(Bir önceki sayıdan devam, sayfa 160)

ON İKİNCİ BELEDİYE BAŞKANI ZAİFİ ZADE AHMET MAZLUM

Zaifi zadelere yeni şimdiki Mazlum ve Enç ailelerine mensup olan Ahmet Mazlum Efendi 1274 hicri yılında Gaziantep’te doğmuştur. Babası küçük yaşta öldüğünden zorlukla okumuş ve hukuktan diploma alarak Avukatlık mesleğine intisap etmiştir. Belediye ve Kaza Meclisi azası olarak uzun yıllar Türk Maarif Cemiyeti azalığında bulunmuş ve Ekim 1928’de ölmüştür. Üç oğlundan ikisi ölen, diğer oğlu Kemal Mazlum’da matbaacılık yapar. Mazlum efendi ileri görüşlü Maarifperver doğru sözlü, haksızlığı sevmeyen müzikten anlayan Farsça bilen ve şiir yazan bir zattır.

21 Mart 1921’den 31 Mart 1921’e kadar on gün belediye başkanlığı yapan Mazlum Efendi’nin vazife arkadaşları Mustafa Kepkep, Uncu Mehmet, Ardışlı Tahtacıyan, Hacı Fazlı oğlu, Artin Sürahiyan.

ON ÜÇÜNCÜ BELEDİYE BAŞKANI KETHUDE ZADE AHMET EFENDİ

Fransızlarla harbin başlaması üzerine sivil halkın bir kısmı etraf kazalara ve köylere çıkmış ve muhariplerle bir kısım halkta şehirde kalmıştı. Harbin hitam bulması üzerine bulunduğu köyden şehre gelen Kethudazade Ahmet Göğüş’ü evvelce on yedi sene belediye azalığı yapmasından ötürü belediye reisliğine getirdiler. Memleketine yaptığı hizmetleri tadaddan ise aleyhine açılan bir davadan tahsetmek daha münasip olacaktır. Şimdiki Ömeriye Camii önünden Dayı Ahmet Ağa’nın bahçesine giden yolun üstünde bir kabaltı vardı. Burasının har tarafı harap bir vaziyete girmiş olduğu fenni heyetin raporu ile sabitleşmiş iken burasının yıkılarak hem maili inhidam vaziyetinin ortadan kalkması hemde bu yolun açılması icap ediyordu. Fennin ve encümenin kararlarını tatbik eden merhum Ahmet Efendi’yi sonradan Anteb’e gelen merhum Ahmet Ağa mahkemeye vererek aleyhine hukuk mahkemesinden madeni 52 bin kuruşluk tazminat ilâmı almıştı. Bu da kafi gelmemiş gibi istinaf mahkemesinede müracaat ederekbu meblağ 116 bin kuruş medeni paraya yükselmişti. Yüce temyiz mahkemesine gönderilen evrak ise nakzedilmiş ve Ahmet Göğüş’ün yaptığı bu işden dolayı cezalanamıyacağı görülmüştü.

31 Mart 1921’den 13 Aralık 1921’e kadar belediye azaları:

Başkan: Kethuda zade Ahmet

Azalar: Artin Sürahiyan, Ardeşli Tahtaciyan, Uncu Mehmet, Kepkep Mustafa, Mehmet Şakir.

MİLLİ HÜKÜMET DEVRİ

Milli Hükümetin galibiyeti üzerine Ankara anlaşması ile Gaziantep Belediye Başkanlığına Merkezden Tahrirat Müdürü Eşref bey vekaleten gerilmiştir.

13 Aralık 1921 ve 25 Mart 1922 Belediye azaları: Güceyli Lütfü, Kimyazade Abdülkadir; Müftüzade Mehmet Asım, Kanavetci Mahmut Efendi, Andaşiş Tahtaciyan.

ONDÖRDÜNCÜ BELEDİYE BAŞKANI KALE AĞASI ZADE MUSTAFA AĞA

Ermenilerin memleketten kovulmaları üzerine belediyede değişiklik yapılmış Reisliğe Mustafa Efendi getirilmiş. Azalıklara da: Mehmet Ali, Mahmut, Lütfü, Mustafa, Abdükadir efendiler getirilmiştir.

