Kına Gaziantep düğün adetlerinden en orijinal olanlarından biridir. Kına gecesi iki taraf hazırlanır, kına töreni için iki tarafa davetliler toplanır, kız evinde kadınlar, oğlanın evinde erkekler bulunur. Kız evinde ve erkek evinde çalgılar çalar, oyunlar oynanır. Kına gecesi bütün erkeklerin rakı içmesi âdet haline gelmiştir.

Kınayı ğlan evi hazırlar geniş ve işçiliği iyi bir bakır tepsiye 8-9 topak kaz yumurtası büyüklüğünde kına yuğrulup konur, etrafı renkli mumlarla ve çiçeklerlesüslenip gününde okuyucu tarafından kız evine törensiz olarak yollanır.

Erkek kınası:

Akşam yatsı namazından sonra oğlanın arkadaşları yah çağırıp mani ve türküler söyleyerek kız evinin kapısına gelip kına isterler, bu sırada şu manilerin söylenmesi şarttır:

Araba fellahi

Severiz billahi

Arayıptan bulamasam

Çekerim silahi

Bahçede havuz

Etrafı yavuz

İçtiğimiz rakı

Yediğimiz karpuz ve

Ey mismire mismire

Kınayı verin bize

Kınayı vermezseniz

Bizde küseriz size

Manisini okuyup kapı çalınır, açıldığı zamanda:

Ver kınayı gidelim

Hacıya selam edelim

Hacının kızını kurt kapmış

Yolda bayram edelim

Kıtası ile kına tepsisi gelinceye kadar mani okumadan yalnız yah ve zılgıt çağrılır.

Kına tepsisi gelince erkeklere tepsi teslim edilmeden önce aşağıda 3 kıtalık mani okunur ve bu sırada tepsideki mumlar yakılır:

Babam ben bu dağda ne bülbülüm ne gülüm

Koymaz felek ne ağlayım na gülem

Ben garibem öz başına değilem

Dört gaziler diyemem, diyemem gelen suna kimindir

Bir ay doğdu ilk amşamdan üceden

Şavkı düşer pencereden bacadan

Uykusuzumu kaldım dünkü geceden

Dört gaziler…

Bir balıkcı aldı kaçtı fesimi

Çok çağırdım işitmedi sesimi

Ama bacım yokki çeksin yasımı

Dört gaziler…

Bu manilerde bittikten sonra yola, oğlanın evine kadar yine yah ve zılgıtlarla devam edilir. Kınada söylenen ve her mısrağından sonra yah çağrılan ir mani daha vardır:

Ey hamamcı bu hamamlara güzellerden kim gelir

Ne bileyim beyefendi günde yüzbin can gelir

Önünde halayıklar ardından sultan gelir

Ne bileyim beyefendi günde yüz bin can gelir

Kına taşıyanların sesi oğlan evinden duyulmağa başlayınca güveği saklanır ve bütün davetliler aramağa başlarlar eğer arama bir saat falan sürerse damadın yerini belrtecek bir hareket yapması lazımdr. Damat bulununca ellerinden sıkıca bağlanr ve davetlilerin huzuruna getirilir. Burada bekar bir arkadaş damadın eine kına yakar. Bu sırada oğlanın kadın akrabaları, kına yakan çocuğun adını çağırarak (mesela bu isim Sami olsun): (Maşallah…… Maşallah….. hayırlı olur inşallah…… Abiside Sami Paşaya olur inşallah….) der ve zılgıt çallarlar zılgıt bitince erkekler hep bir ağızdan yah çağırıp şarkı söylerler, damadı oynatırlar.

Bu oyundan sonra bir erkek:

Yeşil ipek bükeler

Derdi kına dökeler

Saçlarından bir tel ver

Kefenimi dikeler

Diye bir mani söyler ve eerkek kınası bitmiş olur.

Kız Kınası:

Erkek kınası dağıtıldıktan sonra orada bulunan kadınlarda kız evine gelir. Buradada kına yakılacağı sırada sırtındaki her şeyin yeni olması ve ilk defa giyilmiş bulunması lazımdır. Kızın başına büyük bir namaz bezi örterler odanın ortasına konan bir sertçe yastığın üzerine oturulur. İpekle kızı eline nakışlı kına yakarlar. Kına yakılıp sonuna geldiği sırada yu mani okunur:

Ufak örün şu gelinin saçını

Kınalayın eli ile kıçını

Bu gün dursun yarın çekin göçünü

Konun durnalar uçun durnalar,

Kara çalının gülümü olur

Arsız peteğin balımı olur

Yetim kızlarda gelin mi olur

Konun durnalar uçun durnalar,

Sandıklar içinde gelin babası

Kağıtlan içinde gelin kınası

Hani bunun ağa babası

Konun turnalar uçun turnalar

Bu maniler bittikten snra gelin ağlamaya başlar, bu ağıtta biraz sonra kızın annıqesi arkadaşlarıda iştirak edermer, bazan bu ağıt döğünüp saç baş yolmakla yapılır. Ağıt fasılı 10-15 dakika devam ettikten sonra tekrar oyuna başlanır ve misafirler dağılırken ellerinde gelinin annesi tarafından kına verilir. Misafirler kınayı kendi evlerinde yakarlar.