Kılleyt

Bu da fısılı gibi mallı ve malsız olarak, bir ve daha fazla kimseler tarafından oynanır. Ondan ferki şudur:

Kutru 20-25 santimlik bir daire içinde çakılır. Şu vaziyetler vardır.

1- Çakıldığı zaman aşıklardan biri daireden dışarı çıkarsa fırda; hepsi tök ve çik gelme. Töklü çikli de olduğu gibi oyuna yeniden başlanır.

2- Aşıklar daire içinde kalırsa tıpkı fısılıda olduğu gibi oynanır. Yani mallı da uygun binmek ve döndermek, malsızda döndürmak suretile kazanılıp kaybedilir. Oyun esnasında iki ve fazlası binmekle fır olur.

3- Vurup döndürmeler sırasında aşıklardan birisi çizgiden dışarıya çıkarsa bu oyunu kaybeder. Daire içinde kalan kazanır.

4- Vuruşlar esnasında iki aşık birden daire haricine çıktığı takdirde buna (ikiden) denir. Bunda kimse ne kaybeder ne kazanır ve oyuna yeniden başlanır. Vuran dışarda dönse biri diğerini alacak şekilde yense bile.

5- Oyun ikiden fazla kimseler tarafından oynanılırken vuranın aşığı vurulan iki aşığa birden değer ve dışarı çıkarırsa ikisinide alır. Eğer vuran vurulan birlikte dışarı çıkarsa önce utulmuş aşık varsa sahibine iade edilir.

Hötöt

Bu Höthöt, Hütüt, Hüthüt şekillerinde de telâffuz edilir. Yukarıda da söylediğimiz gibi şu kelimelerin Etilerin diğer adı olan Hitit kelimesile benzerliği aşikârdır. Höthöt aşık oyununa gelince: fısılı ve kılleyt gibi iki veya daha ziyade aşık yener fır olur. Aşıkların hepsi tök veya çik olur. Veyahut töklü çikli olur oyun bozulur yeniden başlanır. Mallı da kıtlar tökleri saylar çikleri alır. Oyun arasında da ayni kaide caridir. Bunda fıslıda olduğu gibi vurma sırası kendinin olan taraf aşıklar karşıdakinin aşığna vurur. Dönderirse alır. Döndermezse diğer taraf ona vurur. Fakat aşığın bulunduğu yerden vurmasışarttır. Eğer ilk vurmada aşığıuzağa gitmiş ise karşı taraf veya kendisi mesafe uzaklığından ötürü vuramazsa kaybeder.

(SON)

Yazan: C. C. GÜZEL