25 Mart 1922’den 24 Ekim 1922’ye kadar Belediye Başkanlığı yapan Kale ağası zade Mustafa Efendi, 1874 yılında Gaziantep’te doğdu. Babasının adı Hacı Emin Ağa’dır. Annesi Hacı Hanifi zadelerden Emiş Hatun’dur. İlk Karısı Tahtacı Şakir efendinin kızı Hatice’dir.

Talip, Mustafa, Mehmet Sait ve M. Ali Polat, Emin Kılıç Kale adında 5 Erkek ve Behiye (Hacı Büyük Beşe karısı) Fatma (Terzi Hilmi karısı) adında 2 kız çocuğu vardır. Mustafa Ağa 1937 yılında ölmüştür.

ON BEŞİNCİ BELEDİYE BAŞKANI HACI ÖMER ZADE MEHMET ALİ

Fotoğraf 2: Hacı Ömer Zade Mehmet Ali

Birinci defa 27 Kasım 1922’den 20 Aralık 1924’e kadar.

İkinci defa 11 Mayıs 1927’den 22 Haziran 1931’e kadar belediye başkanlığı yapan Mehmet Ali Efendi 1880 yılında Gaziantep’te doğmuştur. İbtidaiyadan ve Rüştiyeden mezun olduktan sonra kendi kendini yetiştirmiş mal ve mülk sahibi olmuş bir zattır. Mehmet, Fehmi ve Ehrat adında üç kardeşi vardır ve Hüseyin, Fehime (Yüzbaşı Mahmut Ersoy karısı) Emine (Zeynel Çidçi karısı), Ayyuş (Sait Kutlar karısı) adında 4 çocuğu vardır.

M. Ali Efendi uzun yıllar Müdafaayı Hukuk Cemiyeti’nde aza Cumhuriyet halk Partisi’nde başkan olarak çalışmıştır.

Harpden çıkmış harap bir şehrin enkazını temizletmek; yeni şehir planları yaptırıp caddeleri ona göre tanzim ettirmekle işe başlayan M. Ali Efendi daha sonraları kavaklık ağaçları Fransızlar tarafından yıkıldığından yeniden ağaçlandırmış, elektrik fabrikasını ihale etmiş ve şehrin kanalizasyonu ile uğraşmıştır. Harp’ten sonra yapılan bir sayıma göre şehirde 5.000 tezgah boyacı ve tarakcı dahil 8.000 kişi çalışır 2.000 kg mal dokunur, 3.000.000 altın lira gelir sağlanırdı. 80 trikotoj fabrikasında aba, kilim, halı ve yazlık elbise dokunur.

1922

Belediye Başkanı: Mehmet Ali Efendi

Azalar: Abdullah Kutsi Mehmet Ekmekçi zade Mehmet, Mehmet, Ahmet Sakup Hacı Osman, Mehmet Avni, Hüseyin İnco

Mühendis: Ahmet Hamdi

Baş Kâtip: Ömer Göğüş.

1923

Bu yılln azaları 1922 yılı ile ayrı olup 15 Mart’ta Belediye Başkanı işleri dolayisiyle ayrıldığından 1924 yılına kadar yeni bir seçimle başa gelen belediye heyeti vazife gördü.

15 Mart 1923’den 1924 yılına kadar

Başkan Vekili: Ali Rıza

Azaları: Haci Osman Kethudazade Abdullah, Kutsi Bey, Şefik Barlas, Yüzbaşı zade Hacı Ömer.

Ali Rıza Bey, Arifi paşa soyundandır. 1898 yılında doğmuştur. Şimdiki Kutlar ailesine mensuptur. Belediyede çalışmasından sonra 1930’da Ankara Hukuk’tan mezun olup bir çok yerlerde hakimliklerde buluhmuş ve son vasifesi olan İzmir de istifaedip 1942-1945 yılları arasında çiftçilik yapmıştır. 1945’te Gazianteb’in ilk çalışma müdürü olmuştur. 1951 yılında ölen A. Rıza Kutlar Bey’in, Akay, Onat, Erhün, Ege, adında altı çocuğu vardır.

1924

Reis: Hacı Ömer zade M. Ali Efendi

Azalar: Abdurrazak Kepkep, Hacı Mahmut Ağa, Ali Efendi, Battalzade Kutsi Bey, Abdulluh Efendi, Hacı Ömer Efendi, Hüseyin İnco, Sabri Karslı, Mehmet Avni, Kürt Hacı Osman Ağa.

