27 Mayıs inkilabile ele alınan davalarımızın başında gelen eğitim davası ve bunun tam, eksiksiz gerçeklerimize uygun ve çağdaş bir şekilde halli Türk Öğretmenlerine, Türk terbiyecilerine düştüğü kadar Türk aydınlarına da düşer. Bu yönden davanın önemi ve genişliği daha da artar.

Liselerimizde, Sanat Enstitülerimizde okutulan derslerin müfredatı yeniden ele alınmalıdır. Lüzumsuzlar çıkarılmalı yeni bilgiler ilâve edilmelidir.

Liselerimizde birçok bilgiler veriliyor. Bunların arasında Tarih öğretimini inceliyerek aksak taraflarını ve nasıl olması lazım geldiğini inceliyelim.

Orta öğretimde altı sene tarih dersi okutulur. 3 sene orta okulda 3 senede lisede. Bu üçer senelik öğretimlerin müfredatı ayrıdır.

Lisede biraz genişleme vardır. Fakat bu genişleme, izahlı olma hocanın himmetine kalmıştır. Hoca bilgili veya meraklı ise Orta okul tarih derslerinin lise derslerinden daha ağır geçtiği görülmektedir. Bu yönden orta ve lisenin tarih konularının ayrılması icap eder.

Orta ve lise kısmında tarih konularının aynı ve tekrarlı oluşu öğretimde bir nevi usanç meydana getiriyor, alakasızlık doğuruyor. Her şeyi öldüren alâkasızlık bilhassa bu ders için çok tehlikeli oluyor. Orta okul birde Mısırı, Etileri okuyan bir çocuk, lise birde bu konuları tekrar aynı hevesle okuyamıyor. Öğretimde konu yeniliğinin önemi açıktır. Tarihte konu yokmuş gibi veya tarih başka türlü bölünmezmiş gibi körün derneği bellediği gibi bizde bu çerçeve dışına çıkamıyoruz. Bence orta okul konularıyla lise konuları ayrılmalıdır.

Orta 1 de eski çağ (Yunan ve Roma tarihi hariç)

Orta 2 de Yunan ve Roma Tarihi ve Türk Tarihi

Orta 3 de Orta Çağ Dünya Tarihi

Lise 1 de İslam Tarihi

Lise 2 de Dünya tarihi kısa Selçuklar tavsilâtlı

Lise 3 de Osmanlı tarihi (Yakın çağla alâkasını belirterek) Türk inkılap tarihi orta birden itibaren 6 bölüme ayrılarak lise son sınıfa kadar tarih dersleriyle beraber okutulmalıdır. Tarih zevkini aktüel tutmak ve günümüzü değerlendirmek için bu lüzumludur.

İnkilâp tarihini şu şekilde altıya bölebiliriz:

Orta 1, 1876 Birinci meşrutiyeti hazırlayan olaylar ve ilânı, sonucu 1908 ikinci meşrutiyet hareketi

Orta 2, Balkan harpleri, Osmanlı İmparatorluğunu ayakta tutmak için baş vurulan çareler.

Orta 3, 1914-1918 Birinci Cihan harbinde Türk Tarihi ve fikir hareketleri.

Lise 1, 1919-1923 Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ile Cumhuriyetin ilanına kadar geçen derenin tarihi

Lise 2, Cumhuriyet’in ilanı ve Atatürk inkilâplarının meydana gelişi (tafsilatlı) ve idealojik münakaşası.

Lise 3, Atatürk’ün ölümünden sonraki (1938-1960) devre ve bu devredeki Türkiye’nin ana davaları bu davaların halli yolunda aydınlara düşen görevler. Bu suretle inkilâp tarihi ve tarih dersleri beraberce yürütülür. Tekerrürden kurtulur ders saatleride kafi gelir

Diğer taraftan siyasi tarihlerin yanında ilimler tarihinde okutulması lazımdır. Türk gençliğinin ilme karşı sevgi ve saygısını arttırmak, ilim adamlarının hangi güç şartlar altında yetiştiğini tarihe dayanarak öğrenmek, bu günkü teknik vasıtaların hangi safhalardan geçerek bu günkü hale geldiğinin bence siyasi tarih kadar bilinmesi ve hatta ondan daha lüzumludur.

İlimler tarihinin ise lise 1’den başlayarak üç sene olması faydalıdır.

Lise 1 İlkçağ İlim Tarihi

Lise 2 Orta Çağ ve Yeni Zaman İlim Tarihi

Lise 3 Yakınçağ ve Zamanımız İlmi Tarihi gibi bir müfredat olursa çok faydalı olur kanaatindeyim.

Atatürk inkilâplarının ve onun rönesansı olan 27 Mayıs inkılabının ön plana aldığı ilim sevgisi bu dersin lise müfredatına alınmasını icap ettirir kanaatindeyim. Ali Kuşçu’nun hayatının bilinmesi Çandarlı Halil’in hayatının bilinmesinden daha önemlidir. Tekerliğin geçirdiği safhaların, motorun tekâmülünün bilinmesi en az siyasi olayların bilinmesi kadar önemlidir.

Felsefe öğretimine gelince, bu öğretimin yeniden ele alınması, dağıtımının değiştirilmesi lazımdır. Orta okul mezunu bir gencin psikoloji okuması ve bilmesi faydalıdır. Psikolojinin lise II’den alınarak orta III üncü sınıfa alınması uygun olur kanaatindeyim. 15-16 yaşındaki bir gencin en çok meşgul olduğu olaylardan birisini de, benliğinde meydana gelen değişmelerin analizidir. Bunların cevabının psikoloji derslerinden alınması bu dersin daha alaka çekici olmasını temin edecektir. Felsefe derslerinin mantık, felsefe ve sosyolojinin son sınıfta hepsinin bir senede okunması bu dersin verimini azaltmaktadır. Bu bakımdan derslerin sınıflara şu şekilde dağıtılması verimini artıracaktır.

Orta III Psikoloji

Lise I Sosyoloji

Lise II Mantık

Lise III Felsefe

Bu bölme gençlerin bu derslere alakasını devam ettireceği gibi, ağırlığını hafifleterek pedogojik kurallara intibakını sağlıyacaktır.

Davalarımızın yeniden aydınlığa çıktığı şu zamanda kendi ihtisasım dahilinde olan tezimin toleransla karşılanarak nazarı itibara alınacağını ümit eder bilvesile saygılarımın kabulünü dilerim.

Şahin TOPRAK

Felsefe Öğretmeni

Gaziantep Türk Kültür Derneği Başkanı