Şer’i mahkeme ve evkaf sicil kayıtlarında bugüne kadar yaptığım incelemelerden çıkardığım sonuca göre vaktiyle Gaziantep’de 25 tane medrese mevcuttur. İşte adları:

Fethiye (Tarıhacıömer), Ahmet Çelebi, Çamurca, Ebilhüda, Ferferi, Hüsey inağa, Cenani zade Emin efendi, Hacı Osman, Basmacı zade Hacı Ömer efendi, Kariye, Küşadiye, Kuzanlı, Mihaliye, Voyvoda, İbrahim ağa, Nakip, Sunguriye, Osmanağa, (Hacı Osmanla aynı şahıs ve medreselerinde aynı olması ihtimali vardır) Zülkadiriye, Debağ efendi, Ayşe bacı, Hüseyin paşa, Ali Nacar, Tahtanı, medreseleri.

Bu medreseleri tesis edenler öğretmen ve öğrenciler için binalar yaptırmış binaların bakımları, öğretmenlerin ve odacıların ücretleri için akar tahsis etmişlerdir. Medreseleri kurup, yaşamaları için akar bırakanlardan başka bir çok hayır sahipleri tarafından da aynı maksada hizmet etsin diye ilave vakıflar tesis eylemişlerdir. Bazı evlat vakıflarında belli medreseler içinhisseler ayrılmıştır. Bütün bu medreseler ve tahsis edilen vakıflar bu memleket evlatlarının okumaları ve çağdaş bilgilerin kazanılması için kurulmuştur. Bugün yurdumuz bir İlkokul sıkıntısı içinde sürünüp gidiyor. Böyle bir ortam arasında insanın aklına hemen şu soru gelmektedir:

"Bu medreselerin binaları, tahsis edilen mallar ne oldu?,, duyduğumuza göre bunların büyük bir kısmı, Maarifi İslamiye derneğinin sonucuna uğramış ve uğramaktadır. Satılarak bedelleri merkeze gönderilmiş, başka yerlere harcanmıştır. Halende aynı şey yapılıyor.

Bu da birinci hareket gibi Gaziantep'i horlamanın ona önem vermemenin başka bir örneğidir. Biz Gaziantepli olarak satılanların iadesi ile bu maksada harcanmalarını halen mevcut bulunanlarında tahsis edildikleri amaca yöneltilmelerini istiyoruz.

Cemil Cahit GÜZELBEY