GÜCEYLİOĞLU MUSTAFA

Gaziantep Belediye başkanlarından Lütfi’nin kardeşi oğludur. Üç kardeştiler. Halep idadisi ve Askerî rüştiyesinde, İstanbul Harbiyesinde okudu. 1. Cihan harbinde Galiçyada yaralanarak çolak oldu. Antep harbinde fırka kumandanı İrfan beyin yaveri ve üsteğmen oldu. Harpten sonra İstanbul’a giderek hukuk tahsili yaptı. Avukat oldu. 1947 yılında öldü.

SALİH HOCA ZADE MAHMUT

NECİP (USLU)

1327’de Gaziantep’ten İstanbul’a gitti. 1.Cihan harbinde doğu cephesinde çarpışarak kolundan yaralandı. Dört yıl harpten sonra kadı okulunu tamamladı. Suruç’ta kadılık, Mardin, Adana’da hâkimlik yaptı. Kulağı ağırlaştığından emekliye ayrıldı. 1953’de Gaziantep’te öldü. Karısı Baytar Hayri’nin kız kardeşidir. Çocuğu olmadı.

DAMAT ZADE MEHMET SADRETTİN

Gaziantep’te Sarı mektepten sonra 1909’da Halkalı’dan mezun olup Ziraat müfettişi oldu. Antep harbinde Söylemez oğlu Mahmut’la birlikte çalıştı. Babası Şeriye mahkemesi başkâtibi Abdülkadir efendi ve kız kardeşi Abadinin yazdığı Türk Verdünü kitabının mütercimi Mecittin’in karısıdır. Şiirleri ve ziraata dair eserleri vardır. Aşağıda kaybolmuş divanından tesadüfen elde kalan bir şiirinin parçasını sunuyorum:

Ah volkan ne demek bilmezdim hazreti hak

Onu halk etti derunumuzda büyük hikmete bak

Bunu kaldır desem olmaz, sana isyan olacak

Bari kalbimde huda naileyi şevkini yak

Seni takdir edeyim Suphi seher ağlayarak

Sana kulluk edeyim hamdi senalar kılarak

Mehmet Sadrettin 1921 yılında öldü.

DAMAT ZADE HURŞİT ENVER

İdadiden sonra İktisat bakanlığı hesabına 1924 yılında Fransa’ya gönderildi. Paris Maden mühendisliği okulu son sınıfında hastalandı ve İstanbul’a döndü. 1929 yılında İstanbul’da öldü. Çok zeki tanınmıştır. Bir zamanlar Antep Türk ocağında şiir, felsefe ve tasavvuf üzerine konferanslar veren Hurşit Enver, kardeşi Mehmet Sadrettin gibi şairdi.

ÇELEBİ ZADE NURİTTİN

Babası Kilimci Ökkeş’tir. Antep Rüştiyesini tamamladı. Bazı sebeplerle okuyamadı. Kendi gayreti ile Arapça ve Farsçayı şiirler yazacak kadar öğrendi. 1935’de ölen Nurettin bir çok risaleleri arasında basılmış olanı Ziya Paşa’ya nazire olan eseridir.

ÇELEBİ ZADE MECİDDİN İNAN

1890’da Antep’te doğdu. Rüştüye ve Antep Amerikan kolejinde okudu. 1. Dünya Harbinde savaştı. Antep Harbinde de Amerikalıların açtığı halka yardım teşkilâtının Türk şubesi reisliğini yaptı. Harpten sonra idadî müdürü oldu. Cumhuriyetle Suriye’ye gitti. 1926’da da İstanbul’a yerleşti. Sokani Vakum baş mütercimi oldu. İngilizce, Fransızca, Ermenice, Arapça, Farsça, Almanca, Esperanto dillerini bilirdi. Bahailikle ilgili eserleri vardır.

ALİ KAFADAR

1908’de Antep’te doğdu. Hasan Kafadarın oğludur. Ortayı Antep’te liseyi İstanbul’da bitirdi. 1929’da hakim oldu. Bandırma, Ankara-İstanbul’da hakimlik yaptı. 1951’de girdiği Temyiz Mahkemesinden 1954’de emekli oldu. Yahudi ve Ermeni liselerinde öğretmenlik yaptı. Karısı Hasan Sadık Dai kızı Müjgandır. Halen İstanbul’da avukattır. Fatoş isminde bir kızı vardır.