GAZİANTEP’TE YENİ İŞ YERLERİ KURULMASI KONUSUNDA BELEDİYEMİZ ÖNCÜLÜK ETMELİDİR KANAATİNDEYİM

Sabah gazetenin A.P. Belediye başkan adayı sıfatıyla benimle yapmış̧ olduğu konuşmada: Gaziantep’te yeni iş sahalarının kurulması konusunda eğer Belediye başkanı seçilirsem çok geniş̧ faaliyet göstereceğimi, şirketler ve yeni işyerleri kuracağımı, bir Yatırım ve kalkınma bankası tesis edeceğimi, holding usulünü Gaziantep’te de tatbik ederek yeni yeni iş sahalarının açılmasında öncülük edeceğimi bir planlama dairesi kuracağımı bildirmiştim. Bu işleri yapabilmek için de evvelemirde Gaziantep Belediyesine bağlı mevcut kuruluşları Amme idaresi prensipleri ve İktisadi işletmecilik kar esaslarına göre yeni baştan düzenlemek gerektiği fikrini savunmuştum.

C.H.P. BELEDİYE BAŞKAN ADAYI SAYIN NAİL BİLENİN FİKRİNE KATILMIYORUM

Sayın Nail Bilen, Sabah gazetesinin 27.3.1968 tarihli nüshasında yayınlanan konuşmasında (Belediyenin teşebbüsü ile Gaziantep’te yeni iş sahaları açmak ister misiniz ve bunlar nelerdir?) sorusuna verdiği cevapta aynen: (Belediye kendi mevzuatı çerçevesinde hizmetleriyle mükelleftir. Belediye ne bir ticaret şirketi ve ne de planlama teşkilatıdır.) demiştir.

TÜRK ŞEHİRCİLİK HUKUKU YENİ İŞ SAHALARI AÇMA KONUSUNDA BELEDİYELERİ VAZİFELENDİRMİŞTİR

1580 sayılı Belediyeler kanununun 19’ncu maddesinin birinci fıkrası Gaziantep’te yeni iş sahaları açılması konusunda Belediyeleri de vazifelendiren temel kaideyi koymuştur. Gaziantep’te Belediye kadar hakları çok, imkânları geniş̧ ikinci bir teşekkül yoktur. Ana holding, başka bir değişle, yeni iş yerlerinin kurulusunda lokomotif ödevi Belediyemize düşmektedir. Belediyeler kanunu 19’ncu maddesinde genel kaideyi koyduktan başka, 15’nci maddesinde teker teker işyerlerinden de bahsetmiştir. Meselâ:

1930 tarihli Belediyeler kanununun 15’nci maddesinin 67’nci fıkrasında: Be tediyelere ikraz müesseseleri ve şehir bankaları kurmak vazifesi verilmişti. Gaziantep’te holding usulü çalışacak bir (Yatırım ve kalkınma) bankası kurmak hem belediyenin vazifesi ve hem de Gaziantep’in çok zaruri bir ihtiyacıdır.

Başka bir misal alalım: 1580 sayı Belediyeler kanununun 65’nci fıkrası aynen şöyle der: (inşaat malzemesi fabrikaları vücuda getirmek ve idare etmek Belediyenin vazifesidir.) Gaziantep ve çevresinde halkımızın mesken ve iş yeri ihtiyacını karşılamak ve aynı zamanda belediyeye bir gelir kaynağı sağlamak amacı ile Gaziantep’te bir inşaat demiri hatta fabrikası, bir bakır kablo fabrikası, Seramik fabrikası gibi inşaatla ilgili fabrikaların kurulmasında Belediyemiz, kuracağı Yatırım ve Kalkınma bankası eli ile Öncülük etmelidir.

Aynı kanunun 15’nci maddesinin 7’nci fıkrası Gaziantep’te ticaretin gelişmesi ve ticarî eşyanın ucuz ve devamlı muhafazası için depolar yapılması işini Belediyelere vazife olarak vermiştir. Aynı kanunun 15’nci maddesinin 62’nci fıkrası: Mahrukat pazarları kurmak ve ardiyeler yapıp işletmek de belediyenin ödevidir.

Belediyelerin yeni İşyerleri kurulmasında öncülük etmesini emreden hükümlerden örnek vermeyi yazımı uzatmamak için burada kesiyorum.

KLÂSİK BELEDİYECİLİKTEN MODERN BELEDİYECİLİĞE GEÇME ZAMANI GELMİŞTİR

Gaziantep’te Şubat 1968 ayında yapılan Güneydoğu Belediyecilik bölge toplantısında söz alan İçişleri Bakanımız Faruk Sükan aynen şöyle demişti: (Belediye başkanları, beldelerinin, bölgelerinin, vilayetlerinin kalkınmasını, halkının refahında mühim mesuliyetleri olan hem araştırıcı hem terbiyeci hem koordinatör kimse olmak zorundadır. Belediye başkanı vitrin adamı değil, örnek adam, öncü adam olmaya mecburdur. Belediye başkanları, halk temsilciliğini yüklenmişlerdir. Belediye başkanları, ordu ve emniyet işleri dışında her türlü iktisadî konuda devletin o bölgedeki öncü lideri olmalıdır.)

Belediye Bşk. adayı

Hulusi YETKİN