İshak Refet Işıtman 1888 yılında Gaziantep’te doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada yaptı. Sonra İstanbul Hukuk fakültesine girerek 1912 yılında burasını bitirdi. Antep’e dönerek Ticaret lisesine Edebiyat ve felsefe öğretmeni oldu. Bir yıl sonra arkadaşı ve akrabası Celal Kadri Barlas’la birlikte gönüllü olarak Balkan savaşına katıldı. Edirne’nin geri alınması gibi mutlu bir günde hazır bulundu. Birinci dünya savaşı patlayınca askeri göreve çağrıldı. Yakacık Yedek Subay okulunda bir süre askeri eğitim gördükten sonra subay olarak kıt’aya sevkedildi. Savaş sonuna kadar çeşitli cephelerde çeşitli görevlerde kaldı.

Mütareke üzerine Antep’e geldi. Bu sırada Antep’ te İngiliz işgalinin kara günleri yaşanıyordu. Öğretmenliği bırakıp yurdun ta öbür ucuna, Trakya’ya gönüllü giden ishak Refet, böyle bir günde susarmı? Gizli ve açık halkı direnişe teşvik etmeye başlar, bunun sonucu ingiliz işgal makamları tarafından yakalanarak o zaman ingilizlerin, sonrada Fransızların karargâhı olan kolej’e götürüp tutuklarlar. Işıtman bir fırsatını bulup kaçar. Onunla birlikte tutuklananlar Mısır’a yollanır. Gerek yollarda gerekse Mısır esir kamplarında İngiliz medeniyetinin yüz karası olan zor günler geçirmişlerdir.

Kolej’den kaçmayı başaran İshak Refet Işıtman, ilkin Malatya’ya, sonra Sivas’a geçti. Buradan Kütahya Milli Eğitim müdürü bulunan halası oğlu Cevdet Barlas’ın yanına gitti. Bir kaç ay burada kaldı. Burada milli mücadele hareketlerine katıldı.

Gaziantep’te savunma savaşları başladığı zaman İshak Refet Işıtman’ı Maraş Milli Eğitim müdürü olarak görmekteyiz. Orada bulunduğu sürece savunmanın manevi cephesine yardımcı olmuş, Maraş’tan Antep’e yardımcı olarak gelen gönüllü yangın müfrezesinin hareketlerine de etkisi olmuştur. Ayrıca Antep’ten oraya gelen hemşerilerine çeşitli surette yardımcı olmuştur.

İshak Refet Işıtman Antep için inleyen haykıran şairlerden biridir. Savunmanın en çetin günlerini yaşadığı Ekim 1920'de Maraş’ta meşhur (Gazi yurdumun gazilerine) şiirini yazmıştır.

Kendisi gibi şair ve ateşli birer Türkçü olan Sait Sabit ve Zeki Savcı ile Celâl Kadri, Türk edebiyatının ünlü yıldızlarından Ahmet Haşim, Yakup Kadri yakın dostlarındandı. 1926'da bu iki büyük edebiyatçımızla birlikte Gaziantep’e gelmiş, bir hafta kadar Kavaklık’ta, Beşgöz’de yerli âlemlerin tadını çıkarmışlardır. Bu âlemler sırasında Gaziantep’in en iyi çalan söyleyenleri de katılmıştır. Ünlü Hacı Ali baba’da katılanlardan birisidir.

Şair, Diyarbakır Maarif eminliğinde, bir devrede Milletvekilliğinde bulunmuştur. Son görevi Dil Kurumu uzmanlığı idi. 1944 yılında Ankara’da ölerek burada gömülmüştür.

İshak Refet Işıtman’nın dil ve edebiyata ilişkin birçok yazılar, şiirleriyle Ankara Halkevi yayınlarından (Karacaoğlan) adlı bir inceleme eseri vardır. 1918-1929 yıllarında yazdığı kurtuluş savaşı ve devrimler hakkındaki şiirlerini (Ne Mutlu Banaki: Türk yaratıldım) adlı Ankara’da yayınladığı kitabında toplamıştır, ishak Refet Işıtman, şiirlerinin çoğunu hece ölçüsüyle yazmıştır, vatanî, milli şiirleriyle tanınmıştır.