Gaziantep insanlık tarihinin başlamasıyla beraber bir çok tarihi olaylara sahne olmuş bir bölgedir. Bir çok kavimler yerleşmiş, dünya çapında medeniyetler kurmuşlardır. Bu yönden Gaziantep ve çevresi ilk ve Orta çağ insanlarının medeniyet eserlerini sinesinde barındırmaktadır: Toprak yapısı ve kapsadığı saha bakımından tarım için pek elverişli olmamakla beraber dünyada en çok aranan ve gelir getiren ürünler yetişmektedir. Antep fıstığı bütün dünyada aranan meyvelerden birisidir. Zeytin ve üzümcülük bunu takip eder, bunların endüstrisi gelişmiş ve yapılan mamûlleri her tarafa sevkedilmektedir. Gaziantep Türkiye’nin en önamli sanayi şehirlerinden birisidir. Sanayi çeşitleri arasında Türkiye’de birinciliği yürüttüğü bir çok kolları vardır. Bunlar arasında bakırcılık, kilimcilik, kasacılık ve şal dokumacılığını sayabiliriz. Gaziantep bütün Türkiye’ye yaptığı mamûllerini sevkettiği gibi ayrıca makina tamiri hususunda Güney doğu ve doğu illerimizin başvurduğu bir sanayi şehridir.

Gaziantep, Hürriyet mücadelesinde bütün dünyaya örnek olan bir mücadele vermiştir. Tek başına büyük bir Avrupa devleti ve iç düşmanları ile savaşarak istiklalini kazanmış, Kurtuluş Savaşının öncüsü olarak, Türkün istiklal uğrunda neler yapacağını bütün dünyaya bir kere daha göstermiştir. Gaziantep mücadelesi, yeni Türk Devletini batı milletlerine tanıtmıştır.

Bu özeliklerin yanında Gaziantep Güney doğu illerimiz ve komşu devletlerin mutlak surette seyrü sefer konusunda uğrak yeridir.

Bu arada sanayi bakımından ihtiyaçlarını temin etmek isteyen birçok esnaf ve tüccarı kendisine çekmektedir. Gaziantep gelişmiş sanayisi yüzünden iç turizmi sağlamış oluyor. Irak, Suriye ve diğer güney memleketlerden gelen ve oralara gidenler mutlaka Gaziantep’e uğramak zorundadırlar. Böylece dış turistlerde yol güzergâhında olması hesabıyla ister istemez bu kente uğramaktadırlar.

Güneydoğunun en güzel, en hareketli, canlı ve folklor bakımından da zengin şehirlerinden birisi olan Gaziantep’e turizm bakımından gereken önemin verilmesi gerekmektedir.

Bu nedenle il turiziminin gelişmesi için şu hususlar öncelikle ele alınmalıdır.

1-Tarihi eserlerin onarılması, ıslâhı ve gidiş yollarının düzenlenmesi.

2-Turistik yerlerin ihyası ve tesislerin yapılması.

3-Turizm konusunda eğitim tanıtma.

TARİNİ ESERLERİN ONARILMASI, ISLAHI VE GİDİŞ YOLLARININ DÜZENLENMESİ

1- Gaziantep Kalesinin tamir ve restore işinin süratlendirilerek ikmal edilmesi. Kolu bölgedeki eserlerin başında gelen turistik bir yer olmaya layıktır.

Burçları, İçinde bulunan odalar mahsenler ve diğer yıkık yerler onarılırsa ilgi çeken bir eser olur. Etrafının ağaçlandırılması gerekmektedir.

Kaleden, Eski Dülük şehirine giden yer altı yolu araştırılıp meydana Çıkarılmalı geçişe müsait bir hale sokulmalıdır. Eski Eserler Genel Müdürlüğünden izin alınarak üzerine bir gazinonun yapılması bütün Gaziantep’liler tarafından arzulanan bir iştir. Şehri seyir için en güzel yer Kalenin üzeridir.

2- Rum Kalenin değerlendirilmesi: Ermeniler tarafından kutsal bir yer olarak kabul edilen ve Yohanna’nın mezarın da bulunduğu Rum Kalesinin değerlendirilmesi bir çok konulardan gerekmektedir. Ancak yolu yapıldığı takdirde bu eser gerçek değerini bulmuş olacaktır.

a) Dış turisti çekecek kutsal bir yerdir.

b) Benzerleri arasında gerek inşas ve gerekse konusu bakımından çok ilgi toplayacak bir kaledir.

c) Kalenin bulunduğu Kasaba köyü akdeniz iklimine uygundur.

d) Tabii manzarası çok güzeldir.

e) Fırat nehrinden istifade edilerek Gazianteb’in plâj ihtiyacı temin edilebilir.

Herşeyi ile ilgi çekici olan Rum kalesi halen yapılmış 21 km. lik yolu Güreniz köyünden itibaren 30 km daha uzatmak suretiyle 5 km. lik bir yolla Gaziantep’e bağlamış olacaktır. Bu yolun yapılmasında Turizm Bakanlığının yardımcı olması lâzımdır.

