Özellikle bizde, bir örnek insan kıtlığı vardır. Çocuklarımıza çeşitli fırsatlarda öğütler verirken her zaman somut bir kişiyi örnek olarak gösterememenin zorluğunu duyarız. Bu duygumuzun nedenlerinden biriside hiç şüphesiz kendi sosyal çevremizin darlığı veya uğraşı alanımız dışındakilere karşı duyduğumuz ilgisizliktir.

Bu sayıdan itibaren Gaziantep’te Batıkların kullandıkları değişle söylersek misyoner gibi çalışanları, zemanlarının mühim kısmında Gaziantep’in insanları için, kısaca insanlık için uğ' Taşanların, uğraşılarından bahsedeceğiz. Bu ilk yazımızı Fuat Kutlara tahsis ettikten sonra sgelecek yazılarımızda (Şahan Hafız, H. Ali Diler, Hulûsi Yetkin, Nizlp’li Ali Alkan, Ali Şenboyar, Abdullah özer, Mamato) gibi kişilerden söz açacağız.

Fuat Kutlar 1912 (1328) Yahni mahallesinde doğdu. Arifî paşanın ikinci hanımından olmadır. Necip, Nuri, Ali Rıza, Şabiha, Zihni ve Cevat adlarında 6 kardeşi daha vardır. ilk ve orta okulları Gaziantep’te bitirdikten sonra İstanbul Erkek Lisesinden mezun oldu. Hastalığı sebebiyle Yüksek Ticaret son sınıftan ayrılıp hayata atıldı.

Aslen Ispartalı olan Remzi Mutlunun kızı Belkıs hanımla evlidir. Ayla, Bilge, Ayşe adında üç kızı ve Ahmet adında bir oğlu vardır.

1 - Fuat Kutlar ilk defa 1929 yılında faaliyete geçen Gaziantep Gençler birliğinde vazife aldı. Derneğin amacı gençlere kültürel bir çevre temin etmek ve sürekli konferanslar düzenlemekti. Dernek halk evlerinin kuruluşuna kadar çalışmalarda bulundu ve halk evlerine iltihak ederek kapandı.

2 - 1949 yılında okul aile ve öğrenci koruma derneklerinde faal üye olarak gayret gösterdi.

3 - 1950 yılında kurulması için teşebbüs edilen (Ağaç koruma derneği) 1952’de M. Aislley ve Fuat Kutlar tarafından kuruldu. Başkanlığına Fuat Kutlar getirildi. Ve 12 yıldır bu derneğe başkanlık etmektedir.

Fuat Kutlar’ın billhassa ağaçlandırma derneğindeki çalışmaları çok verimlidir. Diğer arkadaşlarla olan koordine çalışmalarda dernek Dülük babayı ağaçlandırdı; orman yollarını yaptırdı. Lüzumlu su sarnıçlarını inşa ettirdi ve Dülük babaya yeniden 6 milyon çam dikti. 1952 den beri yapıla gelen ağaç bayramları Dülük baba; Kavaklık, Düztepe, Şarap ve Çimento fabrikalarında da kutlanmıştır.

Ağaç Koruma derneği şimdiye kadarını halka bedava dağıtmıştır. Son üç yıldır ise Fuat Kutlar Kendi evinin bahçesinde diktiği 6 bin fidanı halka bedava dağıtmıştır.

1952

yılında

40.000

Ağaç Fidanı

1955

yılında

60.000

Ağaç Fidanı

1956

yılında

50.000

Ağaç Fidanı

1957

yılında

30.000

Ağaç Fidanı

1958

yılında

30.000

Ağaç Fidanı

1959

yılında

80.000

Ağaç Fidanı

1960

yılında

50.000

Ağaç Fidanı

1961

yılında

85.000

Ağaç Fidanı

1962

yılında

125.000

Ağaç Fidanı

Düz tepenin Ağaçlandırılmasındada Belediyeye yardımcı olan Ağaçlandırma Derneği, Sarı Güllükte ikinci Çatalgoz mevkiinde 45 bin liraya mal ettiği 13 dönümlük bir fidanlık kurmuştur.

Ağaçlandırma derneği ayrıca köylerde filmle ağaçcılık eğitimide yapmakta, okullar arası orman konularında kompozisyonlar tertiplemektedir. Derneğin bu faaliyetlerinde yardımcı olan bir çok kişiler arasında en fazla faaliyette bulunanlar Fuat Kutlar’dan sonra Kâzım Titiz ve Abdullah özerdir.

Burada bir iki satırla Ağaçlandırma konusunda kendi fikrimi ve Kültür Derneği II. Başkanı Hulûsi Yetkinin fikrini yazmadan geçemiyeceğim: Ağaçlandırma Derneği faaliyetini, yıllardan beri hep Meyvesiz ağaçlar üzerinde teksif etmiştir. Gaziantep ilinde iklim ve toprak fıstık, zeytin gibi meyvali ağaçların yetiştirilmesine çok elverişlidir. Halkımız ısrarla meyvalı ağaç fidanı istemektedir. Halkımıza meyvalı ağaç fidanı dağıtımı ön plana alınırsa, halkımızında geniş yardımı ile Gaziantebimizin ağaçlandırılması davası kısa zamanda hâl edilmiş olur kanaatindeyiz.

4 - 1956 ile 1962 yılları arasında (Okul Yaptırma Derneği)’ne başkanlık eden Fuat Kutlar’ın zamanında, önce Karşıyaka okulunun birinci katı ve Ahmet Çelebi okulunun ikinci katı, sonrada, Karşıyaka okulunun ikinci katı yaptırıldı

5-6-7- (Okul öğrencilerini Koruma Derneği) (Kimsesiz çocukları yetiştirme birliği) ve (Güreş ihtisas kulubü) gibi Kulüplerinde başkanı olan Fuat Kutlar bu derneklerde bilhassa 1954- 1958 yılları arasında başarılı faaliyette bulunmuştur.