Gaziantep’te 22 Ağustos 1947’de resmen faaliyete geçen (Gaziantep Kültür Derneği)’nin amacı: Gaziantep halkının kültür seviyesinin yükselmesine yardım etmek, Ankara ve İstanbul’da öğrenci yurtları kurmak, Gaziantepli Yüksek öğretim öğrencilerine maddi manevi yardımda bulunmaktadır. Derneğin siyasetle ilgisi yoktur.

Dernek üyelerinin çoğunluğunu; üniversite ve yüksek öğretim okullarından mezun olmuş Gaziantepliler ile yüksek tahsil öğrencileri teşkil etmektedir. Derneğin en önemli organı genel kuruldur. Dernek üyelerinin iştirak ettiği genel kurul, normal olarak senede bir defa toplanır ve derneği bir yıl idare edecek olan (Merkez yönetim kurulu)’nu, denetleme kurulunu ve haysiyet divanını seçer. Merkez yönetim kurulu derneğin en yüksek icra organıdır. Yıllardan beri İstanbul ve Ankara’da merkez yönetim kuruluna bağlı olarak faaliyette bulunan Kültür Derneği şubeleri vardır.

Gaziantep Kültür Derneği, on yılda 86 Gaziantepli fakir yüksek tahsil öğrencisine 81.000 lira yardım yapmıştır. Gaziantep Kültürel hayatı ile ilgili birçok toplantı, temsil, konferans, geziler tertip edilmiş ve yayın faaliyetinde bulunmuştur.

15 Eylül 1957 tarihli fevkalade genel kurul toplantısında derneğin ismi (Gaziantep Yüksek Tahsil Okutma ve Kültür Derneği) olarak değiştirilmiştir. Kültürel faaliyetlere daha geniş yer verilmesine karar verilmiştir. Yeni Merkez Yönetim Kuruluna Ferudun Erserim (Başkan), Hulusi Yetkin (2. Başkan), Şahap Karslıgil (Sekreter), Mehmet Atacan (Muhasip), Hasan Bozkurt (Veznedar), Burhan Elbeyi, Sait Söylemez, İhsan Uğraş ve Nezih Çankaya seçilmiştir.

Yeni merkez yönetim kurulu, 1957-1958 faaliyet yılına çok geniş bir programla girmektedir. Yapılan iş bölümüne göre öğrenci yardımı ve yurt meselesini bizzat Merkez Yönetim kurulu idare edecektir. Merkez Yönetim Kuruluna bağlı olarak yeni kurulan (Kültür ve Yayın Şubesi) ise kültürel faaliyette bulunacaktır. Bu yeni şubenin başkanlığına Hulusi Yetkin getirilmiştir. Tüzüğümüze uygun hareket etmeyen ve iş birliğine yanaşmayan İstanbul ve Ankara Şubeleri ise icap ederse feshedilecek ve yerlerine yenileri kurulacaktır.

Gaziantep kültürel kalkınmasına yardım etmek üzere kurulan (Kültür ve Yayın Şubesi) kısa zamanda teşkilatlanmaya başlamıştır. Kitaplık ve Arşiv kolu; Gaziantep’le ilgili kitap, dergi, gazete, yazı, fotoğraf ve vesikalıkları bir araya toplayacaktır. Meydana gelecek kitaplık, Gaziantep hakkında bilgi almak isteyenler ve yazarlar için bir depo vazifesi görecektir. Kitap ve Dergi Yayın kolu ise, Gaziantep Kültür Dergisini, Gaziantep’le ilgili kitapları ve Gençler ve çocuklar için gazeteler yayımlayacaktır. Bir basın bülteni devamlı çıkaracaktır. Bir basın bülteni devamlı çıkaracaktır. Sergi kolu Gaziantep’te sergiler açacaktır. Tiyatro ve Musiki kolu Gaziantep’te amatör tiyatro hareketlerini ve folklor gösterilerini, halk musikisi konserlerini teşvik edecek ve gelişmesine çalışacaktır. İleride şubeye bağlı olarak yeni kollar da kurulacaktır. Bütün bu faaliyetler yapılırken Atatürk devrimlerine aykırı bir yol tutulmayacaktır. Amacımız Atatürk devrimlerini Gaziantep bölgesinde ilmi yoldan yürüyerek ve eser vererek gerçekleştirmektedir. Şunu da belirtmek isteriz ki, hiçbir vatandaşımıza bizim gibi düşünmüyor diye hücum etmeyeceğiz. Yani bir çok devrimciler gibi çıkmaz yolu değil, eser vererek inandırma yolunu takip edeceğiz.

GAZİANTEP KÜLTÜR