İstasyon, Gaziantep bölgesi ve civarına adapte olacak asma anaçlarını yetiştirmekte ve bunlar üzerinde ufak çapta olsa da araştırma yapmaktadır. Flokseralı olan yerlerde bağ tesis edecek şahıslar bu istasyondan anaçları köklü anaç başına 25 kuruş ödeyerek temin etmektedirler. Şimdilik bu bölge için Amerikan asma anacı sıkıntısı mevzu bahis değildir. Fakat Flokseranın bu bölgede tamamıyla yayılması halinde elbette burada da diğer bölgelerde olduğu gibi köklü anaç sıkıntısı olacaktır.

Amerikan asması diken şahıslar bu anaçlar baş parmak kalınlığına geldikleri zaman aşı yapmaktadırlar. Aşıda kullanılan aşı kalemleri ve yerli bağcılık yapılan yerlerde çeliklerin çok titiz olarak seçilmiş olmaları lazımdır. Bu bölge halkı çelik ve aşı kalemleri seçimine pek dikkat etmez. Aşı ve çeliklerin uzun seneler zarfında müşahadeye tabi tutulmuş omcalardan alınmış olmaları lazımdır. Gaziantep Ziraî Araştırma İstasyonu ile Kilis Bağcılık İstasyonu'nun bu mevzu üzerinde çok titizlikle durmaları halkı tatbikat va konferans ile aydınlatmış olmaları lazımdır. Dikimde ve aşıda yapılan bu hatanın sonradan telafisine imkân yoktur. Çünkü bu husus irsidir. Alınan çelik ve aşı kalemi alınmış olan omcanın bütün vasıflarını aynen geçirir. Yani bu çelik ve aşı kalemi fazla mahsul veren omcadan alınmışsa fazla mahsul verir.

Az mahsul veren omcadan alınmışsa az mahsul verir. Biz bu hususu yani Gaziantep ili bağlarında bazı omacaların fazla bazı omcaların az mahsul vermesinin başlıca sebebini yukarıda söylediğimiz hususlara, dikkat edilmeyişine bağlamaktayız. Bunun için aşı kalemleri ile çeliklerin seleksiyona tabi tutulmuş omcalardan alınmaları lazımdır. Halka yardımcı olması bakımından Gaziantep Zirai Araştırma İstasyonu ile Kilis Bağcılık İstasyonunun bu vazifeyi üzerlerine almaları lazımdır. Bağlarımızı çok çeşitli olarak kurmamamız lazımdır. Halbuki Gaziantep bölgesi halkı yetiştirdiği üzüm çeşitlerinin fazlalığı ile öğünmektedir. Yapılan inceleme ve araştırmalara göre 50'nin üzerin de üzüm çeşidi yetiştirilmektedir. Bunlar kullanma çeşitlerine göre sofralık, kurutmalık, şaraplık ve şıralık olmak üzere kısımlara ayrılır. Bu yetiştirilen üzüm çeşitlerinin içinde iktisadî değeri haiz olmayan kaliteli ve kalitesiz bir çok üzüm çeşidi bulunmaktadır. Bağcının bağını bir veya birkaç çeşitten kurması lazımdır. Bura halkının büyük kısmının bağcı olması sebebiyle fazla kâr getirecek olan üzüm çeşitleri tavsiye edildiği zaman ilgi gösterecekler ve bu üzüm çeşitlerinin yetiştirilmesine çalışacaklardır. Bugün dahi bazı bağcılar hangi üzümü yetiştireceklerini bilmemekte ve yalnız bağı tesis etmekle her şeyin halledileceğine inanmaktadırlar. Gaziantep Ziraî Araştırma istasyonunun Türkiye’nin ve Dünya’nın standart sofralık ve şaraplık üzüm çeşitlerinin bu bölge için adaptasyon denemelerini, flokseralı bölgeler için de bu çeşitlerin bu bölgede yetiştirilen anaçlarla affinite denemelerini yapmış olmaları lazımdır.

