Resmi Nikâh: Resmi Nikâh Türkiye’nin her tarafında olduğu gibidir. Yalnız Gaziantep’te misafirler haremlik-selâmlık üslubuna göre otururlar yani kadın ve kız davetliler bir tarafa erkek davetliler bir tarafa otururlar. Nikâhtan sonra dağıtılan şeker-dondurma vs. umumiyetle önce erkeklere dağıtılır. Sonrada küçük erkek çocuklara daha sonra ise kadın ve kızlara verilir.

Nikâh sona erince erkek davetliler damadı Nikâh salonunun kapısında tebrik ederler. Kadın davetliler ise gelini tebrik ederler. Tebrikten sonra gelini taksiye göyüp davetli kadınlarının bir kısmı da taksilere binip şehri gezerler ve sonra kız evine giderler. Bu gezmeye damat ve başka erkekler katılmaz zira ekseriya davet ile gelin ilk defa nikâhta birbirlerini görürler.

Dinî Nikâh: Dinî Nikâhın kıyılması için kızdan vekâlet alınır.

Bu vekâlet kızla nikâh düşmeyen birine verilir. Bu vekillik olma işi iki şahit huzurunda olur. Kıza şahitler huzurunda olur. Kıza şahitler huzurunda (vekilliğini bana verdin mi?) diye sorulur. Cevap verilmezse 3 defa tekrarlanır. Eğer yine kız cevap vermezse (sükût ikrardan gelir) diye kızın rızası alınmış olur.

Bu vekillik alma işinde bazı hileli taktiklerde kullanılır. Misal olarak şunu anlatalım: Bir kıza dayısı her sabah davarlara yem verdin mi? diye sorarmış veya namaz dönüşü kapıyı açıp yeğenine verdin mi diye bağırırmış. Kızın vekilliğini alacağı zamanda yanındaki şahitleri kapıya bırakıp yeğenine vekâlet kelimesini hafiften yani belli belirsiz söyleyip (verdin mi) kelimesini bağıra bağıra söylemiş. Kızda bir şeyden habersiz her günkü cevabı vermiş: (verdim) demiş ve bu cevap 3 defa tekrarlanınca dayısı şahitlere dönüp duydunuz mu? diye sorunca kız hileyi anlayıp ağlamaya ve utancından kapalı odaya kaçmaya başlamış.

Kızın vekili ile oğlanın vekili veya oğlanın vekili veya (oğlanın kendisi) hocanın önüne otururlar. Hocanın iki yanına şahitler ve kız ile oğlanın babaları otururlar. Hoca Dinin icap eden dualarını okuyup (Bende akti nikâh ettim sözünü söyleyince hazır bulunanlardan birisi açık bulunan çakıyı kapatır. Bu yapılmazsa oğlanın afsına uğrayıp erkeklik kudretinin azalacağına veya tamamen kaybolacağına inanılır.

Bundan sonra Hoca kızın ve oğlanın babalarından ayrı ayrı sorar. Kız babası: (Filancanın oğlunu damatlığa kabul ettim) der. Oğlan babası: (Filancanın kızını gelinliğe kabul ettim) der. Ve nikâh tamamlanmış olur.

Nikâhın kıyıldığını her iki taraf evlerine küçük çocuklar koşuşarak bildirirler, haberi ilk verene hediye verilir.