İlk baharda kabağın bollaşmıya başladığı haftalarda sık sık yapılan yemeklerden biridir. Kabak oturtması pilav ile birlikte yenir. Pirinç pilavla kabak oturtmasını birlikte yemeyi daha lezzetli bulanlar çoktur.

Kabak oturtması yapmak için, umumiyetle, kabakların küçük ve ince olanları tercih edilir. Kalın kabaklar ile dolma yapılır. İnce ve küçük kabaklar alınır ve kahve fincanı büyüklüğünde kesilir. Kesilen yerden içi oyulur ve kabağa tıpkı bir kulpsuz kahve fincanı şekli verilir.

Kabağın turfanda ve değerli olduğu zamanlarda umumiyetle kabak içi atılmaz. Kabak içleri ya kabak oturtmasının pişeceği kazanın dibine dizilir ve bir kısmı kapaklık olarak kullanılır. Veya kabak içi doğranarak, içine maydanoz, kıyma, salçalı su, tuz, yağ ilave edilerek pişirilerek kabak kavurması yapılır. Kabak kavurması yemeğini ayrı bir yazıda anlatacağız.

Kulpsuz kahve fincanı şeklinde benzer duruma gelen kabak parçalarını bazı hanımlar az tuz ve karabiberle oğarlar. Tuz ve karabiber, kabağın bir kısım tatsız suyunun kabaktan dışarı çıkmasına sebep olurlar.

Kabak parçaları bir tava içerisinde sade yağda kızartılır. Tavanın başında oturan hanım, kabak parçasının silindir yüzeyinin ve tabanının hafifçe kızarması için bir şişin yardımı ile kabakları tavada çevirir. Kızaranları çıkarır ve yerine kızarmamış çiy kabak parçasını tavaya kor. Böylece bütün kabak parçaları kızartılır. Son yıllarda sade yağın yerine vita yağı kullanılmaya başlanmıştır. Vita yağı kabakları daha iyi kızartmaktadır. Vita yağı hem daha ucuz ve hem hafif olmaktadır. Sade yağ umumiyetle mideye ağır gelmektedir.

Kızartılmış kabakların içine kıymalı iç konur. Kıymalı iç nasıl yapılır? Koyun etinden yağlı karalı kıyma alınır. Kıyma çok ince doğranmış olmamalıdır. Bazı hanımlar kıymanın iri olmasını tercih ederler. Hanımların çoğu ise orta büyüklükte kasaptan kıyılarak gelen umumiyetle yağı az kıymayı kabak kavurmasından artan kızarmış yağ içerisinde kavururlar. Kavrulan kıymaya tuz da ilave edilir. Kıymanın dörtte biri hacminde baş sovanda kıyılarak tavaya aktarılır. Sovanlar sararıncaya kadar soğan ile kıyma ateş üstündeki yağ tavası içerisinde kaşıkla karıştırılır. Bazı hanımlar kıyma ve soğan karışımına kırmızı biber de eklerler. Hanımların çoğu içe kırmızı biber ilave etmezler. Büyük çoğunluk kıymalı içe karabiber kor. Bazıları da hem karabiber ve hem kırmızı biber ilave ederler.

Kızarmış kabak parçalarının içine bir yemek kaşığı kadar kıyma içi konur. Fincan şeklinde olan kabak parçasının içi böylece doldurulur. Kabağın açık ağzı yukarı gelmek üzere bir tencerenin içine, içle doldurulmuş parçalar yan yana aralık verilmeden bir kor dizilir. Birinci koru diğer birinci ve üçüncü kor takip eder. En üst korda bulunan kabak parçaları pişerken içerisindeki kıyma dağılmasın diye bir çok hanımlar kabakların açık ağızlarını kabak içinden yapılmış kabak parçası ile kapatırlar. Tencere yerine tepsi kullanan; içle doldurulmuş kabakları tepsiye dizerek pişiren hanımlarda vardır.

Tencereye dikkatle dizilmiş oturtmalar üzerine domates salçalı su ilave edilir. Bu su en üsteki kabakların üzerini en çok yarım santimetre kapat kaplıyacak şekilde ilave edilmelidir. Hanımların çoğu tencereye salçalı sıcak su korlar. Bazılarıda suyun soğuk olmasında bir mahzur görmezler.

Salçalı suyuda ilave edilmiş kabak oturtması, hafif ateşte ağır ağır pişirilir. Pişerken lezzetine de bakılır. Tuzu az ise tuz ilave edilir. Suyu çok azalmışsa su konur. İçlerin kaynama tesiri ile dağılmaması için ateşin hafif olması sağlanır. Kabak oturtmalarının pişip pişmediğini anlamak için bir tanesi tabağa alınır ve yeni. Nihayet pişen yemek ateşten indirilir. Yemek ev halkı için pişirilmişse, tencere olduğu gibi yemek masasına götürülür. Her fert yeteri kadar oturtmayı tencereden kendi tabağına alır ve pirinç pilavla birlikte yer. Eğer yemek misafir için yapılmışsa, tenceredeki kabak oturtmalarından yeteri kadarı servis tabağına dizilir ve böylece sofraya götürülür. Titiz hanımların bazıları misafir olmasa dahi pişen yemeği servis tabağına çekerler.

H. Y.