Özgeçmiş

ABDULLAH EDİP ÇİTÇİ (1932)

Şair-Ressam-Gaziantep’in ilk Grafikeri Araştırmacı Yazar-Fotoğraf Sanatçısı Abdullah Edip ÇİTÇİ 7 Mart 1932 yılında Gaziantep’te doğmuş. İlk öğrenimini Dayı Ahmet Ağa İlkokulunda, orta ve lise öğrenimini Galatasaray Lisesi ve Gaziantep Ticaret Lisesinde tamamlamıştır.

İlk Resim sergisini 1950 yılında Yıldız Sineması Salonunda açan Çitçi daha sonraki yıllarda Parkpalas Oteli Salonunda Camlı Kahve de Yağlı Boya Resim, Afiş ve Fotoğraf sergileri açmıştır. 1956 yılında Gaziantep Kültür Derneği etkinlikleri arasında 56 yağlı boya resminden oluşan sergi açtı. 1969 yılında açtığı Grafik Sanat Atölyesinde 25 yıl Grafiker olarak çalışmalar yapmıştır.

Abdullah Edip Çitçi’nin insan hakları evrensel beyannamesi afiş yarışmasında ve logo (amblem) buluşlarında birincilikleri vardır. 1999 yılında sayın Celal Doğan’ın katkılarıyla 65 yağlı boya tablo ile Büyükşehir Belediyesi salonunda “Gaziantep’in Dünü Konulu” resim sergisini açmıştır. Bu yağlı boya tablolar 6 ve 4 yapraklı renkli takvimler olarak basılmıştır. 1956 yılında Gaziantep’te yurt düzeyinde açılan vitrin yarışmasında birinci olmuş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından plaketle ödüllendirilmiştir.

Abdullah Edip Çitçi’nin Şiirleri, Varlık, Dost, Çağrı, Çağdaş, Elif, Özgür, Su, Başkent Ankara, Göl, Çatı, Meşale, Yelken, Kemalist, Ülkü, Hisar, Türk Ajans Yayınları, Yeni İnsan, Yöre, Varlık Yıllığı, İki Mustafa Kemal, Türk Şiirinde Atatürk antolojilerinde ve dergilerde yayımlanmıştır.

Cumhuriyet’in 50. Yıl şiir yarışmasında K. Ülkü Dergisi’nin yurt düzeyinde açtığı şiir yarışmasında Cumhuriyete Övgü Şiiri ile birinci olmuştur. Okullar için çeşitli marş güfteleri yazdı. Gaziantep Marşı Ferit Ginol, Gaziantep Kurtuluş Marşı, Anadolu Lisesi 20. Yıl Marşı Yaşar Cıkcıkoğlu, Gaziantepspor Marşı Ünlü Besteci Atilla Özdemiroğlu tarafından bestelenmiştir. Gaziantep için yazılan Marşlar Gaziantep Büyükşehir Bandosu tarafından çalınmaktadır.

Yakında yayımlayacağı: Güneş’in Utancı, Çocukların Sevinci Kar Taneleri, Şimdi Sadece Bir Noktayım, Sevdam Gaziantep, Yüzyıllardan Sonsuza Mustafa Kemal Atatürk, Kıbrıs Destanı, Gaziantep Tarihi ve Anılarım (üç ayrı kitap olarak) Fotoğraflarla Gaziantep, Fotoğraflarla Gaziantep’in Dünü ve Bugünü, Gaziantep Sakinleri, Bahar Çıkmazında Kaybettim Çocukluğumu adlarını taşıyan kitapları, “Kemik” adlı 2 cilt öykü kitaplarını beğeninize sunacaktır. Kendisinin çekmiş olduğu 55 yıl öncesine ait siyah beyaz fotoğraflardan tanıtım posterleri yaptırmaktadır. Abdullah Edip Çitçi’yi yapmış olduğu bu kültür hizmetinden dolayı kutluyoruz.

A. Edip Çitçi’nin büyük oğlu İnşaat Mühendisi Turgay Çitçi’den üç torunu, Eczacı Ersin Çitçi’den iki torunu vardır.

(Ö.T. 06-07-2017)

 

Gaziantep’te Kültür Sanat ve Edebiyatta İz Bırakanlar s.6 (Ahmet AYAZ)

 

7 Mart 1932 yılında Gaziantep’te doğmuş. Babası Ali Zeynel Abidin, annesi Emine’dir. İlköğrenimini Dayı Ahmet Ağa İlkokulu, orta ve lise öğrenimini Galatasaray Lisesi ve Gaziantep Ticaret Lisesinde tamamlamıştır.

