Dergimizin bundan önceki 37 nci sayısında Emel Ertrürer’in Sait Hengirmenden not ederek yayınladığı Batal bey ve Maanoğlu köprüsü başlakla yazıyı sevinçle ve ilgi ile okudum. Sevincim yeni bir folklorcu arkadaş kazanmaktan, ilgim ise mevzudaki çekicilikten geliyor.

Yazıyı okuyup bitirdikten sonra derginin kenarına büyükçe bir ? sual işareti koydum, Çünkü halen vakıflar idaresi tarafından idare edilen Kıllı Efendi Vakfına dair 1258 tarihli bir evladiyet ilamında vakıf konusu bostanın batı hududu Maanoğlu köprüsüne giden genel yol alarak kayıtlıdır.

Bu resmi kayıt göseriyorki Maanoğlu köprüsü 1277 tarihinde Kaymakamlık eden Battal bey devrinden daha eski bir zamanda yapılmıştır. Bay Sait Hengirmen’in Emel Ertürer’e anlattığı enterasan hikaye belki olmuştur. Fakat bu hikaye ya Maanoğlu köprüsünün yapılışına ait değildir, yahut Battal beyden önce vaki olmuş ve ortada bir isim değişikliği vardır.

Bir yerde okuduğuma veya dinlediğime göre, Maanoğlularından birisi devlete isyan ederek Halep kuzeyindeki dağlık bölgede uzun müddet mukavemet etmiştir. Tarif edilen yer Gaziantep bölgesidir. Belkide bu köprüyü o vakit yaptırmıştır. Belkide Lübnandaki Maanoğullarından birisi seyahat maksadıyle Antep’e gelmiş burası hoşuna giderek bir müddet ikamet etmiş ve bu köprüyü de yaptırmıştır. Gaziantep tarihi hakkındaki tetkiklerin ilerlemesi bu meçhulu de bir gün çözer sanıyorum.

Cemil Cahit GÜZELBEY