Türkiye’nin Batı vilayetleri ile doğu illeri arasında bulunan, coğrafi bakımdan Ortadoğu ülkelerinin merkezî bir yerinde kurulan Gaziantep şehri hızla gelişmeye çok müsait bir mevkidedir. Doğdu ve güneydoğu vilayetlerinin yetiştirdiği mahsullerin ve hayvanlarının önemli bir kısmı Gaziantepli müteşebbislerin ellerinde toplanmaktadır. Doğunun mahsullerinin bir kısmı Gaziantep’te işlenmekte veya Gaziantep’ten batının büyük merkezlerine sevk edilmektedir Gaziantep aynı zamanda Batının büyük merkezlerinin ve dış̧ ülkelerin büyük bir pazarıdır. Gerçekten İstanbul gibi büyük sanayi merkezlerinde imal edilen mallar, İstanbul toptan fiyatına ve en uygun şartlarda Gaziantepli toptancılar tarafından satılmakta, Doğulu tüccarın İstanbul’a kadar gitmesine çok defa fırsat verilmemektedir. Gaziantep çarşıları her çeşit doğu ve batı illeri malları ile dolu bulunmaktadır. Doğu illerinin ihtiyacı olan dokuma, kilim, sabun, plastik mallar, un, bulgur, pekmez, kuru üzüm, gibi malları da Gaziantep imal edip Doğu illerine sattığından; Gaziantep’te küçük sanayi, tamircilik gibi sanayi iş kolları gelişmiştir. Gazianteplilerin çok çeşitli ticari, sanayi işleriyle uğraşmaları, Doğu ile Batı arasında geçit yerinde bulunmasından dolayıdır. Gaziantep aynı zamanda Güney Arap ülkeleri arasında geçit yerindedir. Gümrük mevzuatında değişiklik, serbest bölgeler kurulması gibi imkânlar sağlandığı taktirde, Gaziantep Güney ülkeleri ile Anadolu arasında hızla gelişen bir ticaret ve sanayi merkezi olacaktır kanaatindeyiz.

Çok partili devreye girildikten, sonra, Cumhuriyet hükûmetlerinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde giriştiği, yol, su elektrik gibi alt yapı tesislerinin kurulmasına önem vermeleri, Gaziantep şehrinde de nüfusun hızla artmasında başlıca sebep olmuştur. Doğu illerine yapılan birçok yatırımın tesiri Gaziantep’te müspet olarak duyulmakta, Gaziantep’in gelişmesine yardımcı olmaktadır.

1950 ilâ 1965 yıllarında yapılan genel nüfus sayımlarına göre Gaziantep Şehrinin nüfusu yılda ortalama olarak yüzde 6 nispetinde artmaktadır. Yukarıda saydığım sebeplerden dolayı Gaziantep Şehrinin nüfusunun artış̧ hızı yüzde 6’nın altına düşmeyecektir kanaatindeyim. Yüzde altı nüfus artış̧ hızına göre, Gaziantep Şehrinin I968 yılı Eylülü’nde nüfusu 195.000, beş yıl sonra 249.000, bundan on yıl sonra da Gaziantep şehrinin nüfusu 322.000 kişi olacaktır. Bundan yirmi yıl sonra Gaziantep yarım milyonluk bir şehir olacak demektir. Gaziantep’e yerleşmek için gelecek vatandaşların azaların azalacağını zannetmek, en azından Gaziantep’in Türkiye Coğrafyasındaki yerini bilmemek demektir. Gaziantep’in bundan 20 yıl sonra 500.000 nüfuslu kocaman bir şehir olacağını gözönünde tutarak, bugünden her türlü tedbirleri almak, lüzumlu teşkilatları kurmak ödevi en başta belediyemize düşmektedir.

HULUSİ YETKİN