Özgeçmiş

H. UĞUROL BARLAS

Uğurol Barlas, 25 Kasım 1938'de Gaziantep'te 6 çocuklu bir ailenin 4. çocuğu olarak doğdu. Annesi Hatice irfan, babası, eczacı Cemil Barlas'tır. İlk, orta ve lise eğitimini Gaziantep'te yaptı. 1958 y1hnda İstanbul’a gitti. Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde öğrenime başladı. Felsefe- Sosyoloji bölümünden mezun oldu. Askerliğini 1964-1966 yıllarında Tuzla Piyade Okulu'nda yaptı.

1967 yılı şubat ayında girdiği Türkiye Demir ve çelik işletmeleri Genel Müdürlüğü’nde; Organizasyon, Metot ve Eğitim Birimlerinde Uzman ve Yönetici olarak çalıştı, aynı zamanda öğretmenlik de yaptı. Yurdun çeşitli yörelerindeki araştırmalarda ve köy kalkındırma projelerinde görevlendirilen Uğurol Barlas, Mart 1993'te emekli oldu.

1955 yılında ortaokul öğrencisi iken araştırmalar yapmaya başladı. Türk Dil Kurumu Araştırmacısı olarak bu yıllarda başladığı derleme çalışmalarına Türk Dil Kurumu'nun 1980'lerde kapatılmasına kadar aralıksız devam etti.

Bugüne kadar ulusal ve uluslararası, çeşitli Halk Bilim Kongrelerine, Türk Tıp Tarihi Kongrelerine, Bölgesel Sempozyum ve Kültür Şenliklerine bildirileri ve konuşmaları ile katıldı. 21 kitap ve 25'i aşkın ayrı basımı yayımlanan Uğurol Barlas’ın 90 kadar araştırması ve yazısı çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanmıştır.

Araştırmalarından 3 tanesi yabancı dillere çevrilen Uğurol Barlas, Türk Tıp Tarihi Kurumu üyesidir. Eczacılık Fakültesi Geleneksel Halk İlaçları Danışma Kurulu üyesi de olan Uğurol Barlas evli ve 2 çocuk babasıdır. Araştırma ve derleme çalışmalarını sürdürmekte olup; Eylül 1993 tarihinden Mart 2003'e kadar KABATAŞ Lisesinde öğretmen olarak görev yaptı.

 

Gaziantep’te Kültür Sanat ve Edebiyatta İz Bırakanlar s.30 (Ahmet AYAZ)

 

Araştırmacı, şair. 25 Nisan 1938, Gaziantep doğumlu. İlk, orta ve lise öğrenimini Gaziantep’te tamamladı. 1958 yılında İstanbul’a geldi. Akşam gazetesinde çalıştı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe-Sosyoloji Bölümünden mezun oldu. 1967’de Karabük Demir Çelik İşletmelerine girdi. Organizasyon, Metot ve Eğitim Birimlerinde uzman ve yönetici olarak çalıştı. Aynı zamanda öğretmenlik de yapan Barlas, yurdun çeşitli yörelerinde araştırmalarda ve köy kalkındırma projelerinde görevlendirildi. 1993’te emekli oldu.

1955 yılında araştırmalar yapmaya başladı. Türk Dil Kurumu araştırmacısı olarak yaptığı deneme çalışmaları 1980’e kadar sürdü. Çok sayıda makalesi çeşitli gazete ve dergilerde yayımlandı.

Başlica Eserleri:

Şiir: Ballı Kaya (1958), Sen Beni Bilmezsin (1963), Sebebim Kuğu Kuşu (1963), Şehirdeki Çirkin Kız (1964).

Araştirma: Kütahya Düğün Adetleri Üzerine Bir Araştırma Metodu Denemesi (1963), Anadolu Düğünlerinde Büyüsel İnanmalar (1974), Safranbolu Halk Masalları, Sıhhatnüma, Safranbolu Kültür Tarihi Araştırmaları, Safranbolu Tıp Tarihi Araştırmaları.

 

Nursen Özdoğan Kurban – İsmail Arslan / Karabük Şairleri Antolojisi (2004).

Yazılar