HACİ ÖMER ZADENİN İKİNCİ REİSLİK ESNASINDA

1927

Belediye Başkanı M. Ali Efendi.

Azalar: Yüzbaşı Hacı Ömer, Hacı Fazlı zade Mehmet Mustafa Kepkep, Musri zade Nusri Kutlar, Ali Kemal Göğüş, Haci Halit Ağa zade Sadık Koçak, Durdu zade Süleyman, Uncu zade Mehmet Ağa

1929

Belediye Reisi: Ali Kaya Alp

Azalar: Hacı Ömer Efendi, Mehmet Efendi, Süleyman Ağa, Hurşit ağa, İbrahim, Süleyman, Durdu Ahbas zade, Ökkaş Ali Kemal

1930

Belediye Başkanı: M. Ali Bey

Azalar: Hacı Ömer Efendi, Mehmet Efendi, Uncu Mehmet Efendi, Süleyman Efendi, İbrahim Ağa, Mustafa Efendi, Ökkeş.

ON ALTINCI BELEDİYE BAŞKANI ŞEFİK BARLAS

Fotoğraf 3: Şefik Barlas

20 Aralık 1924 - 11 Mayıs 1927

Eski Belediye başkanlarından A. Hamdi’nin oğlu olan İzrap zade Şefik Barlas 22 Nisan 1881’de Gaziantep’te doğmuştur. İlk okulu sarı mektepte okumuş yarım hafız kadar bilgi kazanmıştır. Rüştiyeyi bitirdikten sonra ailesinden ve hükümetten gizli Amerikan Kolejine devam ederek mezun olmuşur. Koleji tamamladıktan sonra babası köylerin işlerine bakmasını istemesine rağmen, İstanbul’da bulunan dayısı Ali Cenani Bey’in yanına giderek Hukuk bitirme imtihanlarına girip muvaffak olmuş ve diploma almıştır. Antep’e geldikten sonra Anteb’i temsilen Haleb’e belediye azası tayin edilmiştir.

Sarı Mektep müdürlüğünde; Türk ocağı cemiyeti başkanlığında Kolejde Türkçe öğretmenliği, Maarifi İslamiye Başkanlığı, İttihattı Terakki Cemiyeti Başkanlığı Şehir Meclisi azalığı ve Ziraat Odası Başkanlığı yapan İzrap zade Şefik Barlas 1934 ile 1956 yılları arasında Gaziantep Barosu’nun başkanlığını da yapmıştır.

Şefik Barlas zamanında şehrin lağım, yol, tanzifat işi düzene konmuş: Kahvelerdeki peykeler kaldırılarak sandalye konmuş. İtfaiyeye iki motor pomp ile ilk defa arazoz alınmıştır.

Şefik Barlas’ın üç erkek üç kız çocuğu vardır. Avukat Ahmet Barlas, Sait Barlas, Burhan Barlas. Kızları Nihal (Adil Kasap Seçkin karısı) Naime (Muhitin Ocak karısı) ve Nazmiyedir.

1925

Belediye Başkanı: Şefik Barlas

Azalar: Mustafa, Hakkı, Mahmut, Hacı Ömer, Sabri, Ali, Hacı Arif Ağa, Hayri Lütfü, Nuri efendiler.

1926

Belediye Başkanı: Şefik Barlas

Azalar: Hayri Efendi, Hacı Arif Efendi, Ese başı Hakkı Efendi, Lütfü Efendi, Hacı Ömer Efendi, Nuri ve Mehmet efendiler.

1927 on bir Mayıs’a kadar.

Belediye Başkanı: Şefik Barlas

Azalar: Mehmet Hayri Efendi, Hacı Arif, Mehmet Lütfü, Mehmet Bahtiyar, Sadık Koçak.

17. BELEDİYE BAŞKANI HAMDİ KUTLAR

Fotoğraf 4: Hamdi Kutlar

1930 yılının Ekim ayında yapılan seçimlerde: Hacı Ömer zade M. Ali Kayaalp 1931 yılının 22 Haziran’da belediye başkanlığından düşürülürdü. Bu düşmeye Kılınç Ali ile aralarındaki ihtilaf sebeb olmuştur.

