Bu satırları yazmamayı, bu acı ile yanmış olmamayı ne kadar istedim, ama olmadı; ecel hükmünü yerine getirdi ve 18 Ocak 1960 Pazartesi günü saat 16,5 de bir kıymetimizi, Gaziantep için iftihar edebileceğiniz iyi bir insanı daha toprağa verdik. Verdik ama isteyerek vermedik. Onu toprak aldı bizim ona karşı olan sevgimizi kıskandı ve onun yanında duyduğumuz saadeti çok gördü.

Cevdet İzrap Barlas’ın evi benim gördüğüm yani tam üç yıldır, İstanbul da bulunan Gaziantepliler için tanışıp görüşme yeri idi. Kendisini ziyarete geleceklerin geliş günlerini ve saatlerini önceden bilirdi. Haftanın hiç bir günü yalnız kalmazdı. Çamlıca’dan emekli olduktan sonra ölümüne kadar aşağı yukarı on yıl felçli ve şekerli olarak yatağından dışarı çıkmadı.

O’nun dostları çoktu ama benim gördüğüm Antepliler arasında en büyük dostu kebapçı Haci Ali Diler’di. Ali Diler’e eski Gaziantep’e ait hatıralardan bahseder ve (Ah beni bir Antep’e götüren olsa Kavaklığa sahreye gitsek Sarıgüllük’te bahar sabahları dolaşsak, her sabah alaca çorba içsek) derdi. Ve gitmek istediği halde hastalıklarından dolayı gidemediği içinde üzülürdü.

Gaziantep hakkında Cevdet İzrap Barlas kadar malumattar, henüz hiçbir yerde çıkmamış hadiselere vukufu olan bir kimse daha tanımadım. Bir gün Cevdet İzrap Bey’in evinde Ali Dilerle beraber oturuyorduk Gaziantepli mütahitlerden mühendis Osman Fevzi Antep’e de geldi. Konuşmalar sırasında neden hayatını yazmadığını sorduk ve ısrar ettik. Dedi ki: (Biz İstiklâl Mahkemesi’nde hatıra defterinden adamlar astık, onun için ne hatıramı söylerim ne de yazdırırım.)

22 Şubat 1890 tarihinde doğan Cevdet İzrap Barlas beyin babası, M. Ali Cevdet efendinin oğlu İzrapzade Abdülkadir beydir. 1904 yılında Gaziantep Amerikan Kolejine girmiş ve iki yıl okumuştur. 1906 da Halep idadisine 1909 da İstanbul Erkek Lisesine girmiş ve 1910 da devletin açtığı imtihanı kazandı. Fransa’ya gidiş imtihanını kazanan beş kişiydiler. 1 Besin Gürmen (Eski Gaziantep Maarif Müdürü) 2 Nuri Bey, 3 Kemal Zaim (Merkez Bankası Umum Müdürlerinden), 4 Necmeddin Sadak (İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Müderrisi ve eski Dışişleri Bakanı.)

1914 yılında yurda dönünce Antep Aynul Maarif İdadisinde Fransızca ve Biyoloji hocalığı yapmış, 1915’te Konya Sultanisine baş muallim olmuştur. 1915 yılının sonunda Konya Öğretmen Okulu İkinci Müdürlüğü’ne getirilmiş ve 1916 da Kütahya Öğretmen Okulu Müdürlüğü ile Kütahya Sultanisi Fransızca Öğretmenliğine tayin edilmiştir.

Harp’te Kütahya da milli kuvvetlerle beraber çarpışan Cevdet İzrap bey 1920’den itibaren 1, 2 ve 3 devre T. C. B. M. M. sinde Kütahya’yı temsil etmiştir. 1921’den sonra mebus bulunduğu sırada Ankara ve İstanbul da faaliyette bulunan iki nolu İstiklâl Mahkemesi’nde aza olarak vazife görmüştür ki bu mahkeme meşhur Mustafa Sagir’i asan mahkemedir.

1932 yılında mebusluktan ayrılınca “Kütahya ve Kütahyalıları çok sevdiğinden” Kütahya lisesine Fransızca öğretmeni oldu. 1933’te Yozgat Maarif Müdürlüğü, 1934’te Adana Erkek Öğretmen Okulu Müdürlüğü ve Erenköy Kız Lisesi hocalığı yapmış ve 1938 de Çamlıca Kız Lisesi Müdürlüğü’ne getirilmiştir.

Merhum Cevdet İzrap Barlas’ın karısı Naci Paşa’nın kızı Melahattir. Gülsevin adında bir çocuğu vardır. Akşam gazetesi sahibi Malik Yolaç ile evlidir.

Cevdet İzrap beyin hayatında en çok sevdiği torunu Merve idi, Dostlarınında pekiyi bildiği gibi onun bunca ağır hastalıklarına rağmen onu hayata Merve bağlamıştır.

Hergün biraz daha çok toprağı seviyorum ve kendime yakın hissediyorum. Zira her gün bir çok sevdiğimiz daha toprağa katılıyor. Cevdet Barlas gibi…

Nur içinde yatsın.

Halil Uğurol BARLAS