-59’ncu sayıdan devam-

3- Üç kişili fısılı aşık oyunu: Üç kimse tarafından oynandığı cihetle üç aşık katılır. İki kişili de olduğu gibi gelişi güzel oyunculardan biri tarafında çakılır. Bunda da bir kaç vaziyet vardır:

1- İki veya üç aşık birden yenerse (fır) olur. Yeniden başlar.

2- Üçüde tök veya çik olursa yine yeniden başlanır (birkaç defa çakıldığı halde hep böyle gelirse çakana evinizde tuz yokmuş diye söylenilen bir söz varsa da aslının olduğunu tesbit edemedim.)

3- Aşıklardan ikisi tok diğeri kıt olur ve oyun da mallı olursa kıt tökleri alır. Biri tök diğeri çik olursa tökü alır ve çikede hamle eder: Malsız olursa ilk vuruş hakkı kıt olduğu için diğerlerini sıra ile döndürmeğe çalışır. Bunun için evvela birine vurur. Vurulan dönmezse bu muhayyerdir. İsterse vurana mukahele eder. Arzu ederse beklemekte olan diğer aşığa hamle eyler. Vurulan bu üçüncü aşıkta ikinci aşık gibi hareket eder. Bu karşılıkla vuruşlar malsız ise vurulan aşık dönüncüye kadar sürer yahut da iki veya üçü birden biner oyun bozulur.

4- Aşıklardan birisi cık diğer ikisi tök olur vuruş hakkı çikindir. Tarif veçhile devam olunur.

İki kişili fısılıda C. Ç. F.deki vaziyetler üç kişilide de caridir. Ancak bunda aşığın birisi binerek ortadan çıktığı ve iki aşık çarpıştıkları sırada (fır) olur yani iki veya üç aşık birden binerse binen aşık sahibine iade olunur.

Fısılı fıs geçerse binen artık kaybedilmiş sayılır. Oyun bozulur. Yaniden aşık katar. Ve devam olunur.

IV- Ve daha ziyade kişilerle oynanılan fısılı:

Bu da aynen üç kişi gibidir. Ancak bunda aşık adedi fazla olduğundan aşıkların yarısı tök yarısı çik gelmek ihtimalı mevcuttur. Bu hal tahakkuk ettiği zaman (töklü, çikli) tabir olunur. Fırda hepsi tök ve hepsi çik gelir yaziyetlerinde olduğu gibi oyuna yeniden başlanır.

(Arkası gelecek sayıda)

Yazan: C. C. GÜZEL