M. Ali Kayaalp’ın yerine o zaman parti başkanı olan Ömer Asım Aksoy vekalet ederken Kılınç Ali’nin başkalığında Doktor Mecit Barlas’ın evinde yapılan toplantılar sonunda, İstanbul’da ikamet eden Bedrettin Hacı Hanefi oğlu ile Hamdi Kutlar’ın isimleri üzerine Hamdi Kutlar’ın isimleri üzerine Hamdi Kutlar tayin edilmiş ve 3 Ağustos 1931 de vazifeye başlamıştır.

1899 yılında Gaziantep de Mısri zade Hamdi Kutlar ibtidaiye, Rüştiye ve Ticaret Lisesi’nden mezun olduktan sonra kendi kendini yetiştirmiştir. Annesi Göğüşlerden Feride, Babası Hacı Ömer’dir. Kahyazadelerden Nefus hanımla evlendikten sonra beş çocuğu olmuştur. Bunlar: Fikret, Nusret, Suna, Oktay ve Erdem’dir. Fikret Acentacılık yapmakta Oktay Yüksek Ticarette okumaktadır.

Petrol ofisi acentalığı yapan, köyler le uğraşan Hamdi Kutlar 27 Mart 1959’da ölmüştür.

3 Ağustos 1931 ile 29 Mayıs 1946 yılları ara sında vazife gören Hamdi Kutlar’ın zaına nında yapılan işler ve şehrin durumu:

Daha önceki yıllarda şehirdeki esnaf işyerleri Iistesile karşılaştırma yapılarak beldedeki gelişmeyi açıkça gösterebilmek için aşağıya esnaf listesini yazıyorum:

18 simitçi fırını, 29 hububatcı, 73 ekmekçi-kadayıfcı, baklavacı, 54 şekerci dondurmacı kebapçı, 15 demirci 7 fabrika, 27 pamuk imalatı, 257 pamuk iplik dokumacısı, 21 kendirci, 211 köşker kunduracı, eskici, 16 nebati yağ imalatçısı, 2.261 pamuk dokumacısı, 38 kavaf, 34 tabak evi, 6 tütün sanayi, 12 bıckıcı, 6 mobilyacı, 5 tenekeci, 32 boyahane, 1 gazozhane, 6 masmana, 40 otel, 87 kahve, 5 eczane, 77 yerli mallar pazarı 2 keçeci, 31 terzi, 20 şapkacı, 3 biçki yurdu, 72 tuhafiyeci, 39 çorapçı, 22 külahcı, 3 matbaa, çilingir ve sobacı, 14 bıçakçı kasacı, 24 kalaycı, 4 bardakcı, 216 bakkal, 60 berber, 97 attar, 45 manav, 22 oturakcı, 6 foto, 6 mobilya sanayi, 4 tahta musiki aletcisi, 53 kavaf, çubukcu, körükçü ve haphapcı, 3 külahcı, 30 nalbant.

YENİ MEZARLIK

Şehrin Güneyinde şimdiki Saçaklı mahallesinin yerinde olan mezarlığın yeni yerine nakli 1932 yılında başlamış 1 Mart 1937 yılındaikmal edilmiştir. Mezarlığa dikilen 7.500 fidan 700 tanesi aylak gerisi (6.800’ü) salkın ve çam idi. Bu fidanlardan yüzde 90’nı tutmuştur.

ATATÜRK HEYKELİ

Tabii büyüklüğünden 10 santim uzun olarak yapılan halk evi önündeki Atatürk bulvarının yuvarlak çiçekliğine dikilmek istenen ve şimdi halk evi bahçesinde olan Atatürk heykeli bir Türk tarafından yapılmıştır.

Fotoğraf 5: Hal Binası Yapılırken

Şehrin ortasndan hal bedesten çarşısı, olarak kullanılan 68 dükkânlık zincirli bedesteni istimlak edilerek hal binası olarak yapılmış ve 1935-36 yılında tamamlanmıştır. Bu binanın üst kısmına orta okul olarak yapılan ve uzun yıllar adliyenin oturduğu ilave kat 1957 seçimlerinden bir kaç gün sonra yanmıştır.

BUZHANE

İtalyan Marallef şirketine 32.40 liraya bina va tam techizatı yapılırdı. 1 Nisan 1935 açıldı.

