Gaziantep Kültür Derneğinin son 15 Eylül 1958 tarihli fevkalâde kongresinde işbaşına getirilen Merkez Yönetim Kurulunun 11 ay gibi kısa bir zamanda başardığı işleri şöyle sıralıyabiliriz:

1. Merkez-Yönetim Kurulu:

a) 11 ayda 44 toplantı yapılmış ve 44 toplantının 27’sinde kararlar alınmıştır. Böylece dernek tarihinde, son Merkez Yönetim Kurulu toplantı ve karar rekoru kırmıştır.

b) Merkez Yönetim Kurulu Kültürel faaliyetlerde bulunmak üzere (Kültür ve Yayın şubesini) kurmuş ve bu şubenin çalışmalarını devamlı kontrol altında tutmuştur.

c) Yurt meselesi ile öğrenciye yardım işini Merkez Yönetim Kurulu bizzat idare etmiştir.

ç) Dernek hesapları ve defterleri modern muhasebe usullerine göre yeni baştan düzenlenmiştir.

d) Dernek üyelerinin sayısı son 11 ayda bir misli artmış ve üye kayıt defteri yeni baştan düzenlenmiştir.

e) Ankara, İstanbul şubeleri Merkezle işbirliği yaparak ve faal bir şekilde çalışması gerekirken çalışmadıklarından feshedilmişlerdir. Yeni şubelerin kurulması işinde eski hatalara düşmemek için acele edilmemiştir. İlk fırsatta faal hemşerilerimize Ankara ve İstanbul’da yeni şubeler kurma salahiyeti verilecektir. Kazalarımızda şubeler kurmak için harekete geçmiş bulunuyoruz.

2. Dernek Gelirleri:

a) Her yıl Gaziantep Belediyesi öğrenci yardımına sarfolmak üzere 5.000 lira derneğimize yardım yapıyordu. 1958 mali yılında ise bu 5.000 liraya ilaveten kültürel faaliyetler içinde 10.000 lira tahsis edilmiştir. Böylece Gaziantep Belediyesi geçen yıllara nisbetle yardımını iki misli artırmış bulunuyor.

b) Derneğimiz özel idareden 1958 yılında 2.000 lira yardım görmüştür.

c) Halkın yardımi da geçen yıla nisbetle iki misli artmıştır. Yardımların yüzde 65’i kültürel faaliyete harcanmak şartı ile yapılmıştır.

ç) Dernek borçlularından -tahsil edilen para 11 ayda- 3.488 lirayı bulmuştur. Bu miktar geçen yıl tahsil edilenden 2 misli, 9 yılda tahsil edilenin yüzde 40’ıdır. Derneğin halen öğrencilerden alacağı 73.000 liradır.

d) Feshedilen İstanbul ve Ankara şubelerinden devranılan miktar 3.149 lira 86 kuruştur.

3. Yurt Meselesi:

a) Ankara’da yerleşmiş bazı hemşerilerimizin ve bilhassa Milletvekilimiz Süleyman Kuranel’in gayreti ile Ankara’da bir yurt arsası satın alınmıştır. Arsa bedeli olan 15.000 lirayı Kültür Derneği ödemiştir. Devletin ayırdığı tahsisatla pek yakında inşaata başlanacaktır.

b) İstanbul yurdunun gerçekleşmesi, İstanbulda faal bir şubenin kurulmasına bağlıdır. Şubenin faal elemanlardan kurulmasına çok çalıştıksa da muvaffak olamadık. İstanbulda bulunan bazı hemşerilerimiz tarafından yeni kurulan (Gaziantep’i Tanıtma ve Yardımlaşma Cemiyeti) yurt meselesinde biraz başarı kazanırsa bu cemiyete bütün imkânlarımızla yardım yapacağız.

c) Yurt için para teminine çok gayret sarfettik. Bu arada bir eşya piyangosu da tertip ettik. Maalesef gerek resmi makamların ve gerekse zenginlerimizin ilgisizliği sebebiyle ümit ettiğimiz neticeyi alamadık. Yurt kurulmasını candan arzu eden ve bu hususta bizi şiddetle tenkit eden hemşerilerimiz dahi yardımımıza koşmadı.

4. Öğrenciye Yardım:

a) 11 yıldan beri yüksek tahsil öğrencisine yapılan yardıma artan bir ölçüde bu yılda devam edilmiştir. Geçen idare heyeti zamanında 13 öğrenciye yardım yapılırken, bu miktar son idare heyeti zamanında 29 öğrenciye çıkarılmıştır.

b) Gördüğü yardım sona eren ve derneğe olan borçlarını ödemesi gereken hemşerilerimizden dernek paralarının muntazam tahsili için (Yardım Yönetmeliğinde ceğijiklik yapılması ve bir (Yardım ve Takip Şubesi)nin kurulması Genel Kurula teklif edilecektir. Bu sayede elde edilecek döner sermaye ile yılda 40 öğrenci okuyabilecektir.

c) Derneğe borcu olanlardan en fazla tahsilat son 11 ay içinde olmuştur.

