Nişan tespit edilen bir günde kızın evinde yapılır. Bu toplantıya yalnız kadınlar iştirak ederler, oğlan evinin kadınları yanlarına kadın Mahalle hocalarını da alarak kız evine gelirler. Ekseriya 4-5 tane olan bu hocalar gelir gelmez başlarına beyaz dolakları bağlayarak ilahiler okumağa başlar. Bu ilahiler mevlût arasında söylenenlerin aynıdır. Yunusun, Pir Sultan Abdal’ın laedri olanlarıda vardır. İlahiye ara verildiğinde çocukların ağıt sesi kadınların dedikodusu meme çocuklarının ciyaklaması ortalığı kaplar. Misafirler yerde minderler üzerine oturtulur, odada yalnız bir sandalye bulunur, binada, ilahilerin bitiminde içeriye gelecek olan gelinlik kız oturtulur. Kız bir kaç defa içeri çağrılır fakat gelmez nihayet kızın iki yakın arkadaşı kızı saklandığı kömürlük, samanlık, tavan arası veya dolap gibi yerden bulup zorla içeriye getirirler. Kızın aranması bazen saatlerce sürer. Bu zaman zarfındada hocalar ilahiye devam eder.

Kızı içeriye getirip kaynananın elini öptürürler. Kaynanası yani oğlanın anası Nişan yüzüğünü takar. Bilezikleri ve kolyeyi geçirir, sonra sıra ile önce oğlan evi akrabaları sonra kız evi akrabaları nişanı tebrik eder. Kız ayrı ayrı bütün davetlilerin ellerini öper ve kıza verilecek hediyeler bu öpmeden hemen sonra kıza takılır, yani kızın üzeri seyyar kuyumcu dükkânına döner.

El öpmeden sonra kız ortada sandalyeye oturur ve hocalar kızı övmeye başlar:

Babasının adı hacı

Gözlerin görmesin acı

Müştaklar sana duacı

Nişanın mübarek olsun.

Anasının adı Fatma

Kaşları var çatma çatma

Gayreti elden bırakma

Nişanın mübarek olsun.

Dost evine giren aşlar

Hasıdın dişini taşlar,

Amin den din gardaşlar

Nişanın mübarek olsun.

Ekmekler açılır yuka

Düşmanlar uğrasın oka (oha)

Kutlu olsun atlas çuha

Nişanın mübarek olsun.

gibi bir çok maniden sonra genç kızlar mahallin oyunlarından olan yedili, çipili, şirinnar gibi halaylı oyunlar oynarlar.

Oyunların sonunda yemek faslı başlar, gelen davetliler sıra ile masalara oturur ve yemeği bitirdikten sonra odalara otururlar. Yemekten sonra odaya bir ip getirilir, oğlan evinin getirdiği eşyalar bu ipe serilir. Bu eşyaların hepsi aşağı yukarı dikili vaziyettedir. Kız evi nişandan önce terzilerinin adını bildirir, oğlan evi oraya kumaşları yollar. Terzi kadın ilk elbiseyi biçerken (Makasım işlemiyor, arasına para sıkışmış) der ve 50 – 60 lira bahşişten sonra elbiseyi biçer ve oğlan evine yollar, oğlan evide alıp nişana gelir.

Kıza nişan takıldıktan bir gün sonra kız evi oğlanın yüzüğünü (okuyucu) tabir edilen kadınlar yollar. (Okuyucu hakkında geniş malumat ileride verilecektir.) Yüzüğü oğlanın eline tören yapmadan evin en yaşlısı geçirir.

Nişanlı Sahresi: Nişandan sonra kız ve oğlan tarafı kadınları müştereken Kavaklık diye tabir edilen yere yani kıra veya köye piknik yapmaya giderler. Bu davette ekseriye 100-150 kişi bulunursada dahada az kalabalık olabilir. Sahnenin baş yemeği “çiğ köftedir” ondan sonra Doğrama tabir edilen et kebabı veya patlıcanla yapılmış CIVIK denilen yemek ve pilav gelir. Zamana göre meyus ve baklavanın da bulunması şarttır. Bu eğlentiye eskiden iki gözü kör iki erkek ve bir gözü kör bir kadından müteşekkil olan Kör Mahmud’un çalgı takımının iştiraki adet haline gelmiştir. Şimdi bu adamlar öldüğünden körlerden teşekkül eden başka çalgı takımları yerini aldılar. Bütün davetliler fazla yaşlılar hariç olmak üzere oynamaya mecburdurlar. Zira ananeye göre oyuna kalkmayanın kocasının üstüne nöker getireceği yani tekrar evleneceğine inanılır. Her kadın oyununu mutlaka lorke sekerek bitirir. Bu sahnelerin dedikodusu haftalarca devam eder.