Fotoğraf 6: Eski Halin İçten Görünüşü

ŞEHİTLER ANITI

Gaziantep harbilin en çetin savaşlarının cereyan etliği Çınarlı Camii’nin yerine yapılan şehitler anıtı Türkün şahadet parmağım temsil eden bir şekilde yaptırılmış ve 25 Ocak 1935 yılında yapılan şehit kemiklerinin nakli merasimine. 39.000 nüfuslu Antep halkından büyük kısmı iştirak etmişti.

İTFAİYE

İtfaiye olarak “tulumbacı” aletlerinin bulunduğu teşkilâta üç el tulumba bir motopomp ve doç markalı bir buçuk tonluk araba getirtilerek ihtiyacı karşılar hale getirilmiştir.

İÇME SUYU

Projeleri İtalyan yune tomson şirketine yaptırılan şehir içme suyu şehre 14 km. uzaklıktan gelmektedir. Bütün evlere tesisat yapılmıştır.

İMAR PLÂNI VE HARİTASI

1932 yılında bir Türk şirketine verilen şehir haritası imar planı ile beraber 1935’te tamamlanmıştır.

MEZBAHA

Eski ve sihhi olmayan mezbaha yerine yeni ve modern olarak yapılan bina 4 Haziran 1932 de ikmal edilmiş bu arada Rus Pidmen şirketine üç yıllık bedeli olan paraya karşılık bağırsakhane yaptırılmıştır.

ELEKTRİK FABRİKASI

M. Ali Kayaalp’in başkanlığı sırasında İtalyan Yurt Tomson şirketine ihale edilen elektrik fabrikası 1932 yılının 15 Haziranı’nda işletmeye başlamıştır.

1939 yılına kadar İtalyanların işlettiği fabrika 1939 yılındasatın alındı. Fabrika yapılmazdan once şehir sokakları 40 lüküs (304) fener ile aydınlatılırdı.

PARKLAR VE YOLLAR

Spor sahası ile hipotromun ve kalealtı pazar yeri meydanının yaptırılmasından sonra, Atatürk ve İsmet Paşa bulvarları da tamamlattırılmıştır. 1936-1915 yılları arasında (22.500 m2) lik park yapılmıştır.

Fotoğraf 7: Eski Saray Caddesi Açılmazdan Önce

TEMİZLİK İŞLERİ

Önceleri üç koldan çalışan 25 amele, 3 araba ve iki eşekle yerine sonradan iki kamyon getirtilip at arabaları yaptırılarak kullanmaya başlanmıştır.

BANDO

İlk Belediye Başkanı Mustafa Ağa’nın zamanından beri köhne bir şekilde devam eden bando 12 kişilik kadro halinegetirilmiştir.

KANALİZAYON

Eskiden camilere ait olan şehir kanalizasyonu şimdi mevcut yüzde 75’i nisabetinde yaptırılmıştır.

OTOBÜS İŞLETMESİ

1944 yılında Narlı-Gaziantep seferlerine başlamış olup şehirde otobüs iş letilmesine 1945 yılında Amerika’dan getirilen mavi boyalı iki araba ile başlanmıştır.

BÜTÇE

1931’de 48.000 lira olan belediye bütçesi Hacı Hamdi Bey’in ayrılış tarihi olan 1946 yılında (1.500.000) liraya yükselmiştir.

EĞLENCE YERLERİ

1- Kavaklık ve Alleben mesiresi

2- Müzikli parklar

3- Sazlı bahçeler

4- Sinemalar (Ali Bey ve Maarif yazlık sineması)

5- Halk evi salonu ve tiyatro bahçesi

1932

Belediye Başkanı: Hamdi Kutlar

Azalar: Durdu Süleyman, Yüzbaşı zade Hacı Ömer

Başkatip: Mustafa Akdoğan, Baytar Cemil, Fen Müdürü Mevlüt

1934

Azalar: Baytar Hayi Sacır, Bonu Özer, Bahtiyar Patpat, Rüşen Özmen, Nafiz Gezer.

1937

Azalar: Nafiz Gezer, Osman Aksoy, Mustafa Akdoğan, Rüşen Özmen, Nafiz Er Erkılıç, İsmail Say, Hayri Sacır, Teyfik Öğüt.

