Folklor, sosyal ilimlerin en büyük yardımcısıdır. Bir mahallin top yekûn folklorunun derlenmesi o yerin geçmişi ve başka memleketlerle olan tarihi ve Milli münasebetlerin tespit ve izah yönünden gerçeğe götüren yoldur.

Folklorun mühim kollarından birisi olan halk masallarının tesbiti geçmişteki içtimai olaylarla tarih vak’alarının tetkik edenler için faydalı birer doküman vazifesi görür.

Derneğimiz folklorun muhtelif kolları üzerine eğitmiş, mühim derlemeler yapmış ve neşretmitir. Kültür dergisinde bu konuya ait bir çok yazılar vardır. Gaziantep Folklorundan notlar, Gaziantep âdetleri, Gaziantep Folklorundan Notlar, Gaziantep dolaylarından Baraklar ve Türkmenler, Gaziantep Manileri, Gaziantep folklorunu muhtelif yönlerden inceleyen eserlerdir.

Derneğimiz Gaziantep Masallarını toplayıp neşretmek suretiyle bu eserlere bir yenisini karmak kararındadır. Bu büyük işin bir kişi tarafından başarılması uzun zamana bağlıdır. Halbuki sosyal hayatımız devamlı değişikliklere uğramakta eski folklor konuları ve bu arada yerli masalları bilenler de yavaş yavaş aramızdan ayrılmaktadır. Bu sebeple önemli bir hamle yapıp bir elin bir kafanın uzun zamanda yapacağı işi çok elin ve çok kafanın az zamanda başarması yolunu tutmak zaruretini duyuyoruz.

Binaenaleyh halkımızı bilhassa öğretmenlerimizi bu ehemmiyetli yurt işi için vazifeye davet ediyoruz ancak bu işi bir müsabaka şeklinde yapmayı rağbet bakımından faydalı bulduk.

Gelen masallar dernekte toplandıktan sonra birinciden onuncuya kadar en güzel masal anlatanlara, muhtelif mükâfat verilecektir.

Cemil Cahit GÜZELBEY