-Geçen Sayıdan Devam-

Fısılı aşık oyunu bir defa mallı ve malsız diye ikiye ayrılır. Mallı demek oyunun, kıt binmiş aşıkın tök düşmüş aşıkı say konmuş aşıkın da çik yatmış aşıkı yenmesi şartına bağlı olarak oynanmasıdır. Malsızda ise binen aşık sahibine ancak ilk vuruş hakkını kazandırır…

Fısılı 2,3 hatta daha ziyade kimseler tarafından oynanabilir.

I- İki kişili Fısılı: Bunda taraflar birer aşık korlar. Ancak mallıda aşıkın fazla kildir olmamasına dikkat edilir.

Gelişi güzel iki taraftan birisi aşıkları alarak savurur. Buna (çakmak) denir. (Bunda çakan kimse kendi aşıkını eline alıp parmağı ile avucu içine sıkıştırıp binmesini temin edeceğinden bu cihet göz önünde tutulur. Bu vaziyet tavlada zar tutma gibi bir şeydir. İcabında zarın kırılması gibi müdahale edilir) Çakmadan sonra birkaç vaziyet hasıl olur

1- Aşıklardan ikisi de biner. Yahut ikisi de tök veya çik konar bu hal olunca (fırr) denir. Bunda ne kimse kazanır ne kimse kaybeder ve aşıklar oyuna tekrar başlamak üzere bir daha çakılır. (Şu anlattığımız vaziyet poker biriç ve bom oyunlarının, oyuncuların hepsinin de açamaması üzerine pas diye kağıtları döküp tekrar başlamalarına benzer.)

2- Aşıklardan birisi kıt diğeri tök yahut birisi say diğeri çik ise ve oyun da mallı ise kıt tökü, çik sayı yener. Yinilen taraf bir aşık daha sürer ve yeniden çakılarak devam olunur. (Her aşık koyuşta yeniden çakılarak her aşık için ayrı ayrı oynayış iskambir her kağıdın dağılışını müteakıp oyunun o dağıtma için bitip yeniden çakılarak her aşık için ayrı ayrı oynanış iskambil her kâğıdın dağılışını müteakıp oyunun o dağıtma için bitip yeniden kâğıt tevzii suretile ikinci üçüncü ilâh. Başlamalara benzemez mi?)

Eğer malsız ise, binen ilk vurmak hakkını kazanır aşıkların yerleri hiç değişmeden vurmak hakkı kendinde olan taraf tek parmağile kendi aşıkile diğerinin aşıkına vurur. Bunda da birkaç vazivet hasıl olur.

A- Vurduğu aşık ters dönerse yani tök iken çik, çik iken tök olursa vuran kazanır. Yenilen tekrara aşık kor ve böylece devam olunur.

(Devamı gelecek sayıda)