Özgeçmiş

AHMET ŞAHİN TOPRAK (1923-1972)

Şair Ahmet Şahin Toprak 1923'te doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Gaziantep'te yaptı. Daha sonra Ankara Dil tarih Coğrafya Fakültesini bitirdi. Gaziantep Lisesi'nde felsefe öğretmenliği yaptı. Daha sonra öğretmenliği bırakarak bankacılığa geçti. Emlak Kredi Bankası, Akbank ve Gaziantep Pazaryeri Şubesi müdürü iken yakalandığı amansız hastalık sonucu 9 Temmuz 1972 tarihinde hayata gözlerini yumdu.

Ahmet Şahin Toprak Ticaret Lisesi Müdürü Fatma (Daldaban) Toprak'la evliydi. Bu evlilikten Aydin Cumhur adında bir oğlu ile Akın Emel adında bir kızı oldu. Aydin Cumhur'u 1967'de kaybetti.

 

Gaziantep’te Kültür Sanat ve Edebiyatta İz Bırakanlar s.187 (Ahmet AYAZ)

 

1923’de doğdu. İlk, orta, lise öğrenimini Gazian­tep'te bitirdikten sonra Ankara Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nden mezun oldu.

Gaziantep Lisesi’nde Felsefe öğretmenliği yaptı. Sonra öğretmenliği bırakarak Gaziantep’te çeşitli bankalarda çalıştı. Şahin Toprak'ın yerli basında yayınlanmış şiirleri bulunmaktadır.“Elmalı Destanı” şiirleri Kültür Der­neğinde yayınlandı.

Yakalandığı ağır hastalık sebebiyle, 9 Temmuz 1972’de genç denecek yaşta yaşamını yitirdi.

 

Meral Can Uludağ, Cumhuriyetten Günümüze Gaziantep Şairleri 1, TYB Gaziantep Yayınları, Gaziantep 2011, s.39.

 

Ahmet Şahin Toprak eski aile adı (devriş oğlu)) idi. Babası (Devriş oğlu Sait Efendi) önce öğretmenlik etti. Sonra ayrılarak Suburcu'nda, şimdiki Keyvan sitesinin yerinde olan Maarif Kahvesinin doğu karşısında bir lokanta işletmeye basladı. Çok şakacı ve nükteci olduğu için lokantası dolup boşalırdı. Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşundan sonra o zaman Gaziantep yönetimine etkili olanların karşısında bulunanlarla, savaş sırasında Halep'e göçenlere Fransız yönetiminde Gaziantep'te devlet hizmeti kabul etmiş olanları taşlayan (uhruc:) adlı bir şiiri dillerde gezmişti. Ancak bu şiirini duygusal ve gerçeğe ters düzen dizeleri olduğunu ta o zaman duymuştum.

Şahin Toprak 1923’de doğdu. İlk, orta, lise öğrenimini Gaziantep'te bitirdikten sonra Ankara Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesine girdi. Burasını da başarıyla bitirdi. Bir aralık Gaziantep Lisesinde Felsefe öğretmenliği yaptı. Sonra öğretmenliği bırakarak bankacılığı seçti. Sırasıyla Muhabank, Emlak Kredi Bankası. Akbank Gaziantep kollarında çalıştı. Gaziantep Akbank Pazar yeri kolu müdürü iken tutulduğu amansız hastalıktan kurtulamayarak 9 Temmuz 1972’de yaşama gözlerini kapadı.

Şahin Toprak 1952’de Fatma Daldaban'la evlendi. Bu evlilikten Aydın Cumhur ile Akın Emel adlarında iki çocuğu oldu. 1967 yılında oğlu Aydın Cumhur'u kaybetti. Bu acı olay onun için yıkım oldu. Bundan sonra yaşamının tadını yitirdi.

Şahin Toprak’ın yerli basında yayınlanmış ve yayınlanmamış hayli şiirleri bulunmakta idi. Sağlığında birkaç kez babasının parçalarından elinde varsa yayınlamak üzere vermesini ve bu arada hal tercümesini de istemiştim. Ayrıca kendi şiirlerini bir deftere toplamasını söylemiştim. Ölümünden bir süre önce kesin olarak vadetti. Bu sırada zalim hastalık üzerine yüklenmeye başlamıştır olacaktır. 1972 temmuz başlarında Türk Dil Kurumu kurultayına gittim. Bunu Gaziantep'e dönmeden başka bir gazi izledi. Dönüşte acı haberi işittim.

 

Gaziantep Büyükleri (C.C.G. s.46)

Yazılar