Mesalâ: A.Ü. Ziraat Fakültesinin direktifi altında kurulan Ankara Ziraî Araştırma İstasyonu'ndaki adaptasyon ve affinita bağı, gayet güzel netice vermiş bulunmaktadır. Bu bağda Türkiyemizin standart sofralık ve şaraplık üzüm çeşitleri, çeşitli anaçlar üzerine aşılanmış ve bunların sofralık, şaraplık değerleri araştırılmış, neticede Trakya bölgesinin Papas Karası ve Elazığ bölgesinin Öküz gözü gayet iyi netice vermiş, şaraplık değerleri de daha yüksek bulunmuştur. Aynı denemelerin şimdiye kadar bu bölgede de yapılmış olması ve neticelerin pratiğe intikal etmiş bulunması gerekirdi.

BAĞLARDA BAKIM İŞLERİ

a) Terbiye şekli ve budama:

Dikim yapıldıktan sonra bağcı, yağmurları müteakip senede 3-4 defa olmak üzere bağını sapanla sürer. Sıra araları ile sıra üzerinin geniş olması dolayısiyle asmalara herhangi bir zarar gelmez. İkinci sürüm birinciye dikey olacak şekilde yapıldığından toprak tam manasıyle işlenmiş olur. Omcalara verilen gövde terbiye şekli, gobleyi andırmaktadır. Budama tahra denilen büyük sepetler, Bursa çekmeleri ile yapılmaktadır. Son zamanlarda bağ makası kullanılmağa başlanmıştır. Budama şekli tam manasiyle bir sınıfa sokulamaz. Bazan bir senelik dalların 2-3 göz üzerinden budanmasına mukabil, bazan bir senelik dalların 5-20 göz üzerinden budandığı görülür. Hatta İgeme yardımı Gaziantep ilinden yapılan sofralık üzüm denemelerinde üzüm kesilecek bağlar dolaşılırken, birçok yerlerde omçaların budanmadan bırakıldıkları da görülmüştür. Bu durumu gözönüne alan İgeme, Tarım Bakanlığına durumu bildirmiş ve Bakanlık talimatıyla Gaziantep Ziraî Araştırma Enstitüsü, A Ziraat Fakültesi Bağ-bahçe kürsüsü tarafından hazırlanan bir budama deneme projesini ele almıştır. Proje tam ve kas sas uygulanırsa ele alılan çeşitlere değişik terbiye şekilleri ile çeşitli budama sistemleri tatbiki neticesinde, bu bölge çeşitlerine en uygun terbiye şekli ile budama sistemi ortaya çıkarılmış olacaktır. Gaziantep bölgesinden bağcılar bağlarına alçak terbiye şekli verdiğinden, omca üzerindeki bir senelik dalların uzun budanmasından dolayı salkımlar yere değmektedir. Salkımların toprağa değen kısımlarına mücadele yapılırken ilaç nüfus edememekte, bu kısımlar bağda birer enfeksiyon kaynağı olmaktadır. Yere yatmış bir senelik mahsüller dallar rüzgarların tesiri ile sallanmakta dolayısiyle salkımlar zedelenmektedir. Salkımların zedelenen kısımlarladan taze sıvısı akmakta ve bu durumda salkımların bozulmasına sebep olmaktadır.

b) Gübreleme:

Gaziantep ilindeki bağlara dikimden sonra gübre verilmemektedir. Bağcı çubukları dikerken dahi bağına gübre vermediği gibi dikimden sonra 5 senede bir olmak üzere dönüme en az 5 ton ahır gübresi vermesi icab ederken bu gübreyi de vermemektedir. Diğer bağcılık bölgelerinde olduğu gibi burada bu denilince başka kültür bitkileri ile değerlendirilmiyen ve toprakta gübre vermeden büyüyen ve bakım istemeyen bitki olarak asma akla gelir. Bundan dolayı dünya üzerinde bağcılık yapılan 25 memleket içinde sıhhi bakımından 4’üncü olmanıza rağmen verim bakımından maalesef aynı sırada yer almamaktayız. Bu verim düşüklüğünün sebeplerinden biri de şüphesiz ki bağlarımızın gübrelenmemesidir.

c) Sulama:

Gaziantep bağ bölgesinde umumiyetle suyun kıt olması sebebiyle bağların sulanma imkânı olmamaktadır.

d) Hastalık ve zararlılar ile savaş:

