8. Antep fıstığının, istihsal yılı içerisinde satışı yapılmadığı takdirde, köy evlerinden veya buna benzer şehirdeki ilkel ambarlardan başka korunacak yerleri yoktu.

Yağlı madde olan fıstığın normal şartlarda ve ambar zararlılarına karşı korunması için dezenfekte imkânlarını sağlayan genel depolara ihtiyaç vardır.

9. İstihdam ile ilgili tedbirleride şöylece sıralıyabiliriz:

— Her Antep fıstığı istihdam edilen ilde ve ilçede özel sektöre yardım edecek ve kamu işlerini yürütecek yetişmiş mütehassıs veya teknisyenlerin görevlendirilmesi, bilgilerinin arttırılması.

— Dış memleketlerde tanıtma, propaganda ve yayım işlerini yürütecek, dış piyasayı canlandıracak, teşvik ve takip edecek ajanlıkların kurulması.

— Ziraat ateşeliklerinin lüzumlu ve milli menfaatların bulunduğu memleketlerde kurulmasının temini.

SONUÇ

Antep fıstığı gibi önemli bir maddemizin ihraç kabiliyeti gerek stok yapmağa müsait oluşu gerekse Türkiye’nin dünyada bu maddeyi ihraç edebilen başlıca iki memleketten biri oluşu bakımından fazladır. Ancak Antepfıstığı satışının tek pazara (Amerika) ve ithalatçı firma olarak mahdut birkaç alıcıya inhisar etmesi, memleketimiz bakımından büyük müşkülat hatta kayıplar arz etmektedir.

Buna sebep, dünya tüketiminin %99’nına tekabül eden 4-5 bin ton antep fıstığının Amerika Birleşik Devletleri tarafından ithal edilmekte olması ve mahdut sayıda ithalatçının antep fıstığı piyasasına hâkim olarak fiyatları tekellerinde tutmalarıdır.

Antep fıstığı satışının, diğer pazarlara, bilhassa Avrupa’ya yöneltilmesi işi, bu günkü şartlar altında mümkün görünmemektedir. Çünkü antep fıstığını fazla tanımayan, sadece lüks bir çerez olarak tüketen Avrupa, Amerika’ya sevkedildiği gibi çıtlak-kavlak-naturel halde fıstıkla ilgilenmemekte, kavrulmuş, tuzlanmış ve iç olarak küçük miktarlarda ambalajlanmış fıstık almayı istemektedir. Amerika Birleşik Devletleri ise naturel olarak aldığı fıstığı tüketime kendisi hazırlamaktadır. Avrupa’nın ise fıstığı tüketime hazırlama tesisleri bulunmamaktadır.

Bu durum karşısında Antep fıstığının A.B.D. dışındaki piyasalara tanıtılabilmesi ve satılabilmesi içia fıstığın tuzlanmış, kavrulmuş, ambalajlanmış ve iç olarak hazırlanması zaruret teşkil etmektedir.

Diğer taraftan, antepfıstığı istihsalinin günden güne arttırmak yolunda olan ve birkaç ailenin tekelinde olması sebebiyle fıstık ihracının Amerika Birleşik Devletleri’nde organize etmiş bulunan İran, yakın bir gelecekte piyasaye hâkim olabilme durumundadır. Bu bakımdan, Antep fıstığının daha kaliteli bir şekilde ihracını sağlamak, esasen Türk fıstıklarından daha fazla beğenilmekte olan İran fıstıkları ile rekabet edebilmek için elzem görülmektedir.

Bütün bu gayelerin tahakkuku için bazı tesislerin kurulmasında zaruret vardır. Zira bu tesislerin kurulması için yapılacak masraflardan çok kâr sağlanacağı muhakkaktır.

Netice itibariyle, aksaklıklar konusunda sözünü ettiğimiz tedbirlerin yanı sıra ayrıca; Antep fıstığının daha kaliteli ihracını sağlamak, maddeye tek pazardan şiddetli fiat dalgalanmalarından kurtarmak, ABD dışındaki pazarların istedikleri şekilde hazırlanmasını sağlamak, ilkel usuller ve teşkilâtsızlık yüzünden yükselen maliyeti düşürmek ve bu suretle gerek üretici kârını gerekse memleketin döviz gelirini artırmak için modern tesislerin bir an önce kurulmasını sağlamak, bütün bunların yanı sıra reklâm ve tanıtma kampanyalarına girişmek zorunludur.