Gaziantep çevresi Türk Folklorunun en zengin ve renkli, Türk kültürünün köklü yerberinden biridir. Bu nedenle yıllardır Folklor araştırıcıları, tarikciler, Türk göçleri, bunların iskânlar, adetleri ve çeşitli Foklor konulan hakkında araştırma yapmak içid bilginlerin biri gider biri gelir. Bu araştırmaların mahsülü olan bir yazılar, broşürler, kitaplar yayınlandı. Kültür çalışmaları ve verimleri bakımından Türkiye’de bir benzeri daha olmayan Gaziantep Kültür Derneği, 1933-1950 yıllarının halk evi bütün gücünü ve verimini bu kültür ve folklore hazinesine borçludur. İşte bu bakımdan Gaziantep Türk kültür hayatında ayrı bir önem taşımaktadır.

Gönül isterki, Gaziantep’teki bu zengin ve köklü Türk kültürü radyo yayınlara da aksetsin. Gerçi bu arzu zaman zaman düzenlenen programlarda yer bulmuşur. Sayın radio evi müdürü Adil Dai azı röportajlarıyla bu konuya eğilmiş, yine kendi düşünüp beni ve başkalarını rica ederek görevlendirmiş ve çalışmaları mikrafona getirmiştir. Örneğin bu şehrin Hikayesi, ilimizi gezelim; çevremizde yaşayanlar, adlı programlar, Gazantep’in yukarıda dokunduğumuz milli kültür zenginliğinden yer yer parçalardır.

Ne yazıkki bu programlar Nisan ayından beri tamamen kaldırılmış bulunuyordu. Bugün Gaziantep İl Radyosu Ankara radyosunun bir kopyası oldu. Gaziantep radyosunun başına örülen bu çoraptan diğer il radyoları hariç bırakılmıştır.

T.R.T nin 15 günlük program dergisine bakın Adana, Antalya, Gaziantep, Kars, Van il radyoları için hazırlanmış bulunan ortaklaşa programda sayfa sonlarına alınan haşiyelerde Van ve Gaziantep’ten başkalarına özel programlara yer verilmiştir. Mahalli yayınlar için serbest saatler bırakılmıştır. Ayrıca Serhattan sesler, Antalya’nın sesi, Pazardan pazara, turizm saatleri bulunur inkâr edilmez delilleridir.

Öbür il radyolarına tanınan bu hak Gaziantep il radyosuna tanınan bu hak Gaziantep il radyosuna niçin tanınmıyor? Gaziantep bir Serhat şehridir. Yalnız maddi değil en önemli olarak manevi bir serhattır. Güneyin kültür akımlarına karşı yüz yılların serhadı Gaziantep’in turizm davaları yok mudur? Bu bölgede duyuracak (ses) olmadığını mı sanıyorlar?

İnsaf yahu! Bir yer kendi adını taşıyan radyoda kendini tanıtmazsa nereden tanıtacaktır. Böyle bir tanıtma arzusu beslemek ve bunu istemek hakkı değil midir? Şimdi fıstık zamanıdır. Dünyanın bu en nefis meyvesi hakkında yılda bir kere hiç olmazsa tazesinin satıldığı şu mefsimde bir fıstık saatitertiplemek hakkımız değil midir? Bir il radyomuz olsun. İstiklal savaşının en şanlı müdafasını yapalım. Yılda bir defa yapılan kutlama törenini yayınlamak için yapılan başvurmalara yok densin; aklına alacağı şey değil bu tutumlar.

T.R.T'nin bizimde taraflısı olduğumuz bağımsızlığını savunanlar bu haktan iyice yıldızı kadar il radyolarına tanımazlar mı?

ANADOLU MİLLİYETÇİ GENÇLİK GAZETESİ

Geçmiş yıllarda Gaziantep Kültür Derneğin tarafından yayınlanan (Anadolu) gazetesi önümüzdeki haftalarda yeniden yayınlarına başlıyacaktır.