Özgeçmiş

AHMET MUHTAR GÖĞÜŞ (1878-1946)

Yazar: Ahmet Muhtar Göğüş Gaziantep'te doğdu, Gaziantep'te de öldü. Geniş bir aile kadrosu bulunan Göğüşlerin ve Ahmet Muhtar Bey'in, kentin tanınmış ailelerinden birçok akrabaları vardır. Gaziantep'in tanınmış isimlerinden Battal Bey'in damadı ve eski müze müdürü Sabahat Göğüş'ün babasıdır.

Ahmet Muhtar Göğüş Rüştüye ve Aynilmuarıf okullarında öğretmenlik, Milli Eğitim Müfettişliği, Halk Eğitim Başkanlığı yapmış, Milletvekili seçilmiş, Genel Meclis daimî üyeliklerinde bulunmuştur.

 

Gaziantep’te Kültür Sanat ve Edebiyatta İz Bırakanlar s.76 (Ahmet AYAZ)

 

Ahmet Muhtar Göğüş 1295 (M. 1878) yılında Gaziantep'te doğarak 26 Eylül 1946 tarihinde burada olmuştur. Geniş bir aile kadrosu bulunan Göğüşlerin dolayısıyla Muhtar beyin, kentin eski tanınmış ailelerinden birçok akrabaları vardır.

2-3 yaşında iken babasını yitiren küçük Muhtar, öksüzlüğün manevi acısı içinde büyümüştür.

İki kez evlenmiştir. İlk eşi Müftü zade (Atay) Hüseyin Efendi ile Ünlü Battal beyin kızı Hatice Hanım’dan olma Emine hanımdır. Bundan Sabahat, Yıldız, Nureddin, Yahya, Kadir, Celal ve Hüsam adlarında 6 çocuğu olmuştur. Sabahat Hanım Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesini bitirmiş olup uzun süre kendi kurup geliştirdiği Gaziantep Müzesinde müdürlük etmiştir. Sabahat Göğüş’ün Gaziantep'te yayınlanan gazete ve dergilerde meslekiyle ilgili yazılan bulunduğu gibi aynı konuda yayınlanmıştı araştırma ve incelemeleri de vardır.

Oğlu Celal Göğüş Tarım Fakültesini bitirmiştir.

Eşi Emine hamam, Gaziantep Savunma Savaşında Oğlu Yahya karnımdaki çocuğuyla birlikte şehit olmuştur. Bu arada km Sabahat Göğüş’te yaralanmıştır. Eşinin böylece ölerek en büyüğü 12 yaşında beş çocuğunun ortada kalması Muhtar Bey için yaşamının en talihsiz olaylarından biri olmuş yaşamı üzerinde çok önemli değişikliklere neden olmuştur.

İkinci eşi Gaziantep Savaşı Kahramanlarından Halfetili Yasin Kutluğ'un kız kardeşi Halfetili Ali beyin kızı Zeliha hanımdır. Bundan da Hümayun ve Ümit adlı iki kızı ile Argun adında bir oğlu olmuştur. Ümit TRT Gaziantep Radyosundan emekli Necmeddin Battal Hümayun hayır sahiplerinden Tombalak'ın oğlu Abidin ile evlenmiştir.

Ahmet Muhtar Göğüş, Gaziantep Halkevi Başkam bulunduğu sırada düzenlenmiştir. 18.9.1936 tarihli ve imzasını taşıyan sicil örneğini de yaşamının evrelerini açıklamıştır. Bu belgeyi, Türkçe karşılıkları artık halka mal olan kimi yabancı sözcüklerle değiştirerek aşağıda sunuyorum:

Muhtar bey Rüştiye okulunda ve Gaziantep Amerikan Kolejinde Fransızca öğretmenliği yapmıştır.

 

Gaziantep Büyükleri ve Gaziantep Meşahirine Ek s.29-30 (C.C.G.)

Yazılar