Türkiye ölçüsünde faaliyet gösterecek Kültür Derneği genel merkezi, Ankara’da Ağustos 1960 ayı içinde açılmıştır. Hiçbir siyasi teşekküle bağlı olmayan Türk Kültür Derneklerinin, kısa zamanda bütün aydınlarımızı sinesinde toplayacağına inanıyoruz, ilk şubelerinden biri de Gaziantep’te kurulmuştur.

Gaziantep ileri görüşlü insanlar şehridir. 1919-1920 yıllarında Türk yurdu istilaya uğrarken, tehlikeyi ilk gören ve ilk defa silaha sarılanların başında Gaziantep gelir. 1957 millet vekilleri seçimlerinde, keyfi idareye karsı isyan ederek, millete ne yapılması gerektiğini hatırlatan yine Gazianteplilerdir. Gaziantepliler, ileri görüşlü insanlar olduklarını Kültür Derneği konusu ile de isbat etmişlerdir. 1947 yılını hatırlayalım: O zaman yurdumuzda çok partili devreye girilmişti. Halkevleri eski canlılığını kaybetmişti. O zaman Gaziantepli aydınlar toplandılar. Her türlü̈ siyasi tesirlerden uzak (Gaziantep Kültür Derneği)ni kurdular. 22 Ağustos 1947 tarihinden beri Gaziantep Kültür Derneği, eski halkevlerinin bıraktığı boşluğu doldurmaya çalıştı.

Son 4-5 yıl içinde eski halkevlerinin her kolunu yeniden geniş̧ ölçüde canlandırmak gerektiğini anlayan Gaziantepli aydınlar grup grup toplanarak dernekler kurdulur. Gaziantep Kültür Derneği eski halkevinin Yayın Kolu vazifesini tamamen, sosyal yardım, tarih, folklor kolları vazifelerini kısmen üzerine aldı. Musiki sahasında (Gaziantep Filârmoni Derneği) ile (Gaziantep Türk musikisi Cemiyeti) çalışmaya koyuldu. Tiyatro sahasında (Gaziantep Tiyatro ve Sinema Derneği) kuruldu.

Kütüphanecilik konusunda (Gaziantep Kütüphaneler Tesis ve Yaşatma Derneği) çalışmaya başladı. Sergiler ve gösteriler, edebiyat konusunda (Gaziantep Sanat Severler Derneği), Folklor konusunda (Gaziantep Halk oyunları ve Halk Türkleri Derneği), Sosyal yardım konusunda (Gaziantep Yardım sevenler Derneği) ve (Gaziantep İlk ve Orta Dereceli Okullar Öğrencilerini Koruma Derneği) kuruldu. Gaziantep’te mevcut kültür derneklerinin faaliyet sahalarını içine alan (Türk Kültür Dernekleri) Türkiye ölçüsündedir. Gaziantep’te mevcut dernekler içinde Gaziantep Kültür Derneği hariç, diğer derneklerin çok iyi çalışmadıkları bir hakikattir. Biz Gaziantepliler, Türk Kültür Derneği çatısı altında bütün imkânlarımızı birleştirirsek dernekleri Türk Kültür Derneği’nin birer kolu haline getirirsek, yurda daha faydalı oluruz kanaatindeyiz. Gaziantep Kültür Derneği’nin ise feshedilmiyerek ve sadece üniversitelilere borç̧ verme ve Gaziantep hakkında araştırma, bilgi toplama ve yayınlama vazifesine de devam etmesi Kültür Derneği üyeleri çoğunluğunun temennisidir.

H. Y.