Eskiden Gaziantep toplum yaşantısını yazanlar, bu şehir halkının kıyasıya çalışıp doya doya eğlendiğini belirtiler. Eskiden dediysem bununla kastettiğim çağ 25-50 yıl öncesidir. Gaziantep’in Türkiye’nin kalbi atan İstanbul basınında yer alışı, şehrin çeşitli yönlerinden tanıtılışı daha çok bu yıllar da başlar. Evliya Çelebi Seyahetnamesinde de bu niteliğe işaret edilmiştir. Büyüklerimden işittiğim, ve aklımın erdiği günden beri Gaziantep’in bu sosyal durumu taşralı yazarlarca belirtilene az çok eksik veya mübalağalarla uygundur.

Kış günleri gece toplantıları, yaz ayları sahre denilen yemekli kır gezintileri, bu eğlence yaşantısının ağırlığını biçimler. Ancak bir amatör yazar, bir folklor meraklısı olarak yaptığım gözlemler, eski gece toplantılarının hemen hemen çokluk ve sürekliliğini yitirdiği, şimdi piknik denilen sahrelerin ise yer darlığı hatta yokluğu nedeniyle halkın içten isteğine rağmen, pek azaldığını göstermektedir. 30-50 yıl önceki sahre yerlerinin %80’ni ortada kalkmıştır. Halkın çoğunluğu sinemalara gitmek zorunda bırakılmıştır.

Gaziantep’te her sınıf halk kendi görüş ve isteğine göre eğlence yeri bulamadığından, zaman zaman bunalım geçirmektedir. Çalışan her toplumun, her kişinin eğlenmek hakkıdır. Çalışmadan eğlenmek yersiz, çalışıp eğlenmemek sıkıntılıdır. Birincinin sonu yoksulluk, hatta iflas, İkincinin ise yaşantıya küskünlük, çalışma hızının azalmasıdır. Bu nedenle toplulukları yönetenler bu toplumun eğlence olanaklarını hazırlamalı, kolaylaştırmalı, bunu görev bilmelidir. Bir memleketteki halk Pazar ve öbür çalışmaya ara verme günlerini hoş geçirmek için yer bulamaz, bulsa bile çeşitli nedenlere bundan yararlanamazsa, o toplum sıkıntılı demektir. Bu gerçeği, bir şehri, bir kasabayı yönetenlerin bilmeleri yararlı olur, ne yazık ki Türkiye’de bunu benimseyen makam çok değildir. Hatta tamamen ters yürüyenler bile olmuştur. Çok pahalı yerler haline gelen barlar, pavyonlar bir yana, eğlence yerine işletme vergisini koyanları bu arada sayabiliriz.

Yukariki düşünceler; Ankara Gençlik Parkını gezerken kafamda sıralandı. Şehrin tam göbeğinde her çeşit eğlence yerlerinin toplandığı bu yer Ankara için büyük bir ergidir. En yaşlısından en küçüğüne, en yoksulundan en zenginine, en cahilinden en aydınına kadar her yaş ve baştaki halkın kendine göre bir eğlence yeri bulabileceği Gençlik Parkını her sefer olduğu gibi, bu kezde imrenerek dolaştım.

Nüfusu 250 bini aşan Gaziantep, halkın eğlencesini sağlayacak kuruluşlardan yoksundur. Kimileri gibi eğlence yeri denildiği zaman yalnız barları, pavyonları, içkili gazinoları düşünmediğim için böyle söylüyorum. Değinmek istediğim eğlence yerleri ucuz, halkın çoluğuyla, çocuğuyla gidebileceği nitelikte olanlardır. Bundan başka ailesiyle birlikte gelen bir misafiri götürecek iki otelin restoranı ile bir kulüpten başka bir yerimiz yok.

Gaziantep şehri içinde varımız yoğumuz bir Kavaklığımız var. Buranın her yıl aldığı durumu hep biliriz. Gerçi 3-4 yıldır ailece gelinmek olanağına kavuşturulmak için çalışılıyor. Ama şimdiki durumuyla koca şehrin gereksemesine karşılık verebilir mi? işletenler kimi yıllar ünlü sanatçıları getirip gazinoya bir ciddilik havası veriyorlar. Bunun dışındaki takitlerde bir kır meyhanesi olmaktan öte gitmiyor. Halbuki Kavaklık gençlik parkı gibi iyi bir eğlence sitesi olmak için birçok koşullara sahipti. Güneyinden Kilis yoluna kadar olan, vaktiyle boş olan yerlere evler yapılmakla bu koşulardan, daha doğrusu olanaklardan biri bölümü artık kalmamıştır. Maanoğlu köprüsünden şimdiki gazino yapısına kadar uzayan yolun kuzeyinden ekleme yoluyla kaybolanlar kazanılabilir. Ama bunada milyonlar ister. Bu yeri bir eğlence sitesi haline getirmek belediye Reislerimizin kafasından geçmiştir sanırım. Ne yazık ki hiçbirisi düşünce sırasından öte geçmediler.

Bugün Gaziantep, Ankara Gençlik Parkı gibi bir eğlence yerine kavuşmanın özlemi içindedir. Halli vakitli olanlar otolarına atladılarmı soluğu Arsuz’da, Samandağında, İskenderun ve Mersin’in veya Akdeniz kıyılarındaki öbür plajlarda alıyorlar. Kimileri Değirmiçem, Çatalkoz ve Kadı değirmenine kadar uzanan bağ evlerinde tatil geçiriyorlar. Fakat geniş halk yığınları ise, deyim caizse nefes darlığı geçiriyorlar.

Gaziantep’e her gelen, şehrin ailece gidilip oturulacak, yenilip içilecek yer yokluğuna işaret etmektedirler. Ankara Gençlik Parkı’nın özelliği buradadır. İsteyen yüksek tarifeli gazinolara, lokantalara gider. İsteyende kendi yemeğiyle çay bahçelerine oturur. Gününü gün eder.