18 BELEDİYE BAŞKANI NAİL BİLEN


Fotoğraf 8: Nail Bilen

29 Mayıs 1959 ile 8 Ağustos 1950 yılları arasında reislik yapan ve Nail Efendi zade Mehmet Fuat Efendi’nin oğlu olan Nail Bilen’in annesinin adı Küllü zade Hacı Osman Efendi kızı Saniyedir. 1909 yılında Gaziantep’te yaptığı ilk tahsili müteakip İstanbul Lisesi’nden ve Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1933 yılında Hakimliğe başlamış, 1942 yılında avukatlık etmeye başlamıştır. 29 Mayıs 1946 yılında Belediye Başkanlığına seçilen Nail Bilen evlidir. Afife, Gül, İlkay, Fatma adında üç kızı vardır. Kardeşlerinin adı: Arif, Arif Fuat ve Osman’dır.

Nail Bilenin Belediye başkanlığı sırasında Belediyenin durumu:

32 mahalle 12.074 hane bulunan şehirde 3.738 elektrik 3.218 su abonesi bulunmaktadır.

Temizlik işlerinde 5 tek atlı araba 7 sandıklı eşek ve üç çöp kamyonu çalışmaktadır. 25 tanesi camilerde 29 hela vardır.

Belediyeden memur olarak 70 hizmetli olarak 232 kişi cem’an 584. 260 lira aylık alır.

Belediyeye ait 13 otobüs vardır ve şehre hergün pazar kurulur.

1946 ile 1950 yılları arasında belediye bütçesi:

Yıl

Gider

Gelir

1946

912.200

878.212

1947

997.110

1.126.141

1948

1.484.000

1.419.850

1949

1.383.000

1.383.000

1950

1.645.000

2.000.000

1950 yılına kadar iller bankasından alınan borç paraların yekunu: 1.160.556 lirayı tutmuştur.

Nail Bilen’in Başkanlığında yapılan diğer işler:

Hakiki yoksulları barındırmak için 20 Temmuz 1946 da düşkünler evi açıldı.

Şehrin ortasında mesken sahası dahilinde olan genel evlerşehir dışına nakledildi.

Tabak hanede yeni bir kuyu açılarak 150 mm’lik boru ile depoya su verildi.

Fotoğraf 8: Eski Atatürk Bulvarından Bir Görünüş

Elektrik fabrikasını gücü 10 milyon kilovat saata transformator gücü 1000 K. V. Aya çıkarıldı.

Şehrimizi tozdan çamurdan kurtarmak ona mamur bir çehre vermek için döşemeye önem verilmiştir. 1949’da 5.167 m2 1950’de 5.511 m2’lik iş yapılmıştır.

Şehrin imar plânın göre tertibi için 1949’da 129.367.03 liralık; 1950’de 97 992.28 liralık istimlak yapılmıştır.

Derenin taşmasını önlemek için. Mecraı temizlenmiş ve kenara bent yapılmıştır.

Şehir imar ve gelişmesinde keyfiliğe yer bırakmamak için ihale ile şehir tatbik ve kanalizasyon planları yaptırılmıştır.

1949

Belediye Başkanı: Nail Bilen

Azalar: Ali Hıyamlı, Cemil Karslıgil, Ali Budak, Mustafa Öğücü, Hayri Altınöz, Celal Tuzcu, Ali Haydar, Turgay, Beşir Bayram, Dr. Hikmet Serim ve Dr. Emin Elmacı.

ON DOKUZUNCU BELEDİYE BAŞKANI ABDÜLKADİR BATUR

Abdülkadir Batur 1907’de Gaziantep’de doğmuştur. Babası dava vekili Ahmet Batur’dur. Abdülkadir Batur’un şeker ticareti ile uğraşan ata ve avukatlık yapan Hayri adında iki kardeşi ile Muaffak ve Jale adında iki çocuğu vardır.

İlk ve orta okulu Gaziantep’te, liseyi Adana’da okuduktan sonra İstanbul Yüksek Ticarete başlamış. 1936’da mezun olmuş. Gemlik suni ipek fabrikasında muhasebecilik yapmış ve 1941 yılında Anteb’e gelerek yapı yol limited şirketinde çalışmıya başlamıştır.

Hasan keyf tütün kooperatifi reisiken DP. İdaresi’nin ilk Belediye Başkanı olarak 8 Ağustos 1950’den 17 Kasım 1955 yılına kadar bu vazifede bulunmuştur. 1958 yılı Ağustos ayında Ticaret Borsasını kurarak Ticaret Komiseri olan Abdülkadir Batur 1960 Temmuz’una kadar bu vazifede kalmıştır.

