(Geçen sayıdan devam)

Taha Bey Arif Barlas’ın oğludur. (O tarihte Barlas soyadı olmadığından bu aileye Izrapzade denirdi.)

Taha Barlasın Zeki adında bir oğlu ile Meliha adında bir kızı var; Her ikiside hukuk mezunudur ve İstanbulda avukatlık yapmaktadırlar.

1906 yılında Bülbül oğlu Haci Hilmi Efendi’nin oğlu Muhammet Teyfik bey şehrimizde rüştiyeyi tamamlayarak Şam idadisine gitti. Burayı ikmal ederek 1909 yılında İstanbul Harp okuluna devama başladı ve 1912 yılında burayı bitirerek aynı yıl Erkanı harp olmak üzere Harp Akademisine devam etmeye başladı ve 1915 yılında da okulu bitirmeğe iki ay kalmış iken; ihtiyaç duyulduğundan diğer arkadaşları gibi kendide iki ay önce diploma alarak Erzuruma erkanı harp topçu yüzbaşı olarak tayin olundu ve Erzurum Çobanbey tabyasında vazifeye başladığının üçüncü günü yapılan bir muharebede kafatası bir Rus güllesi ile parçalanarak şehit düştü.

Erkanı harp Yüzbaşısı Teyfik Bey diğer şehit kumandanlarla birlikte Erzurum Gülhane parkı şehitliğinde gömülüdür.

Izrapzade Müderris Abdullah Necip efendinin oğlu Sait Barlas 1312’de İstanbula gitti ve 1319’da hukuktan mezun oldu; Adliye mesleğinde dereceler kat ederek temyiz mahkemesi reisliğine kadar yükseldi ve bu vazifeyi ifa ederken Emekli oldu. 1957 yılında Îstanbulda vefat etti.

Sait Barlas kendisinden sonra Istanbula giden hemşehrilerimizden; maddi ve manevi yardımlarım esirgememiştir. Hakimliğı zamanındaki kararlarının isabeti ve Adilliği halk arasında hâlâ söylenmektedir.

Sait Barlas’ın üç oğlu vardır bunlardan biri, uzun yıllar milletvekilliğimize yapan eski Ticaret, İktisat ve Devlet Bakanımız Sonhavadis ve Pazar Postası Gazeteleri sabibi Cemil Sait Barlas’tır. Diğeri; Kimyevî Maddeler mütehassısı Necip Barlas, üçüncüsü ise Amerika Birleşik Devletleri hastanelerinde sun’i böbrek takarak büyük muaffakiyetler kazanan Gürbüz Barlas’tır.

1317 yılında Avukat Mazlum efendinin oğlu Abdullah; kardeşi Ethem ve Hüseyin Cemil Göğüş Sultan Abdulhamidin iradesi ile İzmir Mülkî idadisine gittiler.

Abdullah Efendi öldü; Hüseyin Cemil Göğüş geri geldi; Ethem bey Mektebi Mülkiyyeyi Şahane’den mezun oldu. Uzun yıllar muhtelif yerlerde kaymakamlıklar yaptı ve bundan 15 yıl önce Gaziantep’te öldü.

Ethem Bey halen İskenderun Noteri olan Selahittin Batur’un ve Lise Edebiyat öğretmeni Celile Göğüş’ün, Melahat Batur’un babalarıdır.

Yine Avukat Mazlum Efendi’nin kardeşi-Mustafa Efendi 1318’de İstanbul’a gitti. Askeri eczacıya girdi ve mezun oldu. Birinci Dünya harbinde Kafkasya cephesinde Binbaşı iken şehit düştü.

Gaziantep’in Abbaszade ailesinden Sabit bey 1315’de Harp okulundan mezun oldu. Erkanı harp yarbayı iken birinci cihan harbinde şehit oldu. Şehrimizin yetiştirdiği nadir kıymetlerden biri idi.

(Devam edecek)

H. Uğurol BARLAS