İstanbul’da Bakırcılar Çarşısında beş katlı hanını Gaziantep Doğumevine bağışlayan Ali Diler rumi 1316 yılında Gaziantep’te doğmuştur. Babası iplikcilikle uğraşan Mehmet efendidir. Ali Dilerin beş kardeşi vardır. Bunlardan Hanefi adındaki kardeşi öğretmen olmuş ve askerlik vazifesinde bulunurken, Karadenizde boğularak ölmüştür.

Bütün bilgisini ağabeyisinden ve mahalle hocası olan ninesinden alan Ali Diler çocukluğunda iplik bükücülüğü yapmış ve askerlik vazifesini yaptığı Şamda gözü hastalandığından vazifeye başladığının altıncı ayında terhis edilmiştir.

“Antep” Harbinde boş durmamak için Ede Fahret Mustafa ile beraber eştiği sıçançık, Teftiğin cephesi çarpışmasında işe yaradığından Özdemir Bey tarafından mükafatlandırılmışlardır. Zira eştikleri sıçancık işinden kumandanların önceden haberleri olmamıştı.

“Antep” harbi sırasında Karayılanın öldüğü Sarmısak tepe savaşında kulağından yaralanan Ali Diler harpten sonra dokumacılık ve iplikçilikle uğraşmış, üç yıl Adıyamanda üç yıl da Mardinde oturmuş, kardeşinin kızının Mardinde ölmesi üzerine da 1930 da İstanbul’a nakletmiştir.

Önceleri iplik bükücülüğü ve balık agı yapan Ali Diler İstanbul’a geldiği zaman cebinde (95) kuruşu bulunmakta olduğu halde azimli çalışması ile işini ilerletmiş ve 1940 yılında Beyoğlunda şimdi yerinde iş bankasının bulunduğu dükkânda pastahane açmıştır. Ali Diler baklavayı ilk defa İstanbulda yapmaya başlamazdan önce, Patpat Fethi ile bir kaç İstanbullu Gaziantepten posta ile getirirlerdi.

Yedi yıl vitrinine yalnız Gaziantep baklavası dökerek satış yapılan dükkândan 1948 yılında çıkarılınca 1950 yılına kadar boş gezdi ve Hacca gitti. 1950’den 1995 yılına kadar “Gaziantep Hanını” yaptırdı.

Küçükken mahallelerinde bir kadının ihmal ve bilgisizlik yüzünden ölmesinden dolayı Ali Diler Hanın gelirini Gaziantep Doğumevine bağışlamıştır. Bu bağış mal satmamak yetkisi olmadan ilelebet devam edecektir.

Bina yapıldığı zaman Gaziantep yurdu yapmak için teşebbüse geçilmiş fakat Ali Diler’in bu fikrini desteklemeyen, ilgi göstermeyen o zamanki Kültür Derneği İstanbul idarecilerinin yüzünden tatbik edilememişti.

Ömer Asım bey tarafından düzeltilen AYDÎ Divanını bastırmış olan Ali Diler bundan sonra kendisinin doğduğu, ağabeyisinin ders çalıştığı ve babasının öldüğü evi satın alarak çocuk yuvası yapmak istemektedir. Yarım milyon liralık hanını Doğumevine bağışlamış bulunan Ali Diler’in bundan sonra yeni ideallerini de gerçekleştirmek için uğraşacağından eminiz.

H. Uğurol BARLAS