Dergimizin daha önceki sayılarında 4 kez “Gaziantep Tıp fakültesi” İle ilgili yazılar yayınlamıştım. Son 4 yıl içinde bu konu ile daha yakından ilgilenip daha detaylı bilgileri topladım.

Bundan önceki yıllardaki yazılarımızda Gaziantep Tıp Fakültesi olarak bahsettiğim bu eğitim kurumunun İngilizce orjinal adı: CENTRAL TÜRKEY COLLEGE MEDİKAL DEPARTMENT’dır.

Burada üzerinde durmamız gereken “Department” kelimesidir. Bu kelimenin Türkçe anlamı sözlüklerde Bölüm-Dal olarakta açıklanmaktadır. Günümüzdeki üniversitelerdede “Felsefe Departmanı”, “Tıp departmanı”, “Sosyoloji Depantmanı” şeklindede kullanılmaktadır.

O halde buradaki “Department’’kelimesini günümüze uyguladığımız takdirde bundan bir asıra yakın bir zaman önce kurulan bu eğitim müessesinin adını “Merkezi Türkiye Koleji Tıp fakültesi” diye çevirebiliriz.

Merkezi Türkiye Koleji Tıp bölümünde (veya Gaziantep Tıp fakültesinde) ilk öğrenciler, 1877 yılı sonunda derslere başladılar. Yalnız fakültenin ilk derse başlama tarihi üzerinde Dr. Shapard’ın raporları ile bu husustaki diğer raporlar arasında tarih farkı vardır.

Raporlardan bazıları 1877 yılı sonunu belirtirken iki tanesi 1878 yılı ilk ayında öğrenime başlandığını yazmaktadırlar.

Bütün bu bahsettiğimiz yazılar ilk yılki öğrenci sayısını 14 (ondört) olarak kaydetmektedirler...

İster 1877 yılı sonları, isterse 1878 yılının ilk ayları olsun bizce önemli olan her iki tarihinde bir kaç aylık bir fark göstermesidir. Bu konudaki raporlara ait yazıyı gelecek sayılarımızda vereceğimizden; bu yazımızda Tıp bölümünün 1881-1882 yılına ait Müfredat Programını yazalım.

1. yıl: Anatomi-Botanik-kimya-pratik Anatomi (ilk yarısı)-fizyoloji-3. sömestrede başlar.

2. yıl: Anatomi (yoklamalı), Analitik kimya, fizyoloji (tamamlanması ve yoklanması), farmakoloji, tedavi, genel patoloji, pratik eczacılık, Klinik çalışması, pratik Anatomi (Son yarı)

3. yıl: Tıp pratiği-fizyoloji-teşhis-hazım yolları hastalığı-Dolaşım ve solunum organları-cildiye (Bu konular değişik yıllarda da öğretilir)-genel cerrahi-doğum (değişik yıllarda da öğretilir)-klinik çalışması-hastahane çalışmaları ve Pratik eczacılık

4. yıl: Tıp pratiği-Human ve ateşli hastalıklar-sinir hastalıkları-üreme Organları ve idrar yolları-karın içi organları-çocuk hastalıkları (bu konular değişik yıllarda da öğretilir)-Ameliyat cerrahisi göz ve kulak hastalıkları-kadın hastalıkları (Değişik yıllarda da öğretilir)-Adli Tıp-klinik ve hastane pratiği.

Mezuniyet Tezi

Tıp Departmanının Müfredat programı yukardada gördüğünüz gibi tamamen yüklüdür. Bu fakültede ders yılı 2 sömestre üzerinden değil, üç (3) sömestre üzerinden görülmektedir. Ders yılın tamamından yapılmaktadır. ve kısa süreli (her sömestre arasında) dinlenme tatilleri verilmektedir

Gelecek yazımda merkezî Türkiye Koleji Tıp “Department”ının kuruluş evrelerinden bahsedeceğim.

Not: Bibliyografya yazı dizisinin sonunda verilecektir.

Hazırlayan: Uğurol BARLAS (Mart-1968)