Nişanlıya kaymak yollama: Nişanlılık müddeti bahar ayına rastlarsa Nişanlı evine oğlan evi tarafından kaymak yollanır. Yalnız şunu belirteyim ki burada bahsettiğim kaymak İstanbul’da bilinen 1-2 cm kalınlığındaki kaymak değildir. Bahsi geçen kaymağı yapmak için sahana süt sağılır, bırakılır. Sabahleyin hususi surette yapılan “Kaymak ekmekleri” batırılır. Kaymak ekmeği yollanmazdan bir gün önce kız evine (yarın kaymak göndereceğiz) diye haber salınır, kız evine evin kalabalığına veya oğlan evinin arzusuna göre en az 20-30 en çok 100-150 adet kaymak yollanır, gelen kaymakları kız evi yakın akraba ve dostları arasında pay eder.

Nişanlıya Bayram Hediyeleri:

Hediye daha ziyade oğlan evi tarafından kız evine yollanırsada kız evide hediyenin altında kalmamak için karşılıkta bulunur.

Eğer bayram Şeker bayramı ise kız evine oğlan evi tarafından (Kıza, annesine, babasına, kardeşlerine, amcasına, dayısına: elbiselik, gömleklik, zubunluk. Kıza: tel duvak, beşibirlik, bilezik, kol saati, pandantif ve 20 sıralı inciden) yollanır. Gerçi 20 sıra inci pek pahalı görünürsede bu hediyedelerden bazıları gibi buda Suriyeden kaçak elde edildiğinden ekseriya fazlaya mal olmaz.

Şeker Bayram’ı hediyesi ekseriya bayramın 3. günü yollanır. Kız evi oğlan evine getireceği hediyeyi kendisi getirir. Aracı vasıtasıyla kız evi oğlan evine ziyaret edeceğini bildirir ve oğlanın anasına, babasına, kardeşlerine ve kendisine muhtelif giyim eşyası getirir.

Eğer nişan Kurban bayramına rastlarsa kız evine kurbanlık koyun yollanır. Bu koyunun kuyruğu büyük, boynuzları kıvrım kıvrım ve tüyleri uzun olmalı. Koyun yollanmadan önce iyice yıkanıp temizlenir, üstüne bir bez bağlanır, bezin üstüne sırmalı bohça iliştirilir, bohçanın üzerinede elbiselikler, altınlar, inciler, iğne ile tutturulur. Boynuzlarına bilezikler geçirilir. Boynuna pandantif asılır. Ayaklarına hususi surette gümüş halkal yaptırılır (Halkal çınkıraklı bileziktir, Pakistanlı kadınlar halen ayaklarına takarlar) Eskiden kızı altın halkal ve hızma yollanırmış ama şimdi halkal yollanırsada hızma yollanmaz. (Hızma kadınların burun deliklerinin kanadlarından birine geçirdikleri altın veya işlemeli bilezik)

Kurbanlık süslendikten sonra iki muhafız arasında okuyuculuk eden kadın vasıtasıyla kız evin Davul-Zurna ile yollanır. Bazen caddeden geçerken koyunu gören dükkancılar maşallah dedikten sonra yah çağırıp zılgıt çalarlarsada belli bir kaide değildir. Yalnız şunu belirteyim ki koyunun bu tarz gidişi caddelere bir güzellik ve kısa bir müddet içinde olsa bir bayram havası verir. Kurban bayramından 3 gün önce yollanır ve bayramda kesilip dağıtılır. Kurbanlık koyuna karşılık kız evinde elbiselik gibi şeyler yollar.