Gaziantep Folkloru denildimi ilkin akla haklı olarak pek sayın Hocam Şakir Sabrı Yener gelir. Yener’e Folklorun önem ve gereğini duyuran, ona zevkini aşılıyan rahmetli Ali Riza Yalman’dır. Şakir Sabri Yeııer, ilk Folklor araştırma ve yayınlarına 1929-1930 ders yılında İsmet Paşa İlk okulu müdür yardımcısı bulunduğu zaman Ali Riza Yalman’nın öncülüğüyle çıkardıkları (Bilgi) dergisinde başladı. O gündenberi durmadan pınar gibi kaynamakta ve araştırmalarını yayınlamaktadır. Bana da folklor zevkini tattırdı. Bir çok konuları işlememi sağladı. Bir gün Türk folklor tarihi veya ansiklopedisi çıkarılacak olursa hocamın bu eserde saygı ile yer alacağını sanıyorum. Zira Türkiye'nin Mehmet Halit Bayri, Mehmet Şakir Ülkü Taşır gibi dev folklorcuları zaman zaman onu kaynak gösterip adından bahsetmişlerdir. 1966 Temmuz'unda ustat Mehmet Şakir Ülkü Taşır’ı ziyaret ederek elini öptüğüm ve Gaziantepli olduğumu söylediğim zaman benden ilk sorduğu Şakir Sabri Yener oldu.

Şakir Sabri Yener'den başka, Ömer Asım Aksoy, Ömer Özbaş, Cemil Güçyetmez, Enver Koçak, Ali Nadi Ünler, Hulusi Yetkin, Mehmet Solmaz, Mustafa Güzelhan, Oğuz Göğüş, Uğurol Barlas Gaziantep Folkloruna emek vermiş kimselerdir.

Bundan bir kaç gün önce, tetkik edilerek gerekirse müze veya kütüphaneye satın alınması tavsiyesinde bulunmam için Kemal Yazar adlı eski kitap ticaretiyle belki bir kişi, iki defter getirdi. Bunlardan birisi beni eski ve belki ilk Gaziantep folklorcusu ile karşı karşıya getirdi. Bu ilk Folklorcu ilk özel Gaziantep Salnamesini de hazırlamış olan Hasırcıoğlu Mustafa Fehim Efendidir. Hasırcızade Şair Hacı Mehmet Ağa'nın kardeşi Hoca Mustafa Ağa'nın oğlu sair Ahmet Muhlis Efendi'nin oğludur. Geniş ansiklopedik bilgisinden başka şair ve hattatdır. Salnamesi ve son elimize geçen, içinde 741 atasözü bulunan defteriylede bir araştırıcı ve folklorcu olduğunu ortaya koymuştur.

Bundan bir süre önce 500 kadar çoğu el yazması kitabı oğlu emekli Özel İdare Başkâtibi Ahmet ve Torunu Orman Mühendisi Mahmut Tüzün tarafından müzeye bağışlanmıştır. Ancak Mustafa Fehim Efendi'nin kaleminden çıkmış bazı el yazması kitap ve defterler nasılsa başka ellere geçmiştir. Bunlardan iki tanesi müze, bir tanesi belediyece satın alınmıştır.

Son iki defterde yukariki üç defteri satan kimse tarafından getirilmiştir. O bunlardan birincisinde yazarı belli bulunmayan 330 beyit yazılı bulunmaktadır. Defterin Mustafa Fehim Efendi tarafından tertip edildiğine dair bir kayıt yoksada yazı ve son sayfadaki imzası ona ait olduğunda şüphe bırakmıyor. Defter 52 sayfadır.

Mustafa Fehim Efendiye Folklorcu sıfatını verdiren ikinci defterdir. Defter 17.5-26 boyutunda, ciltlidir. 28 sayfadır. Boş bulunan birinci sayfada, Hasırcızade ibaresi altında mührü bulunmaktadır. İçinde alfabe harfleri sırasıyla yazılmış 741 atasözü ve meşhur söz kayıtlıdır.

Gaziantep Folklorcularından olup yukarda adı geçen ve bir kaç ay önce ölen emekli Öğretmen Cemil Güçyetmez derlediği atasözlerini Başpınar dergisinin 1949 Şubat 11-12 sayısından başlayarak bir süre tefrika suretiyle yayınlamıştı. Değerli dil bilginimiz Ömer Asım Aksoy’un 1946 dil korumu tarafından yayınlanan (Gaziantep Ağzı) adlı büyük eserinin 3'ncü cildinde binlerce Gaziantep atasözü ve meşhur söz yer almıştır. Mustafa Fehim Efendi'nin topladığı atasözleri içinde yerlileriyle birlikte genel dildekilerde yer almıştır, yeri veya genel dilde bulunmaları değil bundan 90 yıl önce bunları toplamak gibi folklorik bir görüşe sahip olmaktır. Bıraktığı defterlerle geçmiş devirlerdeki Gaziantep olaylarına, ünlü kişilerinin hal tercümlerine ışık tutan ve bir de Salname bırakan Mustafa Fehim efendiyi saygı ve rahmetle anmayı borç bilirim.