1950

Belediye Başkanı: Abdülkadir Batur

Azalar: Muhlis Karslı, İhsan Dai, Reşat Güzelbey, Ali Budak, Dr. Emin Elmacı, Beşir bayram, Hayri Sacır, A. Haydar Turgay

Belediyenin 1950 ile 1955 yılları arasında yaptığı işler:

BAHÇE İŞLERİ

Şehrin ormandan mahrum olduğunu nazarı itibara alarak, şehri güzelleştirmek için ziraat bakanlığı ile müştereken Dülük Baba da 649 hektarlık sahayı ağaçlandırmıştır. Ayrıca: Alleben’de, Başkarakolda, Saçaklıda, Şehreküstüde, Aydın Baba da, parklar ve Akyol da çocuk parkları yapmıştır.

ELEKTRİK

1950 ile 1955 yılları arasında santralda bulunan iki tane 800’er beygirlik elektro en grubuna birisi 1.500 diğeri 500 beygirlik iki adet elektrojen grubu ilave edilmiştir.

Şehirdeki (792) sabah lambası (1.700)’e çıkarılmış ve (4.700) olan abone sayısı (11.000)’e yükselmiştir.

SU

İki numaralı kuyudan kitapların yazmadığı mühendislerin tahmin etmediği genişlikte su bulunmuştur. Bu kuyudan çıkan suyun bir kısmı 300 mm’lik boru ile ana depodan Türk tepeye; digger kısmı da 1953’te inşa edilen, 460 tonluk Aydın Baba deposuna 200 millik boru ile verilmektedir. Altı mahalleyi idare eden Aydın Baba deposundan sonra 750 tonluk Düztepe ve Haci Baba depolarında inşa edilmiştir. Beş yıl içinde sokaklara (12-137) m boru döşenmiş abone sayısı (5.500) e yükselmiştir.

OTOBÜS İŞLETMESİ

Otobüs işletmesinin şehrin her türlü ihtiyacına cevap vermesi için büyük gayretler sarfeden Abdülkadir Batur belediyesi; 4 adet mersedes araba almış 4 tane kamyona otobüs karoseri yaptırtaıak sekiz şehir içi otobüsü temin etmiştir.

Etrafını yüksek duvarlarla çevirterek her türlü teferruratı ile yeniden yaptırdığı oto garajı ise bir tamirhaneye malik olmuştur.

İMAR FAALİYETİ

Lağım İşleri: 1950-1955 yılları arasında lağım faaliyeti için 670.000 lira sarf olunmuştur.

Yıl

Sokak

Metre tur lağım

1951

31

4.138

1952

50

5.990

1953

72

6.616

1954

54

4.166

Pişirici, Eyup oğlu, Tahtani camilerinin lağımı tamir edilmiş, nereye gittiği bilinmeyen Ahmet Çelebi ve Esenbek camilerinin lağımlarının yollarını bulmak için gayret sarfedilmiştir.

Döşeme: Şehrin sokaklarını temiz tutmmak güzel göstermek için:

YIL

DÖŞEME

1951

13.131

1952

19.605

1953

26.787

1954

1.581 m2 döşeme yapılmış ve bu iş için (891.000) lira sarf edilmiştir.

DİĞER İMAR İŞLERİ

Asri hela, 2 kütüphane, bir köprü, 16 dükkân yapılmış, Özdemir Bey’in, İmam Gazeli’nin mezarı tamir edilmiş; Hoperlor tesisatı, trafik lambası ve laborutuvar yaptırılmış, çimento fabrikasına 250.000 lira ile iştirak edilmiştir. Verem hastanesi, postane, Merkez bankası, Hükümet binası, Kız Entütüsü, Doğum evi ve çocuk hastanesi gibi müesseselerin şehrimizde kurulması için teşebbüsler yapılmıştır.