3- Yesemek heykel Atölyesinin değerlendirilmesi: Dünya üzerinde ilkçağ insanlarının tek heykel atölyesi İslahiye ilçesinin Yesemek köyünde bulunmaktadır. Halen tasnif ve düzeltilmesi için çalışmaktadır. Tarihi bakımından benzeri olmayan bu eser ve yerin teşhiri için yolunun yapılması gerekmektedir.

Bu yolun yapılmasında Turizm Bakanlığı yardımcı olması.

4- Kilis ve Gaziantep arasında bulunan Ravanda Kalesinin elden geçirilerek içinin temizlenmesi ve yolunun yapılması.

5- Mısır hakimiyeti zamanından kalan ve o devrin mimarı özelliğinin tipik bir örneği olan Sultan Hamamının istimlâk edilerek temizlenmesi ve ziyarete açılması. Eski eserler Genel Müdürlüğüne durumun duyurulmasında Turizm Bakanlığının yardımcı olması.

6- Dülük Baba ve Ayizli tepe civarında Romalılardan kalma mezarların İçinin ve etrafının temizlenmesi, tel örgü içine alınarak turisti ilgilendiren bir özellik verilmesi.

7- Eti ve Roma dinlerinin menşei İken Dülük Baba ziyaretiyle İslâm'ı bir önem kazanan Dülük tepesindeki ziyaretin tamir edilmesi.

8- Hazreti Musadan sonra Beni İsrailin başına geçen Yuşa Peygamber’in Pir sofa mevkiindeki türbesinin restore edilerek ziyarete açılması ve tanıtılmasının yapılması.

9- Gaziantep eski eserlerden olan pişirici, Ahmet Çelebi, Hamam Gazel ve Tahtani Camii yer altı kastellerinin onarılması.

Bunların onarılma işinin Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapılması.

Turistik yerlerin ihyası ve tesislerin yapılması

Gaziantep halkı hafta tatilini mutlaka bir mesire yerinde geçirmek ihtiyacını duyar ve bunu gerçekleştirir. Bunun dışında halkın temaşaya ve eğlenmeye karşı büyük bir zaafı vardır. Gerek halkın gerekse şehrimize gelen turistlerin huzur içinde eğlenme ve istirahatlarını temin etmek amacıyla turistik tesislerin kurulmasına şiddetle ihtiyaç vardır.

1- Kavaklık mesiresinin ihyası Şehir halkının ve yabancıların en çok rağbet ettikleri Kavaklık mesiresini bu günkü durumdan çok daha iyi bir hale getirmek lâzımdır. Kavaklıkta bir motel ve gazinonun yapılması uygun görülmüştür.

Tesisler, Belediye tarafından yapılacak ve Turizm Bakanlığının maddi bakımdan desteklemesi istenecektir.

2- Hacıbaba Tepesi: Belediye tarafından gecekondu duvarını önlemek amacıyla burada bir sitenin kurulması için çalışmalara başlanmıştır.

Bu arada bir parkta yapılacaktır. Yaz aylarında havasının serin oluşu bakımından şehir halkının bir dinlenme yeridir. Şehre hakim bir görünüşü vardır. Burada bir turistik gazino Belediye tarafından inşa edilecektir. Turizm Bakanlığının maddi bakımdan desteklemesi gerekmektedir.

3- Düztepe: Şehrin güneyinde tamamen çamlarla kaplı bir mesire yeridir. Yaz aylarında halk mesire yeri olarak büyük bir rağbet göstermektedir. Burada Belediye tarafından turistik gazino lokanta ve pavyon yapılması çalışmaları arasındadır.

Tahakkuk ettirebilmesi için Turizm Bakanlığının maddi bakımdan desteklemesi gerekmektedir.

4- Sofdağı: Dünyada ender rastlanan özelliklerden birine sahiptir. Arazi yapısı bakımından devamlı olarak ozon yapmaktadır. Oksijen bakımından bol temiz bir havaya sahiptir. Eskiden beri halkın yayla yeri olarak gittiği bir mahaldir.

Havası ve manzarası güzeldir. Yolunun ve bir motelin yapılması lâzımdır.

5- Turistik otel inşası: Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapılmasına karar verilen turistik otelin en kısa zamanda yapılması için ilgili yerlerle temasın sağlanması.

Turizm konusunda Eğitim ve Tanıtma

1-Halkı propaganda turizm davasına inandırmak ve böylece turiste karşı nasıl davranılacağını öğretmek. Bunun için:

a) İl radyosunda bir turizm saatinin ihdası. Turizm Bakanlığınca sağlanmalıdır.

b) Basında muntazaman turizm konusunda yazılar ve veciz sözlerin yayınlanması sağlanmalıdır.

c) Belediye yayın organlarından muhtelif yayınlar yapılmalıdır.

d) Camilerde, Cuma günleri halka turistin memleket iktisadiyatı üzerindeki önemi hakkında konuşmalar yapılmalıdır.

e) Düzenlenen esnaf kongre ve toplantılarında turizm ve turiste karşı yapılması gereken davranışlar hakkında konuşmalar yapılmalıdır.

f) Okullarda öğrencilere turist hakkında konuşmalar yapılmalıdır.

2- (15-20) Ağustos tarihleri arasında Gaziantep’i bütün yönleriyle tanıtan bir festivalin düzenlenmesi.

3- Gaziantep’i bütün yönleriyle tanıtacak bir broşürün hazırlanması.

(Devamı var)