(Geçen sayıdan devam)

Şehrimizin Taşçızade ailesinden Abdülkadir Zeki bey 1320'de Harp okulundan birincilikle mezun oldu; Rumeli vilâyetlerinde yararlıklar gösterdi, Hürriyetin ilanı hareketine iştirak etti ve İTTİHAT-I-TERAKKİ’nin ileri gelenlerinden biri olarak çalıştı, askerlikten istifa edip cemiyet içinde büyük işler gördü.

Birinci cihan harbinde Elazığ valiliğinde, şimdi yerinde Ürdün Krallığı bulunan KEREK ve DERZOR mutasarrıflıklarında bulundu. Cumhuriyetin ilanından sonra Ankara valisi oldu. Siyasi sebeblerle gadre uğrayıp asıldı. Kıymetli bir idareci iyi bir hatip ve olgun bir insan olarak tanınan Abdülkadir Zeki bey gibi bir idareciyi çıkardığı için şehrimiz ne kadar öğünse azdır.

Yine Taşçızadelerden HÜSEYİN FAZIL Bey 1319'da İstanbul’a gitti. Hukuktan mezun olup hakimliklerde bulundu. 1329'da Gaziantep Milletvekili oldu. Bu mebusluk Birinci Dünya harbinde de devam etti. Mütarekeden sonra İstanbul’da öldü.

Çocukları İstanbul da yüksek tahsil yapıp orada yerleştiler.

1322'de Izrapzade Abdullah Necip efendinin en küçük oğlu Mecit Bey İstanbul’a gitti ve Tıbbıyeye girdi ve 1328'de Mekteb-i-Tıbbiyyeyi-Şahaneden operatör ihtisası ile mezun oldu, şehrimize gelerek serbest çalışmaya başladı. Birinci dünya harbine iştirak edip harbin sonuna kadar Gülhane ve Etfal hestahanelerinde çalıştı.

Harpten sonra Gaziantep’e geldi tekrar faaliyete başladı. 1920 yılında (Antep) savasında bütün savaş bovunca yaralı hemşehrilerinin şifasına ve dertlerinin devasına çalıştı binlerce vatandaşı ölümden kurtardı.

Mecit Barlas bu çalışmalarına halâ devam ediyor; şehrimizin ilk Türk ve Müslüman Doktor operatörüdür.

Mecit Barlasın Orhan ve Beyhan adında iki oğlu vardır. Orhan Barlas 10 yıl önce Hukuk Fakültesinden mezun oldu; Cinaî hadiseler üzerinde ihtisas yapmak için Amerika’ya gitmiştir. Halen şehrimizde avukatlık yapmaktadır ve kıymetli bir yazarımızdır. Beyhan Barlas Ankara tıbından mezun olmuştur, şimdi staj yapmaktadır.

1322'de Abbaszade Abbas Lütfü Efendi İstanbul’a gitti; orada bir taraftan ulumu Arabiyyeyi ikmale çalışıp diğer taraftan Hukuktan 1327'de mezun olup adliyeye intisap etti. 1921 yılında istinaf mahkemesi reisliği yaptı, sonra avukatlık yaparken öldü;

Abbas Lütfü Bey daha Gaziantep’te Zülkadriye medresesinde okurken zekası ile tanınmış, şiir ve inşadaki mahareti, kuvvetli hafızası ve hassas kalbi ile ün salmıştı.

1323'de Kahyazade Yasin Efendi mahdumu Ali Kemal Göğüş İstanbul’a gitti; İstanbul Hukukundan 1327'de mezun oldu. Adlî vazifeye Kerbela mahkemesi azalığı ile başladı, uzun zaman bu vazifede kaldı. — Ali Kemal Bey Istanbul’da ulumu Arabiyye’de tahsil ettiğinden Arapçayı mükemmelen bilirdi. — Mütarekenin ilk aylarında Antep’e geldi, Hüseyin Cemil Göğüş ve Celal Kadri Barlas ile (Antep Haberlerini) çıkardı. Bir müddet Avukatlık yaptı sonra yeniden hakimliğe döndü ve Temyiz Mahkemesi Reisi iken iki yıl evvel emekli oldu.

Ali Kemal Beyin Yasin Göğüş adındaki oğlu Gaziantep Lisesinden mezun olduktan sonra Hukuk Fakültesine girdi oradan mezun olduktan sonra da şehrimizde avukatlık yapmaya başladı.

(Devam edecek)

H. Uğurol BARLAS