(Geçen sayıdan devam)

Birinci yazımızın devamı, Türkmenlerin Culab’a nasıl yerleştiklerine ait olacaktı. Fakat bu yakıdan önce, Türkmenlerin Anadolu’ya ve Culup’a hangi tarihlerde geldikleri, kurdukları beylikleri tarihi kaynaklara dayanarak izah etmenin lüzumsuzluğuna kanaat getirdim. Bu yazımdan sonra tefrika tabii seyrini takip edecektir.

Yüce dağlar bir sualim var size,

Hani size konup göçen ilimiz,

Arap ata binip mızrak silkenler,

Görünmüyor gözü kanlı delimiz.

Türkmen Ozanı —

Büyük Türk tarihçisi, Hüseyin Namık Orkun’un «Türk Tarihinden» Anadolu Türkmenleriyle ilgili edindiğimiz bilgileri, aktarmaya çalışacağız.

El’an millî sınırlarımızın güney ve kuzeyine serpilmiş köylerde oturan Türk- menlere tarih «Halep Türkmenleri» adını vermektedir.

Türkmenleri" Anadolu’ya geçişleri, Selçuklu hükümdarı, Alp Aslan’ın 1071 tarihinde mâlazgilt-1 meydan savaşını kazanmasından sonra başlar. Malazgirt mey dan savaşma katılan, Danişment Gazi, Türkmen olup, savaş sonucunda, Sivas, merkez olmak üzere, 1084 yılında müs­takil bir Türkmen devleti kuruyor. Kahramanlığıyla ün almış bu zatın esas adı «Taylus» dur.

1071 ve daha sonraki tarihlerden itibaren, Anadolu’da Selçuklular dahil (Selçuklular, Oğuz’un 24 boyundan, Kınık boyona mensupturlar) Birçok beylikler kurulmuştur. Bu beyliklerin için de Türkmen olan Germeyan oğulları, bunlar önce Malatya’da daha sonrada Kütahya'da beylik kurmuşlar, Ramazan Oğulları, Adana’da Dulkadır oğulları, Maraş’ta, Hamit Oğulları Eğridir. Yalvaç dolaylarında Menteş’e oğullarının bir kolu olan Teke Türkmenleri de Muğla ve dolaylarında Birer Türkmen beylikleri Kurmuşlardır. Bu beylikler uzun yıllar yaşamış, çeşitli kahramanlıklar göstermişlerdir.

Bu beyliklerden sonra Söğüt Kasabasında 1299 tarihinde kurulan Osmanlı Beyliği de (Oğuzun 24 boyundan biri olan Kayı boyuna mensuptur) Türkmen Beyliğidir. 622 yılı Asya’da, Avrupa’da, Afrika’da, hükümran olmuş, Cihan tarihinin akışını değiştirmiş, Tarihe çağ açmış büyük bir Türk İmparatorluğudur: Muhakkak ki her şeyin bir başlangıcı ve birde sonucu vardır. Bu tabiatın ezeli ve ebedi kanunudur, değişmez. Osmanlı imparatorluğu da tarihte Haşmet devrini kapamış yerini aynı soydan gelen, sağlam temeller üzerine kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti’ne terk etmiştir.

Tarihin, Halep Türkmenleri adını verdiği Türkmenler (Nizip, Oğuzeli, Kilis, Gaziantep, Suriye’de Bumbuç, Cerablus, Hama, Humus) havalilerine yerleşen Türkmenlerdir. Bu Türkmenler de Osmanlıların mensup olduğu Kayı bo­yundandırlar.

Kayı’lar ilk defa Anadolu’ya geçerken başlarında, Hüsameddin Çoban Bey adında bir Bey bulunuyordu Çoban Bey ilk önce Kastamonu ve dolaylarında devlet kurmuştur. (1219-1236) «Türk Tarihi Cilt 4 sayfa 138» Tarihçi H. Namık Orkun Türkmenlerin Anadolu’ya geçişlerini tarihi kayıtlara dayanarak sıralamıştır. Halep Türkmenlerinin yaşadıkları top­raklara hangi tarihte yerleştiklerine da­ir bir kayda rastlanmamıştır.

Türk yurdu dergisinde şöyle bir yazı vardır: (Türk yurdu Sayı 202 Sayfa 27)

Osmanlı Padişahlarından Yavuz Sul­tan Selim zamanında Orta Anadolu’nun, Ankara taraflarından birçok Türkmen Oymakları kaldırarak, Gaziantep, Urfa, Oylumlarına götürerek yerleştirilmişti. (Bu çağda XVI yüzyıl) doğudan esen şiilik ve kızılbrşlık akımına karşı bir tampon vazifesini görsün diye gönderil­mişti.»

23 Ekim, 1953 tarihinde «Yeni Sabah» Gazetesinde sayın Prof. Cahit Tanyol’un «Barak Türkmenleri» adı altında bir yazısı çıkmıştı. Yazar, bu yazısında, Türk menlerin, Barak ve Elbeyli topraklarına Hicri 1011 tarihinde yerleştiklerine değiniyordu. Böylece Türkmenler bundan 374 yıl önce şimdi yaşadıkları bu topraklara yerleşmiş bulunuyorlardı. Bu tarihi rakamın doğruluğunu çevre Türkmenleri de kabul etmektedirler. Geçirdikleri tarihi olaylarda bunu teyit etmektedir. Bu tarihi olaylara ileride geniş yer verilecektir.

Yukarıda belirtilen ve bugün tarihe mal olmuş beyliklerin bakiyesi, olan, Tecirli, Ceritli, Tahtacı, Teke Türkmenleri, Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde (1) yaşamakta ve geleneklerini, bozmadan zamanımıza kadar getirmiş bulunmaktadırlar. Anadolu’da Türkmenlere genellikle yörük denmektedir. Adını saydığımız Anadolu Türkmenleriyle Halep Türkmenlerinin yaşayışlarında, kılıklarında, bilhassa kadın kılıklarında çok benzerlikler vardır.

Güney Anadolu, Türkmenleriyle İç Anadolu Türkmenlerinin, oymak olarak akrabalıklarının el’an bilindiğide bir gerçektir. İleride buna değinilecektir.

(1)

1- Yozgat

2- Kırşehir

3- Çankırı

4- Eskişehir

5- Muğla

6- Antalya

7- Karaman

(Devamı var)