Sayın Ali İhsan Göğüş

Turizm ve Tanıtma Bakanı Ankara

29 Ekim 1962 tarihi Gaziantep halkı için mutlu bir gün olmuştu. Çünkü: İl radyolarına kavuşmuşlardı. Dinleye dinleye usanç getirdikleri Ankara radyosunu, devamlı dinlemekten kurtulmuşlardı. Artık, radyolarının düğmelerini çevirerek yabancı radyoların Türkçe yayınlarını aramaya lüzum kalmıyacaktı. Mahalli gazetelerin o zaman yazdıklarına göre: İl radyomuz, Gaziantep Bölgesi halkının eğlence ve öğrenme ihtiyacını geniş ölçüde karşılıyacak mahiyette düzenlenecek, başka bir değişle Gaziantep halkı kültürünü dile getirecek ve geliştirecekti.

İl radyomuz çalışmaya başladıktan sonra, zaman zaman yeni hamlelere girişerek, Gaziantep’lilerin günlük hayatının bir parçası olmasını becermişti. Yüze yakın Gaziantepli, il radyosu idarecilerine yardımcı olmaya çalışıyordu. Müzik alanında Güneyin sesi ekibi, Türk musikisi cemiyeti gibi teşekküller, Mahmut Keklik, Sonten Top gibi sanatkârlar, Gaziantep halkının vazgeçmiyeceği kıymetler haline gelmişlerdi Çocuklara masallar, Türk ve Batı Müziği dinleyici istekleri, Bu şehrin hikâyesi proğramı, Edebiyat ve sanat sohbetleri, Gazianteplilerin dâvalarını dile getiren sağlık saati, ziraat saati, spor saati, mikrofonda 15 dakika, Turizm saati gibi proğramlar birçok dinleyici tarafından ilgi ile izleniyordu. Şehirden haberler programını da Ankaranın haberler bültenine tercih edenlere daha sık rastlanıyordu.

Gaziantep radyosunun bu başarılı çalışması dahi, her şeyin güzelini, daha iyisini, daha doğrusunu arayan iyi niyetli tenkitçilerimiz tarafından yeterli bulun muyor, programlarını bölge halkına daha faydalı hale getirilmesi, Gaziantep ve ilçelerimiz de mevcut yeni değerlerden de istifade edilmesi isteniyordu, 1965 yı lında Gaziantep radyosunun mahallî değerlere daha çok yer vereceğini ümit ederken, Türkiye Radyo Televizyon kurumu bizleri büyük bir hayal sukutuna uğrattı.

1965 Gaziantep radyosu programında mahalli yayınların hemen hemen hepsine son verildiğini hayretler içinde işittik. Gaziantep radyosunun Ankara radyosu programlarını tekrar eden bir papağan haline getirilmesi olayı karşısında, on binlerce radyo abonesi halen şaşkınlık devresi içinde bulunuyor. Bu duruma, halkımızın daima üzüntü içine düşmesini arzu eden birkaç malum kişi hariç, sevinen yoktur.

Türkiye Radyo-Televizyon kurumu merkezinin, Gaziantep radyosu proğramları hakkında en ufak bir bilgi sahibi olmadıklarım, pazar günü Ankara radyosunda yapılan bir açıklamadan öğrenmiş bulunuyoruz: İl radyosu proğramlarını yürütecek il merkezlerinde eleman yokmuş, bu sebeple mahalli yayınlar iptal edilmek zorunda kalınmış.

Kıymetli hemşehrimiz ve derneğimiz kurucularından, Turizm ve Tanıtma bakanımız, Sayın Ali Ihsan Göğüşten: Radyo abonelerinden binlerce protesto mektubu gitmeden, meseleye derhal el koymasnı, Türkiye Radyo Televizyon kurumu merkez idarecilerini uyarmasını saygı ile candan diliyoruz. 10.01.1965

Gaziantep Kültür Derneği 2. Başkanı

Hulûsi YETKİN