Vatani görevini P. Yd. Sb. olarak yapmış. Kâmil Yetkin’in büyük kızı Birsen ile evlidir. İki erkek evladı vardır. A. Turgay Çitçi (1960) inşaat mühendisi, Ersin Çitçi (1965) eczacıdır.

Şiir ve resimle uğraş vermektedir. Kendisine ait “Grafik Sanat” atölyesi mevcuttur.

1950 tarihi ve sonrasında şiirleri; Varlık Dost, Çağrı, Çağdaş, Elif, Özgür, Su, Başkent Ankara, Yelken, Göl, Çatı, Meşale, Kemalist Ülkü Dergilerinde Gazete, Antoloji, Yıllıklar, Türk Ajans yayınlarında neşredilmiştir. Ankara (K. Ülkü) Dergisinin açmış olduğu şiir yarışmasında 2176 şiir arasında 1. olmuştur.

Şiirlerinde memleket, insan, doğa sevgisini işlemiş. Gaziantep savunması ve kurtuluşu üzerine birçok şiirleri vardır.

Bestelenmiş Gaziantep ve Kurtuluş marşları olup Belediye Şehir Bandosunun çaldığı Marş kaseti bulunmaktadır.

Aydınlıkla Gelen, Gün Işığında, Güneş’in Utancı, Atatürk Şiirleri, Yurt Şiirleri, Gaziantep Şiirleri, basıma hazır kitaplarından bazılarıdır.

1956 ve 1965 yıllarında 65 yağlıboya tablo ile resim sergisi açmıştır.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi Afiş Yarışmasında ve Amblem Yarışmasında birincilikleri vardır.1965 yılında Ticaret ve Sanayi Odasının açtığı vitrin yarışmasında birinciliği olmuştur.

Fotoğraf (slâyt) çekiminde başarılı fotoğrafları mevcuttur. Usta bir hattat oluşu dolayısı ile kalemine hâkim usta yazı örnekleri vermiştir.

Karagöz caddesi Hasan Dai Sokak no: 23’te Klişe Ressamlığı yapmıştır. Her iki oğlu da yazar ve şairdir.

 

Yayımlanan kitapları:

 

Ağlamayı Unuttum– Şiirler/1955, Güneşin Utancı- Şiirler/ Kasım 2005, Mustafa Kemal Atatürk &Kahramanlık Şiirleri- 2005, Bir Türküdür Gaziantep–Şiirler/ 2005, İlk Çağdan Günümüze Gaziantep Tarihi –Araştırma/ Aralık 2009, Gaziantep’e Hayat Verenler- Araştırma/ Aralık/ 2009, Geçmişten Günümüze Anılarımda Gaziantep – Aralık 2009

 

Ödülleri:

Sanat uğraşılarının tüm dallarında birincilik ödülleri, Cumhuriyet’in 50. Yılında, “K.Ülkü Dergisi Şiir Yarışması” birincilik, Her yıl düzenlenen GAGİAD (Gaziantep Genç İşadamları Derneği) Türkiye ve Gaziantep’teki değerlerin ödüllendirildiği  “GAGİAD 5.Geleneksel, Yaşayan Tarih” ödülüne layık görüldü.(19/11/2005)

 

ÇAĞDAŞ ŞAİRLER (KENT ARŞİVİ)

 

Abdullah Edip Çitçi, 7 Mart 1932 yılında Gaziantep'te dünyaya gelmiştir. Eğitimini Galatasaray Lisesi ve Gaziantep'te tamamlamıştır. Bir çok dalda başarılara imza atmış sanatçı olarak bilinmektedir. Abdullah Edip Çitçi, gazetecilik plastik sanatların her dalında çalışmış, şair, ressam, fotoğraf sanatçısı, araştırmacı, öykü, roman yazarı kimliği ile tanınmaktadır. Adını Gaziantep'in ilk grafikeri gravür sanatçısı olarak duyurmuştur. Abdullah Edip Çitçi'ye, Gaziantep Kulübü 2012 yılında Geleneksel Hizmet Ödülü'nü vermiştir. Abdullah Edip Çitçi'nin Gaziantep'e Hayat verenler adında bir kitabı bulunmaktadır. Yayımlanmamış bir çok eseri bulunmaktadır. Abdullah Edip Çitçi, kalp yetmezliği nedeniyle hayata veda etmiştir

Yazılar