GAZİANTEP’TEN İSTANBUL’A İLK DEFA TAHSİLE GİDENLER

(sayı 11’den beri devam eden yazı serisinin son kısmı)

- 1908’den sonra gidenlerden Hakkı Kozanlı ise hukuk’tan mezun olup müteaddit yerlerde hakimlik yaptı. Yukarıda bahsedilen İngilizlerin Mısır sürgününe iştirak edip uzun yıllar Mısır’da kaldı. Yurda dönüp Adana ve Gaziantep noterliklerinde bulundular, sonradan emekli oldu. Halen şehrimizde oturmaktadır.

- 1908’den sonra gidenlerden Abdurrahman Taşçı hukuktan sonra emniyete intisap etti. Emniyet Müdürlüğünde ve amirliklerinde bulundu. Emekli olduktan sonra İstanbul’da ticarete başladı.

- Yine 1908 yıllarında İstanbul’a gidenlerden İzrap Zade Celal Kadri Barlas İstanbul hukukunu bitirerek Gaziantep Ticaret Lisesine tarih, coğrafya hocalığı ve son zamanlarda müdür vekilliği ve amerikan kolejinde (lisanı osmani ve edebiyyatı türkiyye) profesörlüğü yaptı. I. Dünya harbinde ekaliyetler ve ermeniler mektepleri üzerinde türk müfettişliği vazifesini yaptı. I. Dünya harbi sırasında ihtiyat zabiti olarak vazife gördü. Antep harbinde Kuvayi Milliye ve sonradan buna ilaveten 9. Kafkas alayı Kuvayi Milliye kumandanlıkları yaverliğinde bulundu ve arkadaşlariyle (Antep Haberlerini) çıkardı.

İlk Büyük Millet Meclisi hükumeti zamanında maarif vekaletinin inhası ve hükümetin tasdiki ile Gaziantep’in ilk maarif müdürlüğüne tayin edildi.

Yukarıda bahsedilen İngilizlerden kaçmadan sonra İstanbul’da kaldı.

Halen Gaziantep’te avukatlık yapmaktadır.

- Yukarıda bahsedilenler 1908 yılında tahsildeyken Güzelbeyzade Sabri Güzel Medresede tahsil etmekle beraber İstanbul Üniversitesi Darülfunun Edebiyat Şubesinden mezun oldu, Kıbrıs idadisine öğretmen oldu. Birinci dünya harbine iştirak edip Irak cephesinde esir oldu. Uzun yıllar Hindistan esir kamplarında esir kaldı, yurda dönüp Gaziantep Lisesine edebiyat öğretmeni oldu. 1951 yılında emekli oldu. Şimdi İstanbul’da oturmaktadır. Oğullarından Kılıç Güzelbeyoğlu tıbbiyeden mezun, Tekin Güzelbeyoğlu Edebiyat Fakültesinden ve Gazetecilik Enstitüsünden mezundur.

- 1912 yılında İzrapzade Refik Barlas İstanbul’a gitti; Orman Mektep-i Alisine girdi, buradan mezun olup Hatay ve diğer vilayetlerde orman müfettişlikleri yaptı. Şehrimizde de Belediye Başkatipliği ve lise öğretmenliklerinde bulundu, 18 yıl önce öldü;

Refik beyin çocuklarından Selahattin Barlas hukukta okudu. Şimdi Gaziantep Belediyesi İktisat Müdürüdür. Diğer oğlu Deniz Barlas İktisat Fakültesinde okuyor. Bazı spor dallarında Türkiye çapında rekorları var.

- 1912 yıllarında İstanbul’a gidenlerden biriside Söylemez oğlu İbrahimdir; çok çalışkan ve zeki bir zat olan İbrahim Bey İstanbul Tıbbından mezun olup şehrimizde çalışmaya başladı.

1. Cihan ve Gaziantep savaşında yararlık gösteren İbrahim Bey genç yaşında öldü.

- 1324’te hürriyetin ilanını müteakip İstanbul’a gidenlerden Köseoğlu Tahir Üstünalp önce Mercan İdadisi’ne sonrada Halkalı Ziraat Mektebi’ne girdi. 1330 da İhtiyat Zabiti Mektebi’ne girdi mezun olup önce Kafkas Cephesi’nde sonrada 4. Ordu emrinde Yıldırım Orduları emrinde daha sonrada Akçakoyunlu kumandanı ve istihbarat zabiti olarak çalıştı.

