(13’ncü sayıdan devam)

Şehrimiz ailelerinden Şevket Zade Halil Fevzi efendi 1319 da İstanbul’a gitti. Orada medrese tahsili ile hukuk tahsilini bir arada yaparak hem müderrislik icazet namesi aldı, hemde hukuktan mezun oldu.

Halil Fevzi Efendi tahsili sırasında bir taraftan da Meşikat, yani Şeyhülislamlık dairesine kâtip olarak intisap etti. Hukuktan sonra Mesikat-ı-İslamiye dairesinin hukuk müşaviri oldu İstanbul’da evlendi; Cumhuriyet devrinde İstanbul’un en meşhur avukatı olarak çalıştı ve bir müddet evvel İstanbul’da öldü.

Çocukları yüksek okullardan mezun olarak İstanbul’da çalışıyorlar, Gaziantep’e gelmezler.

1315 yılında Alaybey mahallesinden Hafız Ahmet Efendinin oğlu Abdülkadir Bey küçük zabit olarak İstanbul’da orduya intisap etti ve terfi ederek yüzbaşılığa kadar yükseldi.

Abdülkadir Bey küçük kardeşi Fikreti Tıbbiyye’de tahsil ettirdi.

Abdülkadir Bey ve kardeşi Doktor Fikret Beyler Çanakkale harbinde şehit düşmüşlerdir.

Hemşehri canlısı olan her iki kardeşi de tanıyanlar çok severlerdi.

1315 yılı sıralarında İstanbul’a giderek bir taraftan medrese tahsilini yaparken diğer taraftan da Mekteb-i-Nuvapa (Kadı mektebi) ne devam etmiştir. Her ikisini de ikmal ettikten sonra Mesihatı islâmiye dairesine intisap edip orada mümtaz mevki alan (Nafi Efendi Hoca); Kadılıklarla yurdu dolaşmıştır; iki yıl önce emekli iken öldü.

Yine hemşehrilerimizden Karatarla camisi imamının oğlu Arif Bey adında bir zat 1316’da İstanbul’a gitti. 1320 yılında harbiyye mektebini ikmal edip Anadolu ve Rumeli’de vazife aldı, sonra İstanbul Harbiyye nezaretinde vazife gördü ve Birinci Cihan savaşında şehit oldu.

1308 yılında Seyyit Talip Zade Şükrü adındaki şahıs İstanbul’a giderek askeri okula girdi. Erkanı harp olarak mezun oldu ve sonradan Erkanı Harp Albaylığına yükseldi.

Kılınç ve kalem sahibi olarak şöhret kazanmıştır. Yakın zamanda emekli olarak öldü. Çocukları yüksek tahsilden sonra İstanbul’da ikamet ediyorlar.

10 Temmuz 1324 yani 23 Temmuz 1908 yılından sonra Izrapzade Cevdet Barlas: Daîzade Sadık Efendi oğlu Hasan; Taşçızade Abdurrahman ve Celâl Kadri Barlas Beyrut yoluyla; sonradan da Ali Efendi oğlu İshak Refet Işıtman ile amca zadesi Hakkı Kozanlı ayni yolla İstanbul’a gittiler.

Bunlardan Cevdet Barlas hükümetin açtığı bir müsabaka imtihanını kazanarak yüksek öğretmen okulunda tahsil için Fransa’ya gönderildi. Orada evvelâ yüksek muallim mektebini (Ecole Normale Süperriör) tamamladı ve (Sorbon) dan da mezun oldu.

Yurda dönünce Konya ve Kütahya öğretmen okulunda müdürlükler yaptı. Millî mücadeleye iştirak etti. İlk Büyük Millet Meclisinde Kütahya Milletvekili olarak bulundu. Sonradan üç devre Kütahya mebusu olarak meclis çalışmalarına katıldı. İstiklâl mahkemesi aza ve reisliğinde bulundu.

Bilahere yeniden Lise müdürlükleri yaptı. Son vazifesi olan İstanbul Çamlıca Kız Lisesi Müdürlüğünden emekli oldu.

Gaziantep’ten Avrupa’ya tahsil gayesiyle giden ilk hemşehrimiz olan Cevdet Barlas’ın bir çocuğu vardır. O da Akşam gazetesi sahibi Armatör Malik Yolaç ile evlidir.

Yine 1908’den sonra gidenlerden DAZADE Hasan Sadık İstanbul hukukundan İmezun olup avukatlık yaptı sonra Gaziantep’in ilk (KATİB-İ-ADİL)’liğine tayin olundu. Uzun yıllar bu vazifede kaldı sonradan yine Avukatlığa başladı ve 10 yıl önce ANTAKYA’DA öldü.

(Devam Edecek)

H. Uğurol BARLAS