(Geçen sayıdan devam)

Kılınçoğlu, camii Necip Teymur tarafından vakıflar idaresinden satın alınarak tekrar halkın istifadesine açılmıştır. Tasnif dışı bırakılan diğer camilerde vakıflar idaresince satılmış̧ ve ortadan kaldırılmışlardır.

Evliya Çelebi Seyahatnamesinde biri 1648 diğeri bir kaç̧ yıl sora olmak üzere uğradığı Gaziantep’te aşağıda yazılı camileri sayar.

Boyacıoğlu, Tahtalı, Alinacar, Eyyupzade, Münla Ahmetr Müftü̈ cami, Dayrıncak, Aleybey, Pişmaniye, Şıhefendi, Ağacami, Ramazan Efendi, Tabakane, Handaniye, Alaiddevle, İçkale cami, tekke cami,

Evliya çelebinin kaydettiği Gaziantep’in bu camilerinden bir kısmı halen mevcuttur. Adlarında bazı değişikler vardır. Alineca, Alinacar cami, Pişmaniye, Bişirici mescidi olacaktır. Dayrıncak Ömeriye camiidir. Mulla Ahmet, Müftü̈, Ramazan camilerinin hangileri olduğunu kesin olarak tayin edemiyoruz. Evliya Şıh Efendi cami diye kendinden önce yapıldığı bilinen Şıh Fetullah ve Salihiye camilerinden hangisini kastetmiştir. Birinci veya İkinciyi murad eylemişse diğerini niçin saymamıştır?

Şimdiye kadar bu camilerden Ömeriye, Boyacı, Alinacar, Tahtalı, Şıhfe. ullah, Salihiye. Alaiddevle, Karagöz, Handaniye ve son olaraktan Hüseyin Paşa camiini, doğrudan veya dolayısı ile bir yazıya konu yapmış̧ bulunuyorum. Ancak yukarda belirttiğim gibi camilerimizi bize daha iyi tanıtacak olan şeri mahkeme sicilleri vakıflar umum müdürlüğü arşivleri incelenmeden yazılacak her cami tarihçesi: eksik olacaktır.