YİRMİNCİ BELEDİYE BAŞKANI KÂMİL OCAK

Fotoğraf 9: Kâmil Ocak

19 Şubat 1914’te doğan Kamil Ocak Sarı mektepte okuduktan sonra İstanbul Robert kolej ticaret kısmında mezun oldu. Karısı Fevzi Ocak kızı Mübetçel Hanım’dır. İkisi kız, dört çocuğu vardır. Eski kız, dört çocuğu vardır. Eski başkanlardan Şık Mustafa Efendi’nin oğludur. Tahsilini tamamladıktan sonra 4 yıl İstanbul Merkez bankasında çalıştı; 1940’ta dokumacılar kooperatifini kurdu. 1948’de Fıstık Tarım Satış Kooperatif Birlikleri Başkanı oldu. 1950’de D.P. İlçe İdare Heyeti Başkanı oldu. 1951’de D.P. Başkanlığını seçildi. 1956’da belediyeden ayrıldıktan sonra 1957’ye kadar D.P. İl Başkanlığı’nda bulundu.

Gaziantep Belediye Başkanlığı’nda (17 Kasım 1955) tarihinden (16 Kasım 1956) tarihine kadar bulunan Kâmil Ocak zamanında bilhassa kenar mahallelerin imarı ile uğraşılmıştır.

1955

Belediye Başkanı: Kâmil Ocak

Azalar: Ali Koyuncu, Behçet Özçubukçu, Şakir Özahu, Lütfü Tekin, Remiz Mutlu, Ali Budak. İlhan Erman, Selahattin Ertür.

YİRMİ BİRİNCİ BELEDİYE BAŞKANI NECMİ BAYRAM

Fotoğraf 10: Necmi Bayram

Necmi Bayram 1916 yılında Gaziantep de doğdu. 1934 yılında Kabataş Erkek Lisesi’nden mezun oldu. Güzel sanatlar Akademisinin üçüncü sınıfından ayrılıp Almanyada MÜNİHTECHİSEHE HOCHSE HULE girdi. İkinci Cihan Harbinde yurda dönüp 1946 yılına kadar askerlik yaptı. Askerlikten sonra mütahitlikte uğraştı.

Annesi Şıh Attar’ın kızı Fatma hanım karısı Enstitü hocası Fahri Nüsadır. Üç erkek çocuğu vardır.

16 Kasım 1956 ile 6 Ekim 1959 arasında Necmi Bayram idaresinde belediyenen faaliyetleri:

1958 yılı belediye geliri 4.000.000 liradır. Bu paranın 310.000 lirası sosyal yardım olarak halka verilmiştir.

FEN İŞLERİ

Belediye hanı arkasındaki toplancı halinin tamamlanması için çalışılmıştır. Mezkur bina için bir yılda 1.048.629 lira ödenmiştir.

22’NCİ BELEDİYE BAŞKANI FAİK TAŞÇIOĞLU

Necmi Bayram’ın istifası üzerine Şehir Meclisi tarafından meclis üyesi bulunmuyan General Faik Taşçıoğlu Başkanlığa seçilmiştir.

Faik Taşçıoğlu Gazianteplidir. 1314 doğumludur. Askeri mürebbiye mezunudur. Son vazifesi 2’nci Ordu Sağlık başkanı idi. Temmuz 1958 tarihinde emekliye ayrılmıştı. 6 Ekim 1959 tarihinde Gaziantep Belediyesi başkanlığına seçildi. 27 Mayıs 1960 tarihinde Milli Birlik Komitesi devlet idaresini ele alınca bütün belediye reisleri gibi Faik Taşçıoğlu’nunda vazifesine son verildi.

7 - 8 ay başkanlık yapın Faik Taşçıoğlu, belediyenin maarif işlerine ilgilenmesine çalışmış, yeni hal binası kendi zamanında tam çalışmaya başlamıştır.

23’NCÜ BELEDİYE BAŞKANI SELAMİESEN

27 Mayıs 1960 tarihinde muvakkat askeri idarenin kurulması üzerine, Kurmay Albay Selami Esen belediye reisliğine başladı. Reisliği 18 gün devam etti. Kısa süren bu devre zarfında esnafın ve şehrin temizliği ile eşya ve yiyecek fiyatlarıyle yakından ilgilendi. Şehirde haklı bir sevgi kazandı. Mayıs 1960 ayında Belediye Meclisi feshedilmiştir.

24’NCÜ BELEDİYE BAŞKANI NİYAZİ ARAS

İnkılâp hükümeti tarafından Gaziantep’e Vali tayin edilen Niyazi Aras, aynı zamanda belediye işleriyle de vazifelendirildiğinden 14 Haziran 1960 tarihinden beri Gaziantep Belediye başkanıdır.

-Son-

H. Uğurol BARLAS