-Geçen sayıdan devam-

Asıl Dede kargın ocağının icazetnameleri dahi büyük bir tumar teşkil etmektedir. Bu icazetname: 5 Şevval 1263 tarihlidir. Dede kargın evlâtlarından Hüseyin Baba oğlu Mehmet baba Halifeye Hacı Bekteşveli dergâhında hizmet gösterilerek merhum çelebi Celâlettin efendi tarafından ve Haci Bektaşdaki mücerret Dede baba olan (Halife Seyyid Mahmut Dede Baba)nın tasdiklerile, mühürlerile diğer 12 hizmet sahibi ve post sahibi babalarla, Hacı Bektaş Çelebilerinden 13 zatın imzalarını ve mühürlerini taşımaktadır.

Şimdi bu (Halife Mehmet Babanın torunlarından Mehmet Dedenin oğulları) Ökkâş, Cemal, Feyzullah, Hüseyin, Zeynel, Ali ve kardeşi (Ökkâş Dedenin) oğullarından (Mustafa, Murtaza, İsmail, Ökkâş) Kargın erler, Gaziantepte sağ ve dokuma işlerile meşgullerdir.

İcazetnamenin mealine göre’ Dede Kargın ocağı Dedeleri, Malatya, Çorum, Gaziantep, Adana ve Kayserinin Pınarbaşı kazasındaki Türkmenlerinin metbuları. olarak gösterilmektedir. Çepniler, malûm olduğu üzere, ta Trabzon ve Kars havalisinden, Antebin Sarılar, Miseyri, Hasanoğlu köylerde Aydın, Balıkesir vilâyetleri içinde çok kalabalık bir nüfus teşkil etmektedir.

Dede Kargın Kargın evlâtlarına ait diğer vesikalardan birisi 7 Zilkade 1238 tarihli, Haci bektaş postnişini Feyzullah efendinin Aydın tarafındaki Çepni cemaatı reislerine yazdığı mektuptur.

Bu mektupta Dede Kargın babalarından (İsmail Baba) yı onlara tavsiye etmektedir.

Diğer vesika yine 7 Zilhacce 1238 tarihli vesika da Aydın dahilindeki Çepni cemaatı arasında misafir olan Dede Kargın zade Yıtsuf beyi ve amca zadelerini cemaat reislerine tavsiye etmektedir.

Diğer vesika: Sefer ayı başı 1239 tarihli şerh ilâmdır:

(Rumkale kazası naibi Seyid Mustafa ) tarafından (Deri devlete sunulan ilâm) dır. Dede Kargın eylâdlarından Şeyh Cafar Dede bin Mehmet Curra Dedeye evlâdlık meşiyhat beratı verilmesi hakkındaır.

Diğer vesika: Yeni il maa Türkmanı Halep naibi Mehmet Sait imzalı ve mühürlü ilâm olup Rebiülâhir ortası 1239 tarihlidir. Yine yukarıda adı geçen Curra Dede oğlu Cafar Dedeye berat verilmesi hakkındadır.

Diğer vesika: Yine yeni il maa Türkmanı Halek naibi Mehmet Sait mührile ve 15 Rebiülâhır 1239 tarihli şer’i hüccettir. Bunda da: Haremeyni Şerifeyn riayalarından, yeni il Vayvodalığı mülhakatından. Antep kaymakamlığı aklâmından, Rumkale civarından Şeyh Cafar bin Curra Dedeye tabi olduklarının şühût ile tesbitidir. 17 şehit tarafından imzalıdır.

Diğer vesika: Şam Bayadî aşiretlerinin reisi (Mîr zade Kozoğlu İbrahim) mührile ve 6 Ramazan 1241 tarihli Mali miyrî senedidir. Şam Bayadî aşiretleri halkına yazılmıştır. Üç senelik Mali miyrî tahsili selâhiyet ve müteahhitliğinin kendi tarafından İbrahim ağaya verildiği hakkındadır.

Sam kariyesi Şeyh (Şeyh Abdürrahman Erzincani) ve Yavuz Sultan Selimin Mısır seferine giderken (Zahle) den sadir olan 922 tarihli ve sam karyesinde kendisine dirlik verildiğini gösteren fermanı ile, yavuzun oğlu Kanunî Süleymanın bu fermanı teyit eden 927 tarihli fermanı, bu zatın son torunlarından Sam Şeyhi oğlu Ali mahdumu Mehmet Sait Ulusam adında, Uzun çarşıda Bakkallık yapan gencin elindedir, Bu fermanlar madenî bir tomar kutusunun içindedir. Bu kutu da üerindeki Ayet işlemelerinin tarzına göre, Mısır Kölemenleri devrine ait bir eser olduğu görülmüştür.

Fermanlar, yeşil atlas astara yapıştırılmış ve iyi muhafaza olunmuştur.

Şimdilik bu vesikaları zikrederek yazıma son veriyorum.

-SON-