Gaziantep’te folklor mefhumunu ilk defa tanıtan ve öğreten ilk öğretim müfettişlerinden rahmetli Ali Rıza Yalman’dır. Bundan sonra, Dil Bilginimiz Ömer Asım Aksoy, Öğretmen Şakir Sabri Yener, daha sonra öğretmen Ömer Özbaş ve Cemil Güçyetmez folklor konularına eğilmiş, daha sonra birçok kimseler konu üzerinde çeşitli yönden incelemeler yaparak, ilkin mahalli gazete ve dergilerde yayın yapmışlar, sonra da bu inceleme mahsullerini kitap sahifelerine aktarmışlardır.

Adı geçenlerden Ömer Asım Aksoy, daha ziyade dil konuları üzerinde uğraşmış bu çalışmalarını ilkin Gaziantep Halk Evi Yayını olarak (Gaziantep Dilinin Tetkiki) adında bir kitapla yayınlamış, sonra da (Gaziantep Ağzı) adını taşıyan üç ciltlik büyük eseri 1945 Yılında Türk Dil Kurumu tarafından neşredilmiştir. Aksoy, bundan başka (Halk Evi konuşmaları) adlı eserile folklor araştırıcılarına rehberlik etmiştir. Şakir Sabri Yener, Gaziantep Meşhurlarını araştırmış, kitabelerini derlemiş ve ayrıca folklorün her konusuna dair araştırma ve incelemeler yaparak yayınlamıştır. Ömer özbaş, ilimizin güney bölgesinde oturan Türkmenlerin folkloriyle uğraşmış, Cemil Güçyetmez, Halk Dua ve Bedduarını, mani ve türkülerini derlemiştir. Bende folklorümüzün çeşitli konularını araştırıp tesbit etmiş ve yayınlamış bulunmaktayım.

Şimdi, bu kısa açıklamadan sonra folklor konularını tesbit eden kaynakları sıralayalım:

1—Müzede mahfuz bulunup 170 ciltte yüz bin sahifeyi geçen ve Hicri 935 Yılından 1328 Yılına kadar dört asra yakın bir devri kapsayan Şer’i Mahkeme Sicilleri Gaziantep folklorünün ve tarihinin paha biçilmez belgelerini ihtiva eden bir hazinedir.

Halk giyim, kuşam, ziynet, çeşitli ev eşyaları burada kayıtlı bulunduğu gibi bir çok âdet ve ananelerin serpintilerine raslanmaktadır.

2-Cenupda Türkmen Oymakları. Üç cilt yazan Ali Rıza Yalman.

3-Gaziantep Büyükleri. Şakir Sabri Yener, Gaziantep Halk Evi yayınlarından. Gaziantep 1934.

4-Gaziantep Halk Evi Broşürü. Gaziantep Halk Evi Yayınlan No. 6 Gaziantep 1935

5-Gaziantep Halk evi Konuşmaları. Ömer Asım Aksoy. Gaziantep Halk Evi Yayınlarından, sayı 26. Gaziantep 1939.

6-Gaziantep Dilinin Tetkiki. Gaziantep Halk Evi Yayınlarından.

7-Gaziantep Meşahiri. Hikmet Turhan Dağlıoğlu. Gaziantep Halk Evi Neşriyatı sayı 28. Gaziantep 1939.

8-Gaziantep Ağzı. Üç cilt, Ömer Asım Aksoy, Dil Kurumu Neşriyatından. Ankara 1945.

9-Gaziantep’te Derlenen Türkü ve Maniler. Cemil Güçyetmcz, Gaziantep Kültür Derneği Kitap ve Broşür Yayınları No. 6, Gaziantep 1958.

10-Gaziantep Kitabeleri. Şakir Sabri Yener, Gaziantep Kültür Derneği Yayınlan sayı 9, Gaziantep 1958.

11-Gaziantep Folklorundan Notlar, cilt 1, Cemil Cahit Güzelbey, Kültür Derneği Kitap ve Broşür Yayınları sayı 13

12-Gaziantep Hazreti Ömer Tarafından Fethi. Gaziantep Kültür Derneği Kitap ve Broşür Yayınları, sayı 20 Gaziantep 1959.

13-Gaziantep’in Halk Bilgisi Derlemeleri. Hulusi Yetkin, Gaziantep Kültür Derneği Kitap ve Broşür Yayınları No. 24 Gaziantep 1959.

14-Gaziantep Dolaylarında Türkmenler ve Baraklar. Ömer Özbaş Gaziantep Kültür Derneği Kitap ve Broşür Yayınları sayı 8, Gaziantep 1958

15-Gaziantep’te Derlenen Halk Masalları. Hulusi Yetkin, Gazianep Kültür Derneği Kitap ve Broşür Yayınları sayı 29, Gaziantep 1962

16-Güney Anadoluda Bevdili Türkmenleri ve baraklar. Gaziantep Eski Milletvekili Ali Şahin Ankara 1961.

17-Gaziantep Folkloru. Ferruh Arsunar, Mili Eğitim Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü yayınlarından İstanbul 1961.

18-İstanbul Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Dergisinin 7,8,9, cu sayılarında Cahit Tanyol ’un Baraklar Hakındaki Etüdü.

19-Özey Gelin. Mehmet Solmaz Gaziantep Kültür Derneği Kitap ve Broşür Yayınları sayı 28 Gaziantep 1963.

24-Gaziantep Evliyaları. Cemil Cahit Güzelbey, Kültür Derneği Kitap ve Broşür Yayınları sayı 38, Gaziantep 1964.

25-Gaziantep Halk Evi Başpınar Dergisi Kolleksiyonlan,

26-Gaziantep Kültür Dergisi Kolleksiyonları.

27-Gaziantep'i Tanıtıyoruz Dergisi Kolleksiyonları.

28-Adım Adım Türkiye Dergisinin Gaziantep’e tahsis edilen 1. Haziran 1958, 15. Haziran 1958, 15. Mart. 1959, 1. Nisan 1959 tarihli nüshaları. (Çıkaran Naci Kökdemir.

29-Türkiye Turizm Dergisi Gaziantep Sayısı. (Behice Paksoy tarafından çıkarılır. Kasım 1963 tarih ve 15 sayılı nushası.)

30-İstanbul Eminönü Halk Evi tarafından çıkarılan Halk Bilgisi Haberleri Dergisinin Kolleksiyonları.

31-Gaziantep’te münteşir gazete ve dergiler (İlke, Meş’ale, Alev, Bilgi Dergilerile, Gazi Sancak, Gaziantep, Yeni Gaziantep, Güney Postası Akyol,Gaziyurt, Gürses, Ülkü, Demokrat Ülkü, Akyol, Sabah, Gazikent, Karayılan Gazeteleri.)