5-3-1964 günü vilayet toplantı odasında vali vekili Behçet Kepkep’in başkanlığında Unesko komitesi ikinci toplantısını yaptı. Dr. Kemal Ahi’nin açışından sonra ilk sözü Unesko halk, sağlığı eğitimi Gaziantep komitesi ikinci başkanı Lütfi Söylemez aldı. Komite adına Ankara’daki toplantıya temsilci olarak gitmişti. Her ayın ilk cumartesi günleri yapılan bu toplantının havasını anlattı. Mili eğitim sağlık teşkilatı adına Avrupa’da bir tetkik gezisine gidip dönmüş olan bir mütehassısın okul hijyeni bakımından topladığı bilgileri anlattı. Gaziantep milli eğitim müdürünün de bu konularla ilgilenmesini temenni etti. Okullarda çocukların temizlik ve teharet konularında bilgili yetişmelerini ve bunların her okulda tatbiki olarak da yapılmasını istedi. Bir çok okulumuzda sabun değil suyun bile güç tedarik edildiğinden yakındı. Belediye başkanı İ. Tevfik Kutlar, bütün gayretlerin birleştirilip elbirliği ile sinek mücadelesinin yapılmasını söyledi. Bu muazzam işle sadece belediyenin savaşmasına imkan olmadığını, eğer yapılır denirse bunun sözde kalacağını, her hakikatin açıkça söylenmesinde fayda olduğunu ifade etti. Emekleri kaybolmaması için Uneskodan bu iş için bilgili bir yol gösterici mütehassısın istenmesini ve mücadele için yapılacak iş bölümünde vazifelerin isimlendirilmiş şahıslara dağıtılıp onlardan iş istenmesini ifade etti.

Sağlık müdürü Cemal Alagöl sinekle mücadele işinin biraz da bir kültür ve görgü işi olduğunu, şehrin belediyecilik ve kültür durumunu ortaya koyarak bu şartlarda neler yapabileceğinin düşünülmesini nazari olarak masa başında ortaya atılacak tedbirlerle bir mücadele yapılamıyacağını söyledi. Şehir içinde bulunan ağılların dışarı çıkarılması için gerekli kanuni hazırlıkların şimdiden yapılmaya başlanmasını bu iş oluncaya kadar mevcut ahır ve hayvan besleme yerlerinin fenni şekilde temizlenmelerinin temini ve bunun kontrolünü istedi.

Belkıs Ander Tabakhanenin şehrin içinde bulunmasının temizlik ve sinek bakımından mahzurlarını saydı ve bunun dışına çıkarılmasını temenni etti.

Tekrar söz alan belediye başkanı İ. Tevfık Kutlar Belediyenin temizlik işleri ile vazifelendirdiği 305 temizlik amelesinin olduğunu, ara sokaklara kadar giden oparlörle teçhiz edilmiş ciplere bindirilen ekipler vasıtasıyla çöp atılmaması, yerlere tükürülmemesi gibi aydınlatıcı ikazlar yapıldığını, 19 yerde kanalın İslahı için çalışmalar yapıldığını, ana caddelerden geçen kanaları toprak seviyesinden az derinlikte bulunduğu için yağmurlu havalarda taşmalar olduğunu bunların İslah edilmekte olduğunu anlattı. Tabakhanenin Humanıza çıkarılması için 20 sene önce vilayet hıfsıssıhha kuruluca karar alındığını fakat karar almanın başka, tatbik etmenin başka şey olduğunu, bazı kararların kişi menfaatıyla ilgili bir çok sebepten derhal tatbik edilemediğini bu sene bu kararın tatbiki için gerekli işlemlerin yapılacağını, belediyenin tek başına başarısının az olacağını, kanun ve mevzuat müsait değildir diyerek yardımdan kaçınmanın doğru olmayacağını, memleket menfatına uygun olan bazı işlemlerde kanunların zorlanabileceğini, bu suretle elbirliği yapılırsa iyi sonuçlar alınabileceğini ve memleketin hayrına olan işlerde ufak kanuni hatalar olsa bile bunun müfettişlerce daima iyi niyetle karşılanacağını ifade etti.

Sıtma eredikasyon başkanı Dr. Mehmet Ali sinekle mücadele için halkın eğitiminin şart olduğunu, mücadele ekiplerinin de bu konuda yetişmiş elemanlar olmasını güçlükle tedarik edilen ilaçların israf edilmemesi için bunların nerelere döküleceğinin iyice bilinmesi lazım geldiğini meselâ bir berber dükkanı ilaçlanırken ilacın döşemeye sıkılmasının israf olduğunu ifade etti

Dr. Lütfi Söylemez ilaçlanılacak yerlerin tesbiti ve bunların kontrolü işinde hekim, sağlık memuru gibi bilgili şahısların iş bölümü yapmalarını şehri kendi meş’uli yerleri altında bölgelere ayırarak fahri olarak kontrollerde bulunmalarını teklif etti.

Abdullah Özer, ilaçlamaya başlamadan önce ekipler teşkil edilmesini sağlık memurlarının başkanlığındaki bu ekiplerin avcı hattına yayılmış gibi şehri bir başdan bir başa inceliyerek gözden kaçan hiç bir sinek yuvası bırakılmamasını teklif etti. Milli eğitim Müdürü Aziz Gözaçan okullarda temizlik eğitimine önem verildiğini, 300 okul içinde 90 tanesine sabun dağıtılarak tatbiki olarak bu işe başlandığını, su yetmezliği olduğunu, taşıma su ile temizlik yapıldığını, halk eğitimi işinin sadece vilayet merkezinde değil bütün kaza ve köylere teşmil edilmesini söyledi.

Sonuç olarak aşağıdaki kararlar alındı.

1- 15 mart tarihinden itibaren sıtma savaş memurları avcı hattına yayılmış gibi şehri bir baştan bir başa tarayacaklar. Kavaklık kahvesi kaşısındaki kör kuyu, çalışmayan haraflar gibi su birikintileri çitcilerin mağrası, teftin köp’üsü, lisenin bulaşık suyu gideri ağzı gibi sinek yuvası olan yerler bir hafta içinde teker tesbit edilecek

2- Belediyece teşkil edilecek oparlörlü nakil vasıtaları devamlı olarak şehir için de dolaştırılacak Bu oparlörlerle halkın anlıyabileceği şekilde kısa ve açık cümlelerle yerlere çöplerin atılmaması, yerlere tükürülmemesi, çöp kutularının kapanması, trafik kuralları hakkında ikaz konuşmaları yapılacak. Bu işi Dr. Mustafa Özyurt takip edecek.

3- Sağlık müdürlüğü, tarahom mücadele başhekimliği, sıtma savaş başkanlığı ellerindeki imkanları zorluyarak belediyeye ilaç ve insan yardımı yapacak.

4- Mart ayında yapılacak Ankara’daki halk sağlığı eğitimi Unesko genel oturumuna Dr. Kemal Ahi sinekle mücadele konusunu götürecek ve bir mütehassıs istiyecek.

5- Alleben deresinde birikinti su kalmaması için belediye bir kaç amele tahsis edecek.