1926 da Ziraat Müdürü oldu 5 yıl bu vazife ile Gaziantep ve Adana’da kaldı. 1944 yılına kadar da Çorum, Adana, liselerinde müdürlükler yaptı. Bilahere Gaziantep Lisesi’nde öğretmenlik yaptı. 13 temmuz 1958’de (elli yıl altı ay) memuriyet yaptığından emekli oldu.

Tahir Beyin oğullarından Necmi İstanbul Hukukundan mezun oldu. Şimdi İslahiye’de avukattır. Onun küçüğü Bedrettin ticaretle meşgul oluyor. Nurettin Üstünalp devlet demir yolları İskenderun gar şefidir. Asım Üstünalp ise halen inşaat mühendisidir.

- 1913 yılında İzrapzade Şefik Barlas İstanbula gitti; o zaman açılan Hukuk Mektebi bitirme imtihanına girdi birincilikle avukatlık diploması aldı.

Şefik Barlas uzun yıllar Baro Reisliği, Maarifi İslamiye Başkanlığı, Belediye Reisliği ve avukatlık etti. Son zamanlarda hastalığı sebebi ile evinde istirahat etmektedir.

Şefik Barlas’ın oğlu Ahmed Barlas Hukuk Fakültesini bitirerek Gaziantep’te avukatlığa başladı. Beş yıl kadar Demokrat Parti Başkanlığıda yapmıştır. Şefik Beyin küçük oğlu Sait Barlas Eczacı Okulu son sınıfında okuyor.

1336 yılında İzrapzade Cemil Kadri Barlas İstanbul’a giderek Eczacı Okuluna devama başladı ve tahsili tamamlayarak ilk Türk Ve Müslüman Eczacılarımızdan biri olarak Gaziantep’te eczacılığa başladı. Cemil Barlas’ın bir hususiyetide kitap merakıdır; 4.500 cilt çeşitli kitabı vardır.

Cemil Barlas’ın oğlu İ. Hilmi Barlas yirmi bir (21) yaşında İstanbul Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra 6 yıl Konya, Elazığ ve Dicle’de hakimlik ve müddeiumumilik yaptı. Şimdi şehrimizde avukatlık yapıyor. Cemil Barlas’ın kızı Öznur Barlas Yapı Ve Kredi Bankasında muhasebecilik diğer oğlu Cavit Barlas Osmanlı Bankasında memurluk yapmaktadır. Samim ve Uğurol ise yüksek tahsile devam etmektedir.

- 1336 yılında İstanbul’a giden Asaf Erkılıç Amerikan Kolejinde okudu ve 1925 yılında Eczacı Okuluna ikmal ederek şehrimizde eczane açtı. İlk Türk ve Müslüman eczacılarımızdan birisidir.

Asaf Erkılıç’ın çocuklarından yalnız bir tanesi üniversiteye devam etmektedir. Oda bu yıl eczacıdan mezun olacak olan Özgün Erkılıçtır.

- Yine birinci dünya savaşından sonra İstanbul’a yüksek tahsil yapmaya gidenlerden Abdülkadir Göksel Tıp Fakültesine devam etmiş ve mezun olduktan sonra şehrimizde doktorluğa başlamıştır. Dr. Abdülkadir Göksel şehrimizin ilk röntgen mütehassıslarındandır. Halen hususi kliniğinde ve Amerikan Hastahanesinde tabiblik etmektedir.

- Faik Taşcıoğlu 1340 yılında Askeri Tıbbiyeye devama başladı. Mezun olduktan sonra uzun yıllar orduda vazife görerek orgeneralliğe kadar yükselmiş ve geçen yıl emekli olmuştur. Halen Askeri Şura üyesidir. Kıymetli şairlerimizdendir.

- Şevket Zade Ömer Asım Aksoy Hukuk Fakültesini tamamladıktan sonra çeşitli adliye ve maarif vazifelerinde bulunmuş; Cumhuriyet Halk Partisi Başkanlığı yapmış ve Milletvekilliğinde bulunmuş kıymetli bir hemşehrimizdir.

İshak Refat gibi bir çok ilmi eserler vererek yıllardır bütün türk milletine hocalık eden milli kütüphanemizi zenginleştiren ve Gaziantep hakkında “Aydi Divanı” “Antep Ağzı” vs, gibi eserler veren, Başpınar, Kültür ve Türk Dili Mecmualarını kıymetli yazılarla destekleyen Ömer Asım Aksoy halen Türk Dil Kurumu Filoloji Kolu Başkanıdır ve Mütercim Asım’dan sonra yetişen ve o çapta bir bilginimizdir. Hemşeri canlısı bir Gazianteplidir.

