(Sayı 14 den devam)

Fakîh İbrahim oğullarından Fazlı Danışman 1324 yılında Halep Sultanisine girdi yedi yıllık okulu beş yılda ikmal edip Gaziantep Ticaret İdadisine öğretmen oldu. 1333 yılında Hocalığı bırakıp Halkalı Ziraat okuluna girip, buradan 1337 yılında mezun oldu ve Taşköprü Ziraat memurluğuna tayin oldu.

Sonradan Kastamonu Ziraat Okulu Müdürü olan Fazlı Bey 1339 yılında Gaziantep Ziraat Müdürlüğüne getirildi. Fazlı Bey: 1340 yılından 1933 yılına kadar çiftlik müdürlüğü; 1933’ten 1939 yılına kadar Gaziantep Zirai Mücadele Müdürlüğü; sonra Hatay Ziraat Müdürlüğü ve 1944’ten 1953’e kadar da Gaziantep ve Siirt Ziraat Müdürlüklerinde bulundu.

Fazlı Danışmanın çocuklarından Orhan, yüksek mesleki erkek teknik okulundan; kızları Nezahat ile Türkan yüksek meslekî kız teknik okulundan mezun oldular. Diğer kızı Uğur Danışman da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olup halen Almanya’da çocuk ve dahiliye ihtisası yapmaktadır.

Bakkal Hayri Sacır 1923 yılında Veteriner mektebi alîsine girdi ve 1927 yılında çok iyi derece ile mezun oldu. Fevkalâde güzel İngilizce bilen Hayri; bey’in ilk vazifesi Akcakoyunlu hudut baytarlığı’dır. Sonradan sırası ile: 6. Kolordu Baytarlığı; Pendik Bakterioloji Serum Baş Asistanlığı ve Gaziantep Belediye Veterinerliği yaptı.

Dört çocuğu olan Hayri Sacır 23 yıl vazife görmüş; Gaziantep: Belediye Veterineri iken 26 Ocak 1954 yılında ölmüştür.

Şehrimizin yetiştirdiği kıymetlerden biri olan Hayri Sacır fevkalade güzel saz da çalardı.

1909 yıllarında Taşçızade’lerin Abdurrahman bey İstanbul’a gelerek Hukuk Fakültesine devama başladı ve 1915 yılında mezun oldu. Başkomiser olarak çalışmağa başladı. Bütün memuriyetini İstanbul’da yapan Abdurrahman bey Gaziantep’in Mehmet Paşa medresesinden mezun olmuştur. Arapçayı mükemmelen bilir ve bu dille şiirler yazardı. 1954 yılında İstanbul’da öldü.

1908 yılında gidenlerden biri olan İshak Refet Işıtman hukuktan mezun olduktan sonra Gaziantep Ticaret Lisesine Türkçe öğretmeni oldu.

İngilizlerin şeytani hiyleyle güya tanışmak maksadı ile koleje davet ederek hepsini kamyonlarla Mısıra sevk ettikleri vatan perverler arasında bulunmuş fakat daha kamyona binerlerken Hasan Sadık ve Izrapzade Celal Kadri Barlas ile kaçmaya muvaffak olmuştur. Önce Arabanın Sarıl köyüne oradan da Besni - Malatya - Sivas - Konya yoluyla Kütahya’ya gitmiştir. Kendisi Kütahyada Cevdet Barlas’ın yanında kalmış ve arkadaşları Celal ve Hasan beyler İstanbul’a geçmiştir.

İshak Refet Kütahya’da Cevdet Barlas ile Milli Mücadeleye iştirak edip ilk Cumhuriyet devrinde muhtelif maarif müdürlüklerinde ve eminliklerinde bulundu. Birinci devre Diyabakır mebusu oldu. Çeşitli yerlerde okul ve maarif müdürlükleri yaptı. Türk Dil Kurumu Üyesi olarak 1947 yılına yani ölümüne kadar çalıştı. Üç lügat ve 12 kadar eseri vardır.

(Devam edecek)

H. Uğurol BARLAS