Çoğu Ermeni asıllı olan Fransız askerleriyle ermenilerin taşkın hareketleri Antep’li Türkleri, Müdafaai Hukuk Cemiyeti Heyeti Merkeziyesi çevresinde toplamıştı. Halk, kütle halinde her semtte kurulan bir din adamı başkanlığındaki "Yemin Kururları”na başvurarak yurdumuzun kurtuluşu ulusal varlığın korunması yolunda malı ile, canı ile çalışacaklarına yemin etmek suretiyle cemiyete üye oluyorlardı.

Şehirde Heyeti Merkeziyeden bir derece aşağı olarak bir de Merkez İlçe Yönetim Kurulu vardı. Bu kurullar emrinde de semtler teşkil edilmiştir

Birkaç mahalle bir araya getirilerek semtler kurulmuştur Süel bir kurul olan semtlerin teşkili yolunda Heyeti merkeziyenin bu yoldaki yönergesi şudur:

Antep Müdafaai Hukuk Cemiyeti ilçe yönetim kuruluna:

1- Yönetim kurulunuz aracılığı ile ulaştırılacak heyeti merkeziye kararlarını uygulamak üzere her semtte biri başkan beş kişilik bir yönetim kurulu teşkil olunacaktır

2- Her semtte üye sayısı yüzü geçmeyecektir. Yüzden artık olursa ayrı bir semt kurulacaktır.

3- Her semtte yazılı üyelerin kaçının silahlı kaçının silahsız olduğu ve kaç kişinin askeri eğitim görmüş bulunduğunu saptanarak bildirilecektir.

4- Her semt bir numara ile anılacaktır. Birinci semt, beşinci semt gibi.

5- Semt yönetim kururları verilen emirleri anlayacak, genel durumu kavrayacak nitelikte olacaktır. Kurullarda o semtte sözünü dinletecek nüfuzlu adamların ve yedek subayların bulundurulması yerinde olur.

6- Her semtin kadrosu askerlik bölük talimatına uydurularak üç kısım olacak ve her kısmın bir komutanı bulunacaktır. Semt kadrosu, beşi yönetim kurulu, üçü kısım komutanı, otuzardan 90’ı üç kısmın eratı ve iki bosta eri olmak üzere Yüz kişidir

7- Semti yöneticileri, cemiyete alacakları vatandaşların ilçe yönetim kurulu onayı aldıktan sonra yemin ettirerek kaydını yapacaktır.

8- Her semt üyelerini bir deftere yazacak ve defter üç nüsha olacaktır. Defterlerden biri Heyeti Merkeziyede, biri ilçe yönetim kurulunda ve biri semtte muhafaza edilecektir.[1]


[1] Esaslı bir belge olarak saklanmaları Gaziantep savunması tarihi bakımından büyük önem taşıyan bu defterlerden bir tanesi olsun bugün mevcut değildir.