5. Kültürel Faaliyetler:

a) Gaziantep Kültür Derneği, 11 yıllık mazisinde kültürel faaliyetler sahasında en iyi neticeyi son 11 ay içinde almıştır. Yeni kurulan (Kültür ve Yayın Şubesi) bir çok imkânsızlıklarla savaşarak ve sadece 6.000 liralık döner sermaye ile mümkün olanı yapmağa çalışmıştır.

b) Kültür ve Yayın Şubesinin ilk kurulan Kitap ve Dergi Yayın Kolu, 10 Kasım 1957 tarihinden beri, her ayın onuncu günü (Gaziantep Kültür) dergisini yayınlamaktadır. Gaziantep Kültür Dergisi Gaziantep’i tanıtmaya çalışmakta ve Gaziantep’in kültürel, tarihi, folklor, ekonomik durumunu ve davalarını dile getirmektedir. Dergi bilhassa Gaziantep’li münevverler arasında ilgi görmüştür. Maarif Vekâletincede satın alınmış ve ikinci baskıları dahi yapılmıştır. Gaziantep’te son 8 yılda bir tek kitap dahi neşredilmiştir. Yayın kolumuz ise son altı aydan beri kitap ve broşürler de yayınlamaktadır. Gazianteple ilgili 7 kitap yayınlanmış ve 4 kitap da baskıya verilmiştir.

Yayın kolu Gaziantep’te gençliği ve çocukları kültür ve sanat hareketlerine teşvik etmek maksadıyle haftalık (Gençlik Sesi) ve (Çocuk Sesi) gazetelerini de neşre başlamıştır.

Yayın kolu birde basın bülteni yayınlamakta ve Gaziantep Kılavuzunu hazırlamıya çalışmaktadır.

Yayın kolu çoğu dernek yayını; olmak üzere 7.300 adet kitap, dergi, gazete ve broşürü parasız olarak kütüphanelere, okullara, yazarlara ve teşekküllere dağıtarak yayın faaliyetinin gelişmesine çalışmıştır. Yayın kolunun daha iyi vazife görmesi için bir matbaanın kurulması ve Kültür ve Yayın Şubesinin döner sermayesinin artırılması gerekmektedir.

c) Tiyatro ve musiki kolu, derneğin sekiz yılda tertip ettiği gecelerin sayısı, kadar geceyi, 6 ay içinde tertip etmiştir. Tiyatro ve musiki kolunda yüzden fazla, genç vazife almıştır. Kültür ve Yayın Şubesinin maddi imkânlarının çok mahdut oluşu; resmi dairelerin ve okulların yardımcı olmayışı, iyi bir çalışma yerinin olmaması sebebiyle Tiyatro ve Musiki kolumuz arzu ettiğimiz neticeleri alamamıştır. Bütün imkânsızlıklara rağmen fedakâr gençlerin gayreti sayesinde halkın ilgisi ve desteğini kazanan Gençlik Birliklerimiz, Genel Kongrenin himayesi sayesinde önümüzdeki aylarda daha iyi geceler tertip etmesi mümkün olacaktır.

Gaziantep’te Devlet Tiyatrosunun bir şube açması içinde gereken teşebbüsler yapılmaktadır.

ç) Sergi kolumuz dernek tarihinde ilk defa olarak iki sergi tertip etmiştir. Sergileri 30.000’den fazla Gaziantepli gezmiştir.

d) Kitaplık ve Arşiv kolumuz, Gazianteple ilgili kitap, dergi, gazete, klişe, fotoğraf ve vesikaları bir araya toplamaktadır. Böylece Gaziantepli yazarların ve yayın kolumuzun istifade edeceği sadece Gaziantep’ten bahseden bir kütüphane ve arşiv deposu kurulmaktadır. Kültür ve Yayın Şubesinin maddi imkânlarının çok mahdut oluşu, Gaziantep Kitaplık ve Arşiv deposunun süratle zenginleşmesine engel olmaktadır.

e) Derneğimizin teşebbüsü ile 4 Temmuz 1958 tarihinde Gaziantep’te büyük Kıbrıs mitingi yapılmıştır. Mitinge onbinlerce Gaziantepli katılmıştır. Miting derneğimize 5.000 liraya yakın bir paraya mal olmuştur. Şehir Meclisimizin kabul edeceği ek bir tahsisatla derneğimiz bu ağır yükten kurtarılacaktır.

6. Kültür Derneğinin Geleceği:

Son 11 aylık dernek çalışmaları sayesinde, Kültür Derneğinin varlığı halk kütleleri arasında duyulmaya başlamıştır. Dernek etrafında büyük bir taraftar kütlesi ve müsait bir muhit teşekkül etmiş bulunuyor. Kültür Derneğinin 24 Ağustos 1958 tarihli genel kurul kongresinde yeni seçilecek idare heyeti en müsait şartlarla karşılaşmış olacaktır. Faal hemşerilerden müteşekkil bir idare heyeti, derneği çok daha iyi neticelere kavuşturabilecektir. Şu halde dernek üyelerine düşen en büyük vazife etikete bakmadan, çalışmaya açıkça söz veren, şahsî durumları müsait, faal hemşerileri idare heyetine seçmektir. Hülâsa, Kültür Derneğinin istikbali, Genel Kongre seçimlerinin neticesine bağlıdır.

Hulûsi YETKİN