Gaziantep’in yetiştirdiği kıymetli gençlerden Kemal Kaptan, halen Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zirai Ekonomi ve işletmecilik kürsüsü asistanı bulunmaktadır. Beş yıldan beri Gaziantep’in Zirai Bünyesi hakkında bir kitap hazırladığından haberdardım. Sayın Kemal Kaptan üç yıldan beri 40 Gaziantep köyünde günlerce kalmış ve muhiti tanımağa ve incelemeye çalışmıştı. Gaziantep’in zirai bünyesi ile ilgili her türlü neşriyatı nerede olursa olsun toplamaya toplamaya çalışıyordu. 1961 yılında eser tamamlanmış ve kocaman bir kitap olmuştu. Üniversitede hocaları Kemal Kaptanın eserini çok beğenmiş, şimdiye kadar Türkiye’de böyle tip bir eser hazırlanmadığı üzerinde ittifak etmişlerdir. Halbuki bu tip eserler bölge kalkınmaları için en evvel lüzumlu olan kılavuzlardır. Sayın Kemal Kaptan eseri okuyabilmem için bana iki gün fırsat verdiler. Eser, Gaziantep İli Bağ ve Fıstık Köylü işletmelerinin Ekonomik yapısı ve işletme neticeleri) ismini taşıyor 288 büyük sahife ve ayrıca 165 ek istatistik ve harita, kroki ekleri mevcuttur. Eser iki büyük bölüme ayrılmış. Birinci bölümde genel bilgiler veriliyor. İkinci bölümde genel bilgiler veriliyor. İkinci bölümde ise, Gaziantep’te köylü işletmelerinin ekonomik yapıları ve işletme neticeleri tespit ediliyor. 120 köylü ailesi esas alınıyor. Bağ, fıstık, tarla işleri ile uğraşan çiftçilerimizin kâr ve zarar durumları, zengin, fakir, orta halli ailelerin beslenmesi ele alınıyor.

Eserin başlangıcı Gaziantep İlinin tabii ve beşerî durumundan bahsediyor. Daha sonra sırası ile Zirai işletmelerde: Nüfus, arazi, arazi genişliği ve nevileri, işgücü ve ziraat işçiliği, sermaye, senelik faaliyet neticeleri, İlde bağ ve fıstık tesis maliyeti ile bağ ve fıstıklıktan elde edilen gelir konuları işlenmektedir. Kitabın sonunda, Gaziantep’in zirai bakımdan kalkınması için neler yapılması gerektiği sıralanmaktadır. Eserin en son bölümü bibliyografyaya ayrılmış. Eserin ne kadar büyük emekle hazırlandığı bibliyografyaya bir göz atmakla da derhal anlaşılmaktadır.

Eser, Gaziantep’in Zirai kalkınması için kılavuz eserlerden biri olabilir. Her Gaziantepli aydın, idareci, siyaset adamının eseri okuması yurt için faydalar sağlayacaktır. Eserden mevcut çok az. Basılması gerekir. Basılması için askerî 30 bin liraya ihtiyaç var. Bu parayı ben, Fıstık kooperatifinin bir idarecisi olsaydım derhal temin eder ve bastırırdım. Kitap kooperatife otuz bin liraya mal olur amma Gaziantepliler bu ilmi eserden faydalanarak milyonlar kazanmanın yolunu bulacaklardır.