26 AĞUSTOS, Türk taririhinde iki büyük zaferin başlangıcıdır. 26 Ağustos 1922 sabahı fecirle beraber millî kahraman Gazi Mustafa Kemalin emirlerile Afyonun yalçın tepelerine karşı taarruza geçen Türk ordusu, önüne çıkan bütün engelleri yıkarak 30 Ağustos Baş kumandanlık meydan muharebesile Türkü esir etmeğe yeltenenleri yenmiş, vatanı yabancı istilâsından kurtarmıştı, 26 Ağus­ tos 1922, nasıl istiklâl mücadelesinde kati neticenin istihsal edildiği büyük zaferin başlangıcı ise, 26 Ağustos 1924 tarihi de Türk iktisad zaferinin bir başlangıcı olmuştur. Reisicumhur Gazi Mustafa Kemalin işaretlerde bu tarihte kurulan Türkiye İş Bankası, yurdumuzda modern bankacılığın anası olduğu kadar millî ekonomide ileri hamlelerimizin de başlıca müessislerinden biri olmuştur.

Bugün yirmi yaşını bitiren ye yarın yirtpi bir yaşına basacak olan bu millî müessesenin memleket iktisadi kalkınmasında oynadığı büyük rol, sayılamıyacak kadar çok ve verimli olmuştur* İzmir iktisat kongresinde “askeri zafer, iktisadi zaferle taçlan madıkca payidar ola­ maz,, diyen büyük Atatürk, bp tarihten bir sene sonra ilk sermayesini kendisi vermek suretile İş bankasını kurdurmuştur. İlk günlerinde. Büyük Millet Meclisinin eski binasında (şimdiki parti Genel Sekreterliği binası) Başvekile mahsus tek bir odada çalışmağa başlayan Türkiye iş bankası, az zamanda "Türkler banka yapamaz diyenlerin iddiası hilâfına memlekette modern bankacılığı, kurmuş, milİî banka ahlâkını yaratmıştır.

Çok kısa bir zamanda vurdun kırk üç ticaret ve sanayi merkcezinde şubeler açan banka, 1932 yılında Hamburg ve İskenderiye şubelerini tesiş, etmek suretile yabancı memleketlerde ilk şube açmak şerefini de kazanmıştır- Banka milli bir dava halinde sarıldığı tasarruf hareketini bu, şubeleri vasıtasile yurdun her köşesinde yaymağa ve yerleştirmeğe çalışmış ve bundan da muvaffak olmuştur. 1924 senesinde banka meyduatı 2474446 lira iken bu miktar 1933 de 50 milyon 1939 da 65 milyon ve 1941 de 108 milyon liraya yükselmiştir İş Bankası, mâli bir müessese olarak kendisinden beklenen hizmetleri mükemmelen ifa ettiği kadar vazifelendirildiği iktisadi memleket davalarına da ilk milli sermayeyi koymak bahtiyarlığına ermiştir. Yurtta Milli şeker sanayiinin müessişi olarak 1925 de alpullu şeker fabrikasını yüzde 68 nisbetinde, sermayesini vermek suretile kurmuş ve bunu Turhal, Eskişehir fabrikaları takip etmiştir.

Memleketin en mühim ihtiyaclarından biri olan şişe ve cam sanayiini de banka 1935te kurduğu Paşabahçe cam ve şişe fabrika sile tesis etmiştir. Fabrikanın faaliyeti hakkında bir fikir verebilmek için günde 30 bin lamba şişesi yaptığını ve cam kısmının da yurdumuzun yüzde seksen ihtiyacını karşıladığını kaydetmek yetişir sanırım İş bankası 1925 senesinde Ereğli kömür havzasına ilk defa millî sermayeyi sokmak suretile memleket maden sanayiine de iştirak etmiş, kurduğu dört şirket, iki fabrika, ve bir elektrik santraile 1939 yılında 1191000 ton kömür istihsal etmek suretile istihsalini havzanın bütün istihsalinin yüzde 44 dü nisbetine çıkarmıştır.

Müstakbel faaliyeti için bütün ilhamını, Türk ülkesinin her köşesini nurlandıran büyük ışıktan alan banka, memleket menfaatlarım kendi menfaatlarından üstün tutarak yurttaşlara refah getirecek bütün millî hamlelere İmkânının en geniş nisbetinde yardıma koşmuştur Türkiye iş bankası dokuma endüstrisi sahasında da Yüniş ve İpekiş fabrikalarile yurda en güzel ve modern örnekler vermiştir Türk merinosunu dokuyan yüniş, Türk ipeğini işliyen İpekişle birlikte dünya yünlü ve ipeklilerinin en güzel parçalarını çıkarmış, en ileri garp fabrikalarile rekabet edebilecek zarafet ve kıymette kumaşlar meydana getirmiştir

Anadolu sigorta şirketilede Türkiyede modern sigortacılığı kuran Türkiye İşbankası, bugüne kadar gerek enmodem malî bir müessese halinde, gerekse sanayi, maadin sahalarında 'memlekete en büyük hizmetlerini ifa edegelmiştir Bugün yirmi yaşını dolduran bu müessesemizi candan tebrik eder, yurda yarar hizmetlerinde arasız devamını dileriz.