İshak Refet Işıtman 17. yüzyılın ortalarına doğru Kozan çevresinden göçüp önce Darende’ye, sonra Antep’e gelerek burada yerleşen üç kardeşten (Ali Efendi) adında bilgin ve hayır sahibi bir kişinin soyundan gelmiştir. Bundan ötürü ailesi (Ali Efendi oğlu) diye anıldığı gibi (Kozani zade) soyadıyla da söylenirdi. Şeri mahkeme sicilerinde her iki soyadı geçmektedir.

Ali Efendi’nin iki kardeşinden üreyen aileler (Güceylioğlu), (Şerefedinoğlu) adlarını taşırlar. Ali Efendi oğulları gibi Güceylioğulları ve Şerefedinoğullarından da şair, bilgin, Nakiybüleşref kaymakamı, Belediye başkanı gibi devlet hizmetlerine yükselen seçkin kişiler yetişmiştir. Üç kardeş Darende’den beri Gaziantep’e gelirken nedenini henüz kesin olarak tesbit edemediğimiz bir olaydan ötürü kafileden ayrılarak Güce köyünde kalmış sonrada Antep’e gelmiş bulunduğundan çocukları Güceylioğlu diye anılmıştır.

Ali Efendi Antep’e geldikten sonra şimdiki Kuzanlı semtinde yerleşmiş olduğundan bu semte geldikleri yer alan Kozan’a nisbetle (Kozanlı) denilmiş, ancak sözcük halk ağzında (Kuzanlı) biçimini almıştır. Bundan başka Ali Efendi’nin yaptırdığı tapınağa (Kuzanlı Camii), beşinci kuşakta torunu Hacı Arif Efendi’nin kurduğu medreseye de (Kuzanlı Medresesi) denmiştir. Ali Efendi ile üçüncü kuşaktaki torunu Hâkî Abdurrahman Efendi bunun oğlu (İshak Efendi) İshak Efendi, oğlu yukarıda adı geçen (Hacı Arif Efendi) uzun süre Antep müftülüğü yapmışlar.

Haki Abdurrahman Efendi yalnız uzun süre müftülük etmiş bilgin bir din adamı değil, ayni zamanda şair ve dilcidir. Cenanilerden Hattat, Şair, Dilci Şeyh Ahmetin 1641 yılında yazdığı (Nazmülleal) arapçadan türkçeye manzum luğatını (Savğul Melal Fi Şerh-i Nazmül leal) adıyla 1754 yılında şerheylemiştir.

Şair İshak Refet Işıtman Haci Arif Efendi’nin oğlu Yakup Efendi’nin torunu Hacı İzzet Efendi’nin 4 çocuğundan en büyüğüdür. Yakup Efendi İbrahim Paşa ile Antep milislerinin Mizar-Orul köyleri arasındaki savaşında esir düşmüş, sonra kaçmayı başarmıştır. O çağın ünlü kişilerinden Nur Ali Ağa’nın oğlu olup Nuri Mehmet Paşa camiinin batı bitişiğinde medrese yaptıran, Antep mütesellimi iken idam edilen Hüseyin Ağa Yakup Efendi’nin annesinin babasıdır.

İshak Refet’in annesi Fatma Hanım 19. Yüzyılda müteselimlik ve Ayan’lık gibi o devrin ilçelerdeki yüksek birer mevki olan görevlerde bulunun Seyit Ağa zade Mehmet Bey oğlu Halil Beyin kızıdır. Halil Bey’in kız kardeşi Asiye valide diye anılan sayın bir hanımdır ki bir zamanlar bir vali olarak ziyaret edilen çocukları şimdi Göksel soyadını taşyan Şuayip zade Ali Efendi’nin hanımı idi.

Seyit Ağa zade Mehmet Bey’in Annesi Zeynep Hanım ünlü dil bilgini şair tarihçesi mütercim Asım’ın baldızıdır.