Yaşar Büyüknacar

Yaşar Büyüknacar daha ilkokul çağlarında iken babası Mehmet Büyüknacar yanına gidip gelmiye başlamış. Zamanla karusercilik kendisine de aşılanmış ve bu mevzuu kendisine meslek olarak seçmiş. Babası ile bir zaman birlikte çalıştıktan sonra 1952 yılında kendi namına iş yeri açmış. Ancak başlangıç pem cetin olmuş. Zira geniş bir sermayesi yokmuş. İşe eli iş tutan hemen herkesin evinde bulundurabileceği basit el takımları ile başlamış.

Aradan geçen çetin yıllar içinde bilek kuvvetine dayanmış ve ancak beş yıl evvel motorlu bir şekilde çalışmaya kavuşabilmiş.

Yaşar Büyüknacar mesleğinde bir branş seçmemiş. Bilumum vasıtaların karuserlerini yaptığı gibi her şekilde şoför mahalli (bilhassa Busing, MAN ve Krup gibi ağır vasıtalara) da yapıyor, bunların da bir karuserci olarak iç teyizatını ve döşemesini yapıyor. Bütün bunlar gerek vasta sahiplerini isteğine, gerek mevcut modellerine ve gerekse kendi buluşlarına göre yapılıyor. Tabii bu arada yine en büyük şart Avrupa tipine uygun olması.

Büyüknacar seri iş çıkaramamaktan müşteki. Çok defa yapılan işe göre malzem temini güç… Pencere için çift oluklu lastik her arandığı zaman ve istenildiği kadar bulunamıyor. Profil ve nikelaj işleri için Antakya, Bursa veya İstanbula gitmek icap ediyor.

Bilhassa profil ve nikelaj işleri çok mühim. İcabında bu husus bir işin günlerce veya haftalarca geç kalmasına sebep oluyor. Halen şehrimizde otuz kadar karuserci olduğu halde henüz bu isle meşgul olan da yok..

Bunu dikkate alan Yaşar Büyüknacar ileride bi işlerle de meşgul olarak karuser sanayinin bu büyük ihtiyacını karşılamayı düşünüyor.

Pek yakında da çelik karuser yapmaya başlayacak. Bunun için de punta kaynak makinesine, demir kesmeye mahsus tepsi testereye ve kıvırma makinesine ihtiyacı var.

Mesleğin tekamülü ise döner sermaye olarak kullanılmak üzere maddi yardıma bağlıdır. Ayrıca bunda çalışma yerinin de rolü büyüktür. Gayri müsait şartlar altında ve dar bir yerde sıkışık olarak çalışılmaktadır. Bir sanayi sitesine şiddetle ihtiyaç hasıl olmuştur.

Yaşar Büyüknacara göre Kayseride sanayi sitesi vardr, sanayi yoktur. Burada ise sanayi vardır sanayi sitesi yoktur. Yapılan teşebbüslerin neticesi en kısa zamanda alınmalıdır. Bu sanayimizin inkişafına da yol açmış olacaktır.

Gaziantep ve civarı illerle iş yapan Yaşar Büyüknacar ayrıca birçok illere de muhtelif şoför mahalleri yapmış.

Halit Büyüknacar

1950 yılında babası Mustafa Büyüknacar 1958 yılında atölye açılmış, Esas branşı otobüs karuseri olan Büyüknacar başlangıçta da şehrimizden başka Erzincan Belediyesine, Maraş, Ankara ve Elâzığa otobüs karuseri yapmış.

Fakat gerek ziraî sahadaki gelişme ve gerekse ticarî mevzuda iş hacminin yakın senelerde genişlemesi nakliyeciliği o nisbette inkişafa doğru itmiş. Bu vesile ile yeni yeni nakliyatçılar doğduğu gibi şahıslar da kamyonculuğa merak salmışlar. Ayrıca bir çok fabrika sahipleri ile büyük çiftçilerin de kendi işlerini kendi kamyonları ile görmek istemeleri üzerine memleketimizde kamyon sayısı günden güne artmaya başlamış.

Bu durumu gözönüne alan Halit Büyüknacar da rahat çalışabilmesi için çok para isteyen otobüs karuserciliğinden vazgeçip sürekli bir iş olan kamyon karuserciliğinde karar kılmış.

Fotoğraf: Gaziantep kilimlerinden bir başka örnek

Halen muhtelif boy ve çeşitte vasıta sahiplerinin arzuladığı şekilde kamyon karuseri yapıyor. Bunda da öylesine muvaffak olmuş ki atölyesi hiç bir zaman boşkalmamakta ve şehrimizin en sürekli bir atölyesi durumuna gelmiş bulunmaktadır. Bütün doğu ve komşu illere kamyon karuseri yaptığı gibi güneyde de Mersine kadar dalbudak salmış.

Ancak malzeme olarak bir ağaç ve bir demirle yürütülen kamyon karuserciliğinin de sıkıntılı tarafları yok değil... Bunun başında da kereste geliyor.

Karuserin yanına, önüne kapısına ve tabanına bu iş için en elverişli olan çınarlı çam, iskeletine de fırınlı gürgen kullanıyor.

Fakat büyük ağaçların kesilip dağlardan indirilmesi Orman İdaresine güç ve pahalıya malolduğundan 5-6 metrelik kereste bulunamıyor, O zamanda boyu 5 metreden yukarı olan kamyonların tabanı ekli olarak döşeniyor. Bu ise fazla zaman ve işçilik sarfına sebep olduğu gibi tabanın nisbeten daha çabuk çürümesinde de rol oynuyor. İşin zevksizliği de ayrı bir mesele..

Evvelce İsveçten muhtelif boylarda çıralı çam, kereste geliyormuş şimdi o da kesilmiş.

Kamyon karuseri mevzuunda işçilik ve sağlamlık bakımından Gaziantebin yurdumuzda başta gelebileceğini ifade eden Büyüknacar her şeye rağmen burada fiatların da düşük olduğunu belirtiyor.

Meselâ burada 3500 liraya yapılan 5 metre boyundaki karuser İstanbulda metresi 1000 liradan hesaplanmak üzere 5000 liraya yapılıyor.

(Devam edecek)