Say Çakmak

Bu oyun diğerlerinden farklı olarak:

1- Ancak iki kişi tarafından oynanılır. (Piket gibi)

2- En az iki aşık konulur. Daha fazlada konulabilir.

3- Diğerlerinde gelişi güzel birisi çaktğı halde buuda çakmak hakkı utanındır. (Dominoda, Konkinde) olduğu gibidir.

4- Diğerlerinde oyun esnasında oyuncuların aşıkları malum ve muayenn olduğu halde bunda katıldıktan sonra artık karışır. Malumluk kalmaz.

Say çakmakta şu vasıllar vardır.

1- Aşıklardan birisi ve daha ziyadesi say yenerse diğerinin aşığını utar.

2- Aşıklardan birisi ve daha ziyade si kıt gelirse, çakan kıt adedi katar tekrar çakar..

3- Çakılınca ayni zamanda hem say hemde kıt binerse buna (sıçtı) tabir olunur. Bunda çakan taraf kaybeder. Utan taraf ayni zamanda çakmak hak kını da elde eder.

4- Aşıklardan hiç binen olmazsa çakmak nöbeti karşı tarafa geçmez.

5- El kendinde olan kimse çakıpta kıt getirir ve aşık koymasını icap eder de elinde aşıkı kalma mış bulunursa bu aşık koymaz (bir iç) der ve çâkar kazanırsa kazandıklarından bir aşık alır. Bunu kıt veya say olarak meydana kor aşkın ön tarafından parmağı ile vurup tam tersine, yani kıtsa say, say ise bindirmeğe çalışır. Muvaffak olursa bu aşık kendinin olur. Bindiremezse diğer taraf kazanır. İç birden fazla olursa aynı şekilde hareket eder.

El kendinde olan kimsenin bir kaç içi olur ve el karşı tarafa geçerse o kimse çalarken kıt getirirse (iç kala) der ve artık aşık katmaz.

Vurup Döndürmeç

Bu da iki ve daha ziyade kimseler tarafından oynanılır. Hıt hıtta olunca herkes aşığını atar. Aşık ayni şekilde olursa meselâ kök, çik olur yahut ikisi de yenerse oyun yeniden başlar.

Bir tanesi yenerse evvelki oyunlar da anlattığımız gibi kıt kökleri say ise çikleri alır. Diğerlerine yukarıdan aşağıya doğru eldeki aşıkla vurmak suretile dönderilmeğe çalışır. Bu arada aşıkları yenen olursa malları alır. Bunun iki farkı vardır.

1-Serhadde vurulan aşık dönmezse de vurmak sırası diğerine geçerse bu kimse aşıkın bulunduğu yerden atmak mecburiyetindedir. Vuramazsa kaybeder. Halbuki vurup döndürmeç te vurulan aşık nekadar uzuğa giderse gitsin vuranın yanına gelinip oradan vurulur. Eğer değmezse hemen alınmaz üç defa tekrar edilir. Her üçünde de vuramazsa kaybeder.

2-Cik cik vurup döndürmek vuruşları aşık tutuşları farklıdır. Cik cik da aşıka (vuran aşık) istenilen şekil verilir ve istenildiği şekilde vurulur. Bunda ise aşıkı avucuna veyahut parmakları arasına alıp az çok bir mesafeden ve üstünden vurulur.

Yazan: C. C. GÜZEL