- 1342 yılında Hüseyin ve Muhtar Beyaz kardeşler Hukuk Fakültesine devam ederek mezun oldular. Halen şehrimizde avukatlık yapan bu iki kardeşten Hüseyin Beyaz lisede tarih öğretmenliğide yapmaktadır ve oğlu Uygur Beyaz İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesinde okumaktadır.

- Arifi Paşa soyunan Mısrizade Ali Rıza Kutlar 1925 yılında İstanbula giderek bir yıl müstantik okulunda okudu. 1926 da Ankara Hukukuna devama başladı. 1930 da mezun olup, Suruç, Bünyan, Kayseri, Elazığ, Muş, Malatya, Alanya ve son olarakta İzmir’de adli vazife gördü. 1942 de istifa edip 1945 yılına kadar çiftçilik yaptı. 1945 yılında Gaziantep’te ilk defa ihdas edilen Bölge Çalışma Müdürü olarak ilk çalışma müdürlüğünü yaptı.

1951 yılında ölen Ali Rıza Kutların 5 çocuğu vardır. Bunlardan Akay Kutlar lise Fransızca öğretmenidir, Erhün; Onat Ve Eğe ise halen yüksek tahsile devam etmektedirler.

Onat Kutlar kıymetli bir romancımızdır ve müstear isim olarak Orhan Kutlugil adını kullanır.

- Hasan Refet Göğüş 1926 yılında İstanbul Hukuk Fakültesine girdi, 1930 yılında mezun oldu. 3 yıl sonra hakimliğe başladı ve Sinop, Şebinkarahisar, Besni ve Siverekte vazife gördü.

Bundan 15 yıl önce Gaziantep’e tayin olan Hasan Göğüş halen şehrimizde hakimlik yapmaktadır ve şehrimizin Kethudazade ailesine mensup kıymetli bir hemşerimizdir.

- 1923 yılında İstanbul Erkek Lisesine devam ederek 1926 yılında mezun olan Nazım Kutlar ayni yıl İstanbul Hukuk Fakültesine devama başladı ve 1930 da mezun oldu.

Kozan, Bilecik, Adana Ve Gaziantep’te çeşitli adli vazifeler gördü. 1955 yılında Mardin’e Ağır Ceza Reisi olarak tayin oldu 1956 yılında ayni vazifeyi ifa ederken öldü.

Nazım beyin 4 çocuğu vardır bunlardan üçü kız biri erkektir. Mustafa Kutlar halen eczacı okulunun son sınıfında okumaktadır.

- Şevketzade Bekir Aksoy 1340 yılında İstanbul’a giderek Eczacı Okuluna devama başladı. Mezun olduktan sonra Besni’de eczacılığa başladı, sonra Gaziantep’e nakletti.

Halen şehrimizde eczacılık yapan Bekir Aksoy’un oğlu Erğun Aksoy yüksek tahsile devam etmektedir.

- 1339 yılında Kethudazade Kemal Göğüş İstanbul’da Eczacı Okuluna devama başladı. Mezun olup şehrimize geldi fakat hastalığı dolayısı ile eczane açamadı ve genç yaşında ebediyete intikal etti.

- 1340 yılında Mehmet Emin Onat İstanbul’a Giderek Tıp Fakültesine girdi. Mezun olduktan sonra muhtelif hastahanelerde çalıştı ve Bursa Devlet Hastahanesi baştabini iken genç yaşında öldü.

- 1926 yılının sonlarında Mustafa Abi İstanbul’a gitti. Eczacıdan mezun olup Manisa’da eczane açtı, sonra 1942 Gaziantep Devlet Hastahanesi'nden istifade edip serbest çalışmaya başladı.

1885'ten 1926 yılına kadar yüksek tahsil gayesi ile önceleri İstanbul’a sonraları da Ankara'ya giden ve Avrupa’da da eğitim gören hemşerilerimize ait bu yazıyı hazırlarken; Tahir Üstünalp’in; Hasan Göğüş’ün; merhum Hüseyin Cemil Göğüş’ün; Şefik Barlas’ın rahmetli Hacı Hilmi Bülbül’ün ve Avukat Celal Kadri Barlas’ın bilgilerinden faydalandım.

H. Uğurol BARLAS