Gaziantep ilinde mantari hastalıkların en önemlisi küllemedir. Külleme hastalığına bölgenin hemen hemen her tarafında rastlanmaktadır. Omcanın yeşil kısımlarında yani çiçek, salkım yeşil sürgünlerinde çok zarar yapmaktadır. Bilhassa sofralık üzümler küllemeye tutulduğunda yola dayanmamakta, çabuk çürümektedir. Son senelerde Gaziantep bölgesinin iç ve dış pazarlar, için bir ihracat merkezi olmaya başlaması sebebiyle bu bölgede külleme ile iyi bir mücadele yapılması lazımdır. Ancak o zaman üzümünü fazla bir fiatla satabilir. Külleme hastalığına karşı atılan en müessir ilaç kükürttür. Kükürttün körükle atılması lazımdır. Antep’in birçok yerlerinde külleme ile mücadele yapılmadığı gibi yapılan yerlerde de bazan istenilen netice alınamamaktadır. Çünkü buralarda köylü kükürtü ya elle veyahutta bir bezin içine koyarak silkekemek suretiyle omcaya atar. Böylece hem kükürt fazla harcanır, hemde istenilen bir ilaçlama yapılmamış olur. Üstelik omcanın birçok kısımlarına kükürt sirayet etmez. Omcalar çiçeklenmeden önce ve taneler koruk olduktan sonra koruk ile omcanın her tarafı gayet iyi bir şekilde kükürtlenmelidir. Bu hastalığın çok yaygın olduğu yıllarda bir vejentasyon devesinde 2-3 defa tekrarlanması lazımdır. Külleme hastalığı bilhassa Antep'in Burç ve Mazmahor köylerinde fazla görülür.

İkinci olarak mildiyo hastalığı kendini gösterir. Fakat bu küllemeye nazaran bağlarda daha azdır. Bu hastalık ve jentasyon devrelerinde yağmurlardan sonra güneşin çıkmasından sonra kendini şiddetle gösterir. Bu hastalık lokal bir şekilde yağışlı, doğu ve kuzeydoğu bölgelerindeki Ispatına ve Yukarı Mahsara köylerinden görülür. Mücadele yapılmamakta ve omcalar kendi haline bırakılmaktadır. Böylece bu hastalığa tutulan üzümler satış değerini tamamıyla kaybederler bunun için yağmurlardan sonra ve çiğ yapan yerlerde havalar sıcak giderse hastalık bariz olarak kendini hemen yapraklarda, genç sürgünlerde çiçek ve salkımlarda beyaz pamuk gibi küfler meydana getirerek salkımların olgunlaşmalarına mâni olur. Bunun içine mevsimin gidişine göre omcalara pülvarizatör ile bordo bulamacı hazır ilaçlardan atılması lazımdır. Antep ili bağcıları bu iki hastalık ile mücadele yaptıkları takdirde hiç şüphesiz üzümlerin alıcı tarafından gayet yüksek bir fiat ödenerek alınacağında emin olabilirler.

Antep ilinde bağlara zarar yapan haşereler floksera, salkım güvesi, Ağustos böcekleri, bağ bambulu bağ maymuncukları ve bağ çadır tırtıllarıdır.

Zararlıların içinde en tehlikelisi hiç şüphesiz ki flokseradır. Floksera bu bölgeye 1949 yılında Hatay ilinden gelen çubuklarla girmiş ve o tarihten itibaren de bu bölgede yayılmağa başlamış ve Antep ili ve civarını tehdit eder bir duruma gelmiştir. Tarım Bakanlığı güney bölgesine bu haşerenin tamamıyla yayılacağını düşünerek Kilis’te bir bağcılık istasyonu kurmuştur. Böylece bir bu müessese floksera girmiş olan yerlere dikilmek üzere köklü Amerikan asma fidanı dağıtmaktadır. Bu bölgede herhangi bir koruyucu tedbir alınmadığından dolayı floksera çok hızlı olarak yayılmaktadır. Nitekim Gaziantep’e 14 kilometre mesafede bulunan Mazmahor köyüne floksera girmiş bulunmaktadır. Eski bir bağcılık merkezi olan Gaziantep’e bu haşerinin yayılması bu bölgenin yeni bağcılığa geçmesini mecbur kılacak ve bu devrede büyük